Έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στη Σπάρτη

Την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»  εγκαινίασε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Photoreporter.gr

Την έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” εγκαινίασε σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2018 η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του μουσείου χαιρετισμό απηύθυναν, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μαρία Λαγογιάννη, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος, στην ομιλία του αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι «στόχος της σημαντικής συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ’ εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου του Ελληνικού πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του» και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, λειτουργεί προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής και καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ο Δήμαρχος  Σπάρτης κ.Ευάγγελος Βαλιώτης, ευχαρίστησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την παρουσία της έκθεσης «Οι αμέτρητές όψεις του Ωραίου» στην πόλη μας και τόνισε ότι «η Σπάρτη μια από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου με σπουδαία ιστορία και πολιτισμό έρχεται να σταθεί αντάξια και να στηρίξει προσπάθειες όπως η σημερινή που εμπλουτίζουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας».

Η περιοδεύουσα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και είναι μία συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης και εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η έκθεση αποτελείται από σαράντα αρχαιότητες, που επιλέχθηκαν από τις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και επιδιώκει να καταγράψει τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητα του, αποτυπώνοντας το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη είναι ο πρώτος σταθμός της έκθεσης και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι 15 Απριλίου 2018.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ