Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Απορρίφθηκε η πρόταση απο τα μέλη της ΔΕΠ της Νοσηλευτικής

Δωρεά που θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επενδύει και στη συνολική υποστήριξη του Τομέα Νοσηλευτικής στην χώρα, πιστεύοντας πως «η δημιουργία άρτιων και μοντέρνων ιατρικών υποδομών υπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, όταν αυτές αποτελούν τη βάση συνεργασιών μεταξύ φορέων.

Το Ίδρυμα που ιδρύθηκε ως συνέχεια της κληρονομιάς του αείμνηστου Λάκωνα εφοπλιστή από τη Βαμβακού, αποκάλυψε πως πρότεινε την εξέταση ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ωστόσο, η πρόταση του Ιδρύματος περί διερεύνησης της παραπάνω προοπτικής, για την υλοποίηση της οποίας το ΙΣΝ θα αναλάμβανε ενδεχομένως σημαντικό επιπλέον κόστος κατασκευής μέσω της αύξησης της υφιστάμενης δωρεάς του, δεν έγινε αποδεκτή από τη Σχολή Νοσηλευτικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΙΣΝ.  Έτσι, το Ίδρυμα εγκατέλειψε την εν λόγω πρόταση, «αφήνοντάς την -όπως τονίζει- στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας», συνεχίζοντας ωστόσο, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», την υποστήριξη του ευρύτερου τομέα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο βασικός λόγος για την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη και τη μεταφορά της στην Τρίπολη, που επικαλέστηκε η διοίκηση του ΠΑΠΕΛ και εφάρμοσε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (με Σχέδιο Νόμου τον Απρίλιο του 2019), ήταν η απουσία κατάλληλων υποδομών στο Νοσοκομείο Σπάρτης, για την πρακτική άσκηση-κλινική εκπαίδευση των φοιτητών.

Δαβάκης: «Να εξηγήσουν τα μέλη ΔΕΠ
της Νοσηλευτικής γιατί απέρριψαν την πρόταση»

Την ίδια ώρα, εξηγήσεις για την απόφαση των μελών ΔΕΠ της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να απορρίψουν την πρόταση του Ιδρύματος Νιάρχου (ΙΣΝ) για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος και του νέου Γενικού Νοσοκομείου της Σπάρτης που το ΙΣΝ θα κατασκευάσει, ζητά από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με παρέμβασή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Στην ερώτησή του, ο Λάκωνας βουλευτής, αφού παραθέτει το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης του Ιδρύματος Νιάρχου, υπογραμμίζει ότι «η στάση του Τμήματος βρίσκεται σε εμφανή αντίθεση με το βασικό επιχείρημα μελών του -προκειμένου να μετακινηθεί η Νοσηλευτική- ότι οι υποδομές του Νοσοκομείου της Σπάρτης ήταν ακατάλληλες για την πρακτική άσκηση των φοιτητών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θ. Δαβάκης ζητά από τη Ν. Κεραμέως να καταθέσει στη Βουλή την πρόταση που το ΙΣΝ απέστειλε προς το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και το σύνολο των σχετικών πρακτικών της γενικής συνέλευσης του τμήματος, «για να διαπιστώσουν οι Λάκωνες πολίτες, αλλά και κάθε Έλληνας, τον τρόπο που τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος αιτιολόγησαν την απόρριψη της πρότασης αυτής».

«Σέβομαι απόλυτα το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά οι Λάκωνες πολίτες, που και αυτοί χρηματοδοτούν τη λειτουργία των ΑΕΙ, δικαιούνται να γνωρίζουν το περιεχόμενο της πρότασης του Ιδρύματος Νιάρχου και το σκεπτικό με βάση το οποίο τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής την απέρριψαν», δήλωσε ο Θανάσης Δαβάκης.