Απαλλαγή ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων και για τον Μάιο

Απαλλάσσονται και για τον μήνα Μάιο 2021 από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου -ίσχυε από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο- οι πληττόμενες από την πανδημία του κοροναϊού επιχειρήσεις, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο σχετικά με την κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ρυθμίσεις σχετικά με τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ακόμα θέματα σχετικά με τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων τα οποία είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα:

Ειδικότερα:

-Επικαιροποιείται η περίπτωση χρηματιστηριακών συναλλαγών που διακανονίζονται εκτός ΚΑΤ.

– Προσδιορίζονται εκ νέου τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που φέρουν την υποχρέωση καταβολής και απόδοσης του φόρου επί των πωλήσεων εισηγμένων μετοχών.

– Ορίζονται κατά περίπτωση οι κυρώσεις, πρόστιμα, τόκοι, βεβαιώσεις του οφειλόμενου φόρου πώλησης κ.λπ., για τη μη υποβολή, την εκπρόθεσμη ή την ανακριβή υποβολή των δηλώσεων καταβολής και απόδοσης του εν λόγω φόρου.

Γέφυρα ΙΙ

Επίσης σύμφωνα με την ίδια τροπολογία:

– Παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2021, από 9 Μαΐου που ίσχυε σήμερα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεως φυσικού προσώπου ή εκπροσώπου νομικού προσώπου, για τη χορήγηση συνεισφοράς του Δημοσίου στην αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ».

– Για χωρίς αντάλλαγμα μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα, από δημόσιες υπηρεσίες που έχουν τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, επέρχεται αυτοδίκαια η εξάλειψη και διαγραφή των υφιστάμενων υπέρ τρίτων χρεών.

– Καταργούνται οι διατάξεις σχετικά με τη μη επιβολή φόρου σε κέρδη από πωλήσεις εισηγμένων μετοχών σε αλλοδαπά χρηματιστήρια ή άλλους διεθνείς αναγνωρισμένους χρηματιστηριακούς θεσμούς, σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ