Το Σαββατοκύριακο 26-27 Οκτωβρίου ο “5ος Δρόμος των Αθανάτων”

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης ΄΄ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ΄΄, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τριπόλεως, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Καλαμάτας με την  συμμετοχή του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας & των Σπαρτιατών Δρομέων προκηρύσσουν τον Αγώνα Υπεραπόστασης 142χλμ. με την ονομασία ΔΡΟΜΟΣ ΑΘΑΝΑΤΩΝ που θα πραγματοποιηθει το Σαββατοκύριακο 26-27/10/2019 και θα πραγματοποιήσει την διαδρομή ΤΡΙΠΟΛΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΜΥΣΤΡΑΣ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
Ουσιαστικά ο αγώνας αποτελεί μία σύνδεση των 4 αγαλμάτων των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, από τα οποία αγάλματα θα περάσουν οι αθλητές:
-Το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη
-Το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη
-Το άγαλμα του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου στον Μυστρά
-Το άγαλμα της Νίκης με τις μορφές του Γρηγόριου Δικαίου(Παπαφλέσσα) και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου και ειδικά η δαδρομή Τρίπολη – Σπάρτη κινείται παράλληλα με την κορυφογραμμη του Ταϋγέτου και διαμέσω των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του  Όρους.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 26-27 Oκτώβρη 2019
Εκκίνηση Αγώνα: 26 Οκτώβρη 2019, Τρίπολη Αρκαδίας, Άγαλμα Κολοκοτρώνη(Πλατεία Άρεως)
Ώρα εκκίνησης: 15.00 μ.μ.
Χιλιόμετρα: 142
Τερματισμός αγώνα: 27 Οκτώβρη 2019, κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στις 14.00 μ.μ.(νέα ώρα)
Χρονικό όριο αγώνα: Ορίζονται οι 24 ώρες μέχρι τις 14.00 στις 27 Οκτωβρίου 2019.(νέα ώρα)
Πιθανή παράταση μισής ΜΟΝΟ ώρας, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα θα δοθεί ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε όλους τους αθλητές όπου βρίσκονται και σε όλους τους σταθμούς.

Ουσιαστικά ο αγώνας αποτελεί μία σύνδεση των 4 αγαλμάτων των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, από τα οποία αγάλματα θα περάσουν οι αθλητές:
-Το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη
-Το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη
-Το άγαλμα του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου στον Μυστρά
-Το άγαλμα του Γρηγόριου Δικαίου(Παπαφλέσσας) στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου και ειδικά η διαδρομή Τρίπολη – Σπάρτη κινείται παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και διαμέσω των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του  Όρους.

Όλος ο αγώνας κινείται επί ασφάλτινης δημοσίας οδού.ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΜΑ ή ΣΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019, μπροστά από το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην πλατεία Άρεως της Τριπόλεως. Αφού διασχίσει τα πρώτα μέτρα επί της πλατείας, θα διανύσει περίπου 2 χλμ. μέσα στην Τρίπολη και θα εξέλθει αυτής, πιάνοντας την παλιά Εθνική Τριπόλεως – Καλαμάτας. Αφού διασχίσει περίπου 18 χλμ.επί της Παλιάς Εθνικής Οδού, και φτάσει στο χωριό Κάτω Ασέα, λίγο μετά από αυτό, θα στρίψετε αριστερά, προς το χωριό Πάπαρης, το οποίο και θα συναντήσετε στο 24ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Μετά τον Πάπαρη και αφού διασχίσετε μερικά χιλιόμετρα, πλέον εισέρχεστε στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και θα κινείστε παράλληλα με την κορυφογραμμή του. Στο 30ο χλμ. εισέρχεστε στο χωριό Σχορτσίνος και μετά από 8 χλμ. – στο 38ο χλμ. φτάνετε στις πηγές του Ευρώτα, όπου είναι και το πρώτο μεγάλο check point και αποτελεί και κεντρικό σταθμό. Στον εν λόγω σταθμό, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 5.30 ωρών από την εναρξη του αγώνα. Καταλυκτική ώρα κλεισίματος του σταθμού ορίζεται η 20:30. Ο εν λόγω σταθμός είναι και ο 1ος σταθμός – κόφτης του αγώνα! Επίσης μετά από αυτό το σημείο όλοι οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φακό κεφαλής, προκειμένου να συνεχίσουν, και θα γίνει έλεγχος ως προς αυτό! Μετά τις πηγές του Ευρώτα εισέρχεστε για τα καλά στον Ταϋγετο και αρχίζετε να διασχίζετε, όλα τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του Ταϋγέτου. Διαδοχικά θα διασχίσετε τα κάτωθι χωριά όπου στα περισσότερα θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού:
​-Κυπαρίσσι
-Λογκανίκος
-Αγόριανη
-Γεωργίτσι
-Αλευρού
-Καστόρι
-Καστρί
-Βορδόνια
-Σέρβου
ενώ σε κάποιο σημείο στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Σπάρτη, θα στρίψετε δεξιά και θα εισέλθετε στην κοινότητα του Καραβά, όπου θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού. 5 χλμ. μετά τον Καραβά, φτάνετε στην πρωτεύουσα της Λακωνίας – την Σπάρτη, στο 80ο περίπου χλμ. Πλέον έχετε φτάσει στο δεύτερο άγαλμα του αγώνα, αυτό του Βασιλιά Λεωνίδα. Εκεί μπροστά από το άγαλμα θα υπάρχει το δεύτερο check point, και θα αποτελεί τον δεύτερο κεντρικό σταθμό, υπό την επίβλεψη των Σπαρτιατών Δρομέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την στελέχωση του σταθμού! Στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 12 ωρών, μέχρι τις 03:00 το πρωί της Κυριακής 27/10!
Πλέον κινείστε εντός της Σπάρτης την οποία και διασχίζετε, και στρίβετε δεξιά από τον Κεντρικό δρόμο, με κατεύθυνση, προς τον Μυστρά. Στο 87ο περίπου χλμ. έχετε φτάσει στον Μυστρά, και στο 3ο άγαλμα του προορισμού σας-αυτό του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κων/νου Παλαιολόγου.
Μετά τον Μυστρά αρχίζετε να ανεβαίνετε κάθετα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, και να έχετε μπροστά σας, το δυσκολότερο σημείο του αγώνα-την ανάβαση του Ταϋγέτου, με τελικό προορισμό την Καλαμάτα. Περνάτε από την Τρύπη,και από τον ιστορικό Καιάδα,και αρχίζετε να ανηφορίζετε για τα καλά πλέον, μέσα από φουρκέτες του ασφάλτινου, ορεινού δρόμου του Ταϋγέτου. Θα περάσετε επίσης,μέσα από τις θρυλικές τρύπες που διέρχεται ο δρόμος, και θα κατευθυνθείτε προς την κορυφογραμμή. Μετά από 30 περίπου χιλιόμετρα, έχετε φτάσει στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου,και στο παλαί ποτέ κρατεώ Τουριστικό κατάστημα, όπου βρίσκεστε στο 3o check point, όπου αποτελεί και τον τελευταίο κεντρικό σταθμό,περίπου στο 107ο χλμ.της διαδρομής. Εκεί καλείστε να φτάσετε εντός 18 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα – μέχρι τη 08:00 (νέα ώρα) στις 27/10.Από εκεί και πέρα,αρχίζει πλέον η κατηφόρα, καθώς κατέρχεστε τον Ταϋγετο και τίποτα δεν σας σταματάει, μέχρι τον τελικό σας προορισμό, που είναι η Καλαμάτα! Θα περάσετε και το χωριό Αρτεμισία-κάπου στο 118ο χλμ.και σας μένει περίπου ένας ημιμαραθώνιος ακόμα, μέχρι να φτάσετε στην Καλαμάτα. Διασχίζετε τα τελευταία χιλιόμετρα επί του Ταϋγέτου, με το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής να είναι κατηφορικό! Φτάνουμε στο 136ο χλμ. της διαδρομής, όπου υπάρχει και ο 27ος και τελευταίος σταθμός του αγώνα!Πλέον η Καλαμάτα, βρίσκεται από κάτω σας, και την βλέπετε σχεδόν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής,μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.Μπαίνετε μέσα στην Καλαμάτα, κάπου στο 140ο χλμ. Αφου κάνετε περίπου 2 χιλιόμετρα μέσα στην Καλαμάτα, φτάνετε στο κέντρο της Καλαμάτας, και στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στέκονται αγέρωχα τα αγάλματα των οπλαρχηγών του 1821, ανάμεσα τους και του Γρηγόριου Δικαίου,πιο γνωστού και ως Παπαφλέσσα. Έχετε πια τερματίσει έναν επίπονο αγώνα, μετά από 142 και πλέον χιλιόμετρα, κάνοντας έναν επίπονο και συνάμα πανέμορφο αγώνα.

Εκκίνηση αγώνα: 15.00 μ.μ.
-1ο σημείο αποκλεισμού: Πηγές Ευρώτα-37οχλμ. μέχρι τις 20:30(5 1/2 ώρες)
-2ο σημείο αποκλεισμού:  Καστόρι – 60ο χλμ. μέχρι τις 00:00(9 ώρες)
-3ο σημείο αποκλεισμού: Σπάρτη(άγαλμα Βασιλιά Λεωνίδα)-80οχλμ. μέχρι τις 03.00(12 ώρες)
-4ο σημείο αποκλεισμού: Περίπτερο Τουριστικό-κορυφογραμμή Ταϋγέτου-106,6οχλμ. μέχρι την 08:00(18 ώρες).(νέα ώρα)
-Τερματισμός: Kαλαμάτα, εντός 24 ωρών, μέχρι τις 14.00 (νέα ώρα)
Ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση μισης ώρας, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα η οποία θα κοινοποιηθεί ταυτόχρονα μέσω sms σε όλους τους αθλητές και συνοδούς και η οποία θα ισχύει σε όλους τους σταθμούς ανεξαιρέτως.
-1ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 5,0χλμ.ΕΚΟ(νερό)
-2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 10,5χλμ.Ανεμογεννήτριες-αρχή ανηφόρας(νερό)
-3ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 14,7χλμ.Διασταύρωση προς Σπάρτη – Βλαχοκερασιά(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-4ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 19,3χλμ.Στροφή προς Πάπαρη-γραμμές τρένου(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-5ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 24,2χλμ.Πάπαρης:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα)
-6ος ΣταθμόςΑνεφοδιασμού:30,0ο χλμ. Διασταύρωση Σκορτσίνος – Αγριακόνα:(νερό)
-7ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 35,0χλμ.Σκορτσίνος:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα)
-8ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 37,0χλμ.Πηγές Ευρώτα:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα, ζυμαρικά). Ο εν λόγω σταθμός αποτελεί και το 1ο check point, με ώρα αποκλεισμού τις 19.30(5 1/2 ώρες)
-9ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 45,0χλμ.Λογκανίκος:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα)
-10ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 48,8χλμ.Αγόριανη:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-11ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 52,0χλμ.Γεωργιτσι:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-12ος Σταθμός Ανεφοδιασμού:56,0o χλμ. Αλευρού(νερό)
-13ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 60,0χλμ.Καστόρι:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα,ρύζι,σούπα)
-14ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 66,3χλμ Βορδόνια-διασταύρωση:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-15ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 70,0χλμ Μέσον διαδρομής, δρόμος για Σπάρτη:(νερό)
-16ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 74,8χλμ. Καραβάς – κεντρική πλατεία:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα)
-17ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 80,0χλμ. Σπάρτη(άγαλμα Λεωνίδα) :(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα, ζυμαρικά).Ο εν λόγω σταθμός αποτελεί και το 2ο check point, με ώρα αποκλεισμού την 02.00(12 ώρες)
-18ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 85,7χλμ.Μυστράς-άγαλμα Παλαιολόγου:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα,σούπα,ρύζι)
-19ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 89,5χλμ Πικουλιάνικα-Μαζαράκι Καφέ:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-20ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 92,5χλμ Tρύπη:(νερό,ισοτονικά)
-21ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 94,6χλμ Ανήφορος Ταϋγέτου-Μετά τον Καιάδα:(νερό)
-22ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 100,7χλμ Παναγίτσα:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί)
-23ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 106,7χλμ. Τουριστικό :(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα, ζυμαρικά, σούπα).Ο εν λόγω σταθμός αποτελεί και το 3ο check point, με ώρα αποκλεισμού την 07.00(18 ώρες)
-24ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 112,0χλμ Κατηφόρα προς Καλαμάτα:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-25ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 117,5χλμ Αρτεμισία:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα)
-26ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 125,0χλμ.Πλάτωμα :(νερό, ισοτονικό, Coca Cola, χυμοί,αλμυρά, γλυκίσματα)
-27ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 132,0χλμ Πλάτωμα με θέα την Καλαμάτα:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-28ος Σταθμός Ανεφοδιασμού: 136,0χλμ Δρόμος Καλαμάτας:(νερό, ισοτονικό, Coca Cola)
-ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ:KAΛΑΜΑΤΑ: 142,0o χλμ.
(ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΑΥΤΟ, ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΌ ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΝΤΑ)
Κινητός σταθμός: Στο κομμάτι της διάδρομης μετά τη Σπάρτη μέχρι και τον τερματισμό θα υπάρχουν δυο κινητοί σταθμοί ανεφοδιασμού (αυτοκίνητα διοργάνωσης) που θα κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις,με τα απολύτως απαραίτητα προς κατανάλωση (νερό,ισοτονικό,coca-cola)

Για να δικαιούστε να λάβετε μέρος στον Δρόμο των Αθανάτων-Αγώνας 142χλμ. θα πρέπει να τηρείτε κάποιο από τα κάτωθι αγωνιστικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να έχουν συμβεί εντός της περιόδου της τελευταίας διετίας 2017 – 2019:
-Να έχετε τερματίσει στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ή στο Φειδιππίδειο Δρόμο, αγώνες απόστασης 245 χλμ. Αθήνας-Σπάρτης, εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές
-Να έχετε τερματίσει στον αγώνα Δρόμου Δόλιχος απόστασης 255 χλμ.εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές
-Να έχετε τερματίσει στον αγώνα δρόμου Ολύμπιος Άθλος 180 χλμ. Αρχαία Νεμέα-Ολυμπία, εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές
-Να έχετε τερματίσει στους αγώνες Ευχίδειος Άθλος 107,5 χλμ. ή Ευχίδειος Υπεράθλος 215χλμ., εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές
-Να έχετε τερματίσει εντός του χρονικού ορίου των 100χλμ. του αγώνα στην Ψάθα, εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές
-Να έχετε τερματίσει οποιοδήποτε αγώνα υπεραπόστασης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, άνω των 50 χλμ., εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές
-Να έχετε τερματίσει οποιοδήποτε trail αγώνα βουνού, σε ανώμαλο έδαφος, άνω των 40 χλμ., εντός του χρονικού ορίου που δίνουν οι διοργανωτές.

Όλοι οι δρομείς που θα τερματίσουν ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ, θα λάβουν, ένα πανέμορφο – πρωτότυπο μετάλλιο που θα παραπέμπει πλήρως στην Ελληνική Ιστορία, καθώς και δίπλωμα συμμετοχής.
Κύπελλα θα λάβουν οι 6 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες. Αναμνηστικά δώρα του αγώνα με τα λογότυπα της διοργάνωσης, θα πάρουν όλοι όσοι συμμετάσχουν στον αγώνα, είτε τερματίσουν, είτε όχι

Θα δοθούν 2 γεύματα προς τους δρομείς. Το ένα θα είναι pasta party, που θα δωθεί πλησίον της εκκίνησης του αγώνα, στην Τρίπολη. Επίσης μετά το τέλος του αγώνα, θα δοθεί γεύμα-buffet σε όλους τους συμμετέχοντες στην Καλαμάτα στο σημείο του τερματισμού.

Θα υπάρχει μεταφορά των αθλητών από και προς την Αθήνα, για τον αγώνα. Το πούλμαν της διοργάνωσης θα ξεκινήσει από την Αθήνα στις 9.30 μ.μ. στις 26 Οκτωβρίου από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Η επιστροφή θα πραγματοποιθεί τη Κυριακή 27 Οκτωβρίου ανάμεσα στις ώρες 15:00-15:30, περίπου, και μετά το πέρας όλων των προγραμματιζομένων εκδηλώσεων του αγώνα. Δεν χρειάζεται να δηλώσετε κάπου συμμετοχή για την μεταφορά σας με το πούλμαν της διοργάνωσης, αυτό μπορείτε να το κάνετε στο link με την φόρμα συμμετοχής πιο κάτω. Για την μεταφορά σας με το πούλμαν της διοργάνωσης, απαιτείται πρόσθετο κόστος 20.00€ από το προβλεπόμενο που υπάρχει για όλους τους αθλητές.

Όλοι οι αθλητές καλούνται να έχουν περάσει πρόσφατα από ιατρικές εξετάσεις και να είναι καλά στην υγεία τους. Όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον αγώνα, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. Επίσης όσοι λάβουν μέρος στον αγώνα και με την παραλαβή του αριθμού τους, θα πρέπει να υπογράψουν την απαραίτητη δήλωση, ότι τρέχουν με δική τους ευθύνη.