Γεγονός. Το Spartan Race στην Σπάρτη 3-5 Νοεμβρίου 2017.

Από τις 2 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη για πρώτη φορά το Spartan Race σύμφωνα με τις επίσημες σημερινές ανακοινώσεις.

Διαβάστε την τοποθέτηση του Δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη.

Σαν Δήμαρχος της Σπάρτης καλωσορίζω τους ξένους επισκέπτες στην πόλη μας και όλους εσάς για την παρουσία σας , στην σημερινή συνέντευξη τύπου.

Η  πόλη της Σπάρτης, βρίσκεται σ΄ έναν εύφορο και ευλογημένο τόπο  στη μέση μιας μεγάλης πεδιάδας, πλημμυρισμένης κυρίως από πορτοκαλιές και ελιές, κοντά στη δεξιά όχθη του μυθικού ποταμού Ευρώτα και ανάμεσα στα δύο αγέρωχα βουνά , τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

Ποιος δε γνωρίζει για την ένδοξη ιστορία της Σπάρτης.

Ποιος δεν γνωρίζει για τις Θερμοπύλες, για τον ατρόμητο βασιλιά Λεωνίδα και την εθελοντική θυσία των τριακοσίων Σπαρτιατών και των επτακοσίων Θεσπιέων, για τη μάχη των Πλαταιών και για τη μοναδική στο είδος της σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση των Σπαρτιατών

Ο Σπαρτιάτης, από τη γέννησή του μέχρι και τη στιγμή του θανάτου του, ήταν ταγμένος να υπηρετεί την Πολιτεία.

Με γνώμονα αυτή την αρχή, η αγωγή την οποία λάμβανε αποσκοπούσε στην προετοιμασία του γι’ αυτόν τον σκοπό.

Δηλαδή την προετοιμασία του για πόλεμο.

Αυτό ήταν η Σπαρτιατική αγωγή.

Η σκληρή και συνεχής εκγύμναση, η λιτή διατροφή και ο λιτός ιματισμός, η διδαχή της καρτερικότητας και του σεβασμού, αποτελούσαν συστατικά στοιχεία της “αγωγής” των Λακώνων.

Οι στόχοι της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας δεν ήταν αμιγώς στρατιωτικοί, αλλά και ευρύτερα κοινωνικοί.

Οι νέοι Σπαρτιάτες επιδίδονταν στην απόκτηση των αρετών, στην εμπέδωση δηλαδή του σεβασμού αλλά και της  υπακοής.

Στην Αρχαία Σπάρτη, η αγωνιστική αντίληψη της ζωής έβρισκε την αποθέωσή της μέσα από την αντίληψη ότι η υπηρεσία και η προσφορά προς την Πατρίδα, έχει ισόβια διάρκεια και δεν εξαντλείτο σε μία τυπική θητεία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τα αγόρια υποχρεούνταν να επιδίδονται σε στρατιωτική αγωγή, και να τίθενται σε στρατιωτική υπηρεσία έως και τα 60 τους έτη.

Μέχρι αυτή την ηλικία, είχαν καθήκον να γυμνάζονται, και γενικά να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και ετοιμότητα, πρόθυμοι να αγωνισθούν “υπέρ βωμών και εστιών” μόλις κληθούν .

Τον πυρήνα του σπαρτιατικού στρατού, αποτελούσαν οι άνδρες μεταξύ 20 και 30 ετών.

Ένα σώμα από τριακόσιους άνδρες,  αποτελούσαν την επίλεκτη δύναμη της στρατιωτικής μηχανής της Σπάρτης.

Αυτό ακριβώς το σώμα του Λακωνικού στρατού, έμεινε θρυλικό στην ιστορική μνήμη με την επωνυμία “Οι Τριακόσιοι”, όταν με επικεφαλή τον Βασιλιά Λεωνίδα, αντιτάχθηκαν στα περσικά στίφη, και μαζί με 700 Θεσπιείς, πολέμησαν “υπέρ βωμών και εστιών” και έπεσαν μέχρις εσχάτου, στην μάχη των Θερμοπυλών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δίπλα στους άνδρες γυμνάζονταν οι γυναίκες, για τις οποίες τελούνταν και ιδιαίτεροι γυναικείοι αγώνες.

Στόχος ήταν οι Σπαρτιάτισσες να διαπλάθουν ανάλογο με τους άνδρες χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλες τις Ελληνίδες.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες Ολυμπιονίκες κατάγονταν από τη Σπάρτη.

Μέσα λοιπόν από αυτή την ιστορία της Σπάρτης πολλοί δημιουργοί εμπνεύστηκαν έργα σημαντικά , που έχουν να κάνουν με την τέχνη , τον Πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσαμε  το Spartan race να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές και θαυμαστές σ΄ όλο τον πλανήτη, προικισμένο με τη δύναμη του ονόματος της Σπάρτης.

Και έφτασε η μέρα που το SPARTAN RACE θα ερχόταν στην Ελλάδα.

Θα ερχόταν στη Σπάρτη.

Η Δημοτική αρχή ,το Δημοτικό συμβούλιο και οι φορείς της πόλης από την αρχή είδαν θετικά την πρόταση για την διοργάνωση του διεθνούς αγώνα SPARTAN RACE στην πόλη της Σπάρτης.

Ήταν μια ευκαιρία που θα μπορούσε να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα και στα δύο μέρη.

 • Μια ευκαιρία ανάπτυξης και προβολής του τόπου μας και

 • Νέες προοπτικές στη διοργάνωση, η σύνδεση του SPARTAN RACE με τη Σπάρτη

Όμως στη συνέχεια μπήκαν τα ερωτήματα:

Η  Σπάρτη που θα είναι σ΄ όλη αυτή την διοργάνωση;

Τι όφελος θα έχει όταν σ΄ αυτήν την διοργάνωση χρησιμοποιείται το όνομα της και η Ιστορία της;

Για  αυτό ορίστηκε  επιτροπή, με σκοπό να διαχειριστεί,  να διαπραγματευτεί και στο τέλος να προχωρήσει στη συμφωνία με όρους.

Αποστολή δύσκολη και υπεύθυνη αφού η όποια απόφαση θα επηρέαζε καθοριστικά την πόλη.

Θα έπρεπε  να ξεκινήσει  μια συζήτηση, με σεβασμό στην ιστορία της Σπάρτης, θέτοντας στο τραπέζι  προτάσεις , ώστε να υπάρξει μια συνεργασία  Σπάρτης – Spartan race.

Επικεφαλής της Επιτροπής ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και μέλη,  Δημοτικοί Συμβούλοι και διακεκριμένοι επιστήμονες του τόπου μας.

 • ο κ. Χρήστος Πλειώτας, δημοτικός σύμβουλος με αναπληρωτή τον κ. Γεώργιο Κονίδη, δημοτικό σύμβουλο,

 • ο κ. Μάριος Τζωρτζάκης, δημοτικός σύμβουλος με αναπληρωτή τον κ. Θεοφάνη Λάζαρη, δημότη,

 • ο κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος, δημοτικός σύμβουλος,

 • ο κ. Πάνος Παπαδολιάς, δημότης,

 • ο κ. Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος, δικηγόρος,

 • ο κ. Κωνσταντίνος Κορωνιός, υποψήφιος διδάκτωρας,

 • η κα. Αικατερίνη Σάλαρη, δικηγόρος και

 • ο κ. Παναγιώτης Μαχαίρας, δασολόγος.

Η επιτροπή δούλεψε και διαπραγματεύτηκε σκληρά.

Εξέτασε με μεθοδικότητα και χωρίς βιασύνη, τα δεδομένα που οι Έλληνες συνεργάτες της TAF παρουσίασαν.

Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν περισσότερο από 2 χρόνια.

Προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή.

Να βρεθούν λύσεις που θα αποδεικνύουν ότι το Spartan race σέβεται τη Σπάρτη και δε χρησιμοποιεί απλά για λόγους «μάρκετιν» το όνομά της.

Αποτέλεσμα :

Το Spartan race και η Σπάρτη συναντήθηκαν κυριολεκτικά.

Η Επιτροπή συμφώνησε σ΄ ένα σχέδιο – πρόταση , που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για την πραγματοποίηση του Spartan race στην Σπάρτη, με  όρους.

Η διάρκεια της συνεργασίας ορίστηκε σε 8 (οκτώ) έτη με αρχή τις  15 Φεβρουαρίου 2017 και λήξη  τις  31 Δεκεμβρίου 2025.

Ο αγώνας  “Spartan Race” θα διεξάγεται κάθε χρόνο κατά τον μήνα Οκτώβρη ή Νοέμβρη, σε περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης και θα συμπεριλαμβάνει τον ποταμό Ευρώτα με διαδρομή. Για το έτος 2017 προγραμματίστηκε  να γίνει η  εκδήλωση , εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης, και συγκεκριμένα από τις 3 έως 5 Νοεμβρίου 2017.

Ο Δήμος Σπάρτης :

 • ανέλαβε την υποχρέωση να διαθέσει κάδους για την αποκομιδή των απορριμμάτων κατά την διάρκεια του αγώνα ενώ τον επιμέρους καθαρισμό των χώρων διεξαγωγής του αγώνα αναλαμβάνει την υποχρέωση να πραγματοποιεί η αφετέρου συμβαλλόμενη TAF.

 • δεσμεύεται για τη μη διεξαγωγή ανταγωνιστικού αγώνα με παρόμοιο τίτλο ή περιεχόμενο καθώς και άλλου σχετικού αθλητικού γεγονότος 15 ημέρες πριν και μετά τη διεξαγωγή του Spartan race

 • Ο Δήμος Σπάρτης, δικαιούται από τη  συγκεκριμένη συνεργασία:

– Την αποστολή στη βάση δεδομένων του Spartan Race, υλικού, το οποίο θα παραδίδεται στην TAF από το Δήμο Σπάρτης και οποιονδήποτε άλλο μη κερδοσκοπικό φορέα της πόλης (π.χ. μουσεία, πανεπιστήμιο, σύλλογοι κ.α.) εφόσον δεν εμπίπτει σε νομοθεσία απαγόρευσης

   – Την ελεύθερη πρόσβαση του Δήμου Σπάρτης και οποιουδήποτε Λακωνικού Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, σε όλον τον αγώνα με σκοπό την κάλυψη και προβολή του  εκτός και εάν έρχεται σε αντίθεση με διάθεση Διεθνών Δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση θα παραδίδεται από την αφετέρου συμβαλλόμενη εταιρεία TAF οπτικό υλικό στα τοπικά ΜΜΕ.

– Δωρεάν συμμετοχή αθλητών – δημοτών ( μέγιστος αριθμός 20) του Δήμου Σπάρτης, στον διοργανούμενο ετησίως αγώνα, οι οποίοι θα πρέπει  να καλύπτουν τις προδιαγραφές συμμετοχής όπως αυτές ορίζονται επίσημα για το σύνολο των αθλητών.

– Να εγκρίνει τον τρόπο προώθησης – προβολής της διοργάνωσης (περιεχόμενο, μέσα προβολής κλπ) μέσω της οποίας θα προβάλλεται παράλληλα και η πόλη της Σπάρτης σε κάθε ηλεκτρονικό, ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό και έντυπο μέσο που θα χρησιμοποιείται από τους διοργανωτές, χωρίς να παρεμβαίνει στο κεντρικό εικαστικό της διοργάνωσης και παρέχοντας εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη εντός   συγκεκριμένου χρονικού ορίου.

– Η διοργανώτρια εταιρεία υποχρεούται να αναλάβει τη δημιουργία ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού  για την προβολή της πόλης της Σπάρτης, σε τουλάχιστον 2 γλώσσες, το περιεχόμενο του οποίου θα ορίσει και θα διαθέσει ο Δήμος Σπάρτης και το κόστος του οποίου θα αναλάβει η αφετέρου συμβαλλόμενη εταιρεία TAF.

– Να αναφέρεται σε κάθε προβολή του αγώνα πως αυτός τελεί «υπό την αιγίδα» του Δήμου Σπάρτης ή οποιοδήποτε άλλο διακριτικό ήθελε στο μέλλον αποφασίσει ο Δήμος Σπάρτης σε συνεννόηση με την TAF.

–  Η TAF θα δημιουργήσει ενημερωτικό app για τους επισκέπτες της πόλης με υλικό που θα διαθέσει ο Δήμος σε βάθος χρόνου της συνεργασίας.

– Τη μόνιμη προβολή της πόλης της Σπάρτης, σε καθημερινή & ετήσια βάση, στην κεντρική ιστοσελίδα του αγώνα, το περιεχόμενο της οποίας θα ορίσει ο Δήμος Σπάρτης   καθώς και στα αντίστοιχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τρόπο προβολής ο οποίος θα αποφασισθεί από κοινού.

– Η Σπάρτη θα διατηρεί μια μόνιμη σελίδα στο “The Spartan Magazine” με περιεχόμενο που η ίδια θα επιλέξει και η οποία σε πρώτη φάση  θα διατίθεται εντός της επικράτειας της Ευρώπης.

– H ολοκλήρωση της συμφωνίας Σπάρτης – Spartan Race επισημοποιείται σήμερα με την παγκόσμια ανακοίνωση της είδησης στη Σπάρτη.

– Η Σπάρτη θα δώσει το δικό της επίσημο μήνυμα (σύνθημα)- moto σε σχέση με το Spartan Race, μήνυμα το οποίο θα προβληθεί παγκοσμίως και θα έχει μόνιμη θέση στην ιστοσελίδα του Spartan Race.

Στο «πακέτο» συμμετοχής και φιλοξενίας που θα προσφέρεται από τη διοργανώτρια σε όσους από τους συμμετέχοντες το επιλέξουν,  θα περιλαμβάνονται προπληρωμένα εισιτήρια αξίας € 5 ( πέντε ευρώ) (χρήματα τα οποία θα καταβάλει η TAF στον Δήμο Σπάρτης πριν την έναρξη του αγώνα).

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά :

Τους συνεργάτες μου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του διεθνούς αγώνα Spartan race στην Σπάρτη, στον τόπο έμπνευσής του.

Ευχαριστώ τον κ. Χαραμή, συνεργάτη της TAF στην Ελλάδα για την άριστη  συνεργασία μας.

Πάνω από όλους όμως θέλω να ευχαριστήσω κάθε ένα ξεχωριστά τα μέλη της Επιτροπής,  ,  που για 2 χρόνια δούλεψαν αφιλοκερδώς  , δίνοντας τον  καλύτερο εαυτό τους ,  για το καλό της πόλης,   για να είμαστε σήμερα εδώ και να ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του παγκόσμιου αγώνα   Spartan race στη Σπάρτη.

Σας ευχαριστώ.