Γιατί χαιρόμαστε όταν χιονίζει; Το φαινόμενο της συναισθηματικής μνήμης!

12Τι τελευταίες ημέρες η Σπάρτη για δυο μάλιστα φορές ντύθηκε στα λευκά με το χιόνι να πέφτει ακόμα και στο κέντρο της μικρής και όμορφή μας πόλη.

Στα σχέδια του καιρού οι πολίτες έκαναν την σκηνοθεσία με φωτογραφίες και βίντεο να πλημμυρίζουν το FB.

Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει χαρούμενους όταν χιονίζει;

Όπως αναφέρει το ipop.gr σύμφωνα με την ψυχολογία, το χιόνι είναι ένα λόγος για να βγούμε από την πλήξη και για κάποιες μέρες ή ώρες να βγούμε από την καθημερινή ρουτίνα και να αλλάξουν κάπως οι ρυθμοί μας.   Αγαπάμε το χιόνι γιατί φέρνει μαζί του την αλλαγή, την φρεσκάδα. Η αλλαγή στην καθημερινότητα μας φέρνει μια ανανέωση στο κατάκοπο μυαλό μας και βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, κυριολεκτικά, διαφορετικό.

Το χιόνι επίσης μας δίνει το ερέθισμα για ένα θέμα συζήτησης που δεν αφορά τη δουλειά ή τα καθημερινά μας προβλήματα. Αυτό το διάλειμμα στη ρουτίνα μας, μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε την δημιουργικότητα μας και φέρνει προς τα έξω το εσωτερικό παιδί που κρύβεται μέσα μας.

Το χιόνι, όπως και η άμμος της παραλίας, σχετίζεται με την παιδική μας ηλικία και έτσι μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στην αναβίωση των ανέμελων χρόνων που ήμασταν ευτυχισμένοι. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται συναισθηματική μνήμη, όπου οι αναμνήσεις συνδέονται  με τα συναισθήματα μας. Έτσι θυμόμαστε γεγονότα και συναισθήματα που συνδέονται με αυτά τα γεγονότα. Πολλοί από εμάς έχουμε ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις στις  οποίες παίζαμε με το χιόνι. Με αυτόν τον τρόπο όταν βλέπουμε τις παχιές και αφράτες νιφάδες χιονιού να στροβιλίζονται αισθανόμαστε χαρά.