Παυλάκος “Το μέλλον στο λάδι είναι το Δημοτικό Τυποποιητήριο”

Άρθρο γνώμης του Δημοσιογράφου Ιωάννη Παυλάκου 

Αναφορές #2
Οι φετινές τιμές στα αγροτικά προϊόντα μας δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος στη Λακωνία. Μπορώ να πω οτι έχει φανεί και από τα περασμένα αλλά η κατάσταση κορυφώνεται. Με λάδι χύμα στους εμπόρους στα 2,2-2,5 ευρώ/κιλό η καλλιέργεια πλέον είναι ασύμφορη και στα πορτοκάλια λίγο πολύ τα ίδια.
Τα προϊόντα πλέον είναι στην παγκόσμια αγορά και καλώς είναι αλλά ο δικός μας τρόπος διάθεσης προς τις αγορές είναι ακόμα στην εποχή του λίθου.
Ποιος διαμορφώνει την τιμή; Οι μεγάλες εταιρίες. Οι μεγάλοι έμποροι που αγοράζουν όποτε θέλουν και σε όποια τιμή θέλουν. Με Ισπανία, Ιταλία, νότια Τουρκία και Τυνησία να έχουν πολλαπλάσια παραγωγή χτυπούν τις τιμές και στην Ελλάδα.
Ναι μα η Ελλάδα έχει ποιότητα απαντάς και καλώς απαντάς…και σε ρωτώ…Ποιος καταναλωτής στο εξωτερικό αναγνωρίζει την ποιότητα του Ελλαδικού λαδιού όταν αγοράζει το μπουκάλι το κιλό το ελαιόλαδο από 15-30 ευρώ; Η ετικέτα τι γράφει…; Πόσοι ενδιαφέρονται να φάνε ελαιόλαδο; Θα σας πω εγώ..Στον Παγκόσμιο χάρτη…Ελάχιστοι. και εαν δεν το βρουν στο ράφι θα πάρουν το λάδι που έμαθαν να τρώνε πριν μάθουν το ελαιόλαδο.
Θυμάμαι το λάδι νέος ακόμα να λένε…800δρχ θα φτάσει 1000 δρχ…και τώρα μετά από 20 χρόνια από δραχμές σε ευρώ λέμε πάλι το ίδιο..
Συμπερασματικά λοιπόν…
Το μέλλον είναι στην τυποποίηση εάν θέλουμε να πούμε οτι υπάρχει μέλλον σε αυτές τις καλλιέργειες. Ομάδες παραγωγών στα χωριά..ακόμα και ο Δήμος Σπάρτης να πει.. ελάτε να φτιάξουμε ένα Δημοτικό Τυποποιητήριο με ετικέτα “Ελαιόλαδο Δήμου Σπάρτης” φέρτε το λάδι σας να το τυποποιήσουμε μαζί και πάμε να το διαθέσουμε στην αγορά…Μόνοι μας!!!
Μπορούμε…;
Εάν οχι…μετά από 20 χρόνια τα ίδια θα λέμε και οχι εμείς…αλλά τα παιδιά μας και αυτό είναι ακόμα πιο τραγικό.
Για εμένα προσωπικά αποτελεί μονόδρομος αλλά και..Δέσμευση!

Με αυτή την κίνηση θα κερδίσεις διπλά…
Πρώτων θα προστατεύσεις τους αγρότες και το προϊόν τους με μια τιμή που θα “αξίζει τον κόπο”
Δεύτερων το κέρδος από την εμπορία ως Δήμος θα το χρησιμοποιείς για έργα του Δήμου σου μην περιμένοντας την κρατική επιχορήγηση βάζοντας τον όρο “Αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια” σε λειτουργία.
Θα επανέλθω!
Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Ο Ιωάννης Παυλάκος είναι Δημοσιογράφος Παρουσιαστής Υπεύθυνος του Λακωνικού Δελτίου Ειδήσεων της Τηλεόρασης Best, Υπεύθυνος του Report24 και απόφοιτος Γεωπονίας με πλούσια δράση σε αγροτικά θέματα.