Ενημερωτική δράση για την πιστοποίηση Demeter στην Σκάλα. Η πιστοποίηση του μέλλοντος.

To Orange Festival 2017 στα πλαίσια των επιστημονικών δράσεων συμβάλλει στην ενημέρωση του Λάκωνα παραγωγού για την νέα πολύ σημαντική πιστοποίηση βιοδυναμικής γεωργίας DEMETER. Το μέλλον στην Γεωργία.
Τρίτη 25 Ιουλίου ώρα 10:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Νεφέλη στην Σκάλα και Τετάρτη 26 Ιουλίου στις 11:00 το πρωι στο κτήμα για πρακτική εξάσκηση.
Η Συμμετοχή είναι Δωρεάν για όλους.

Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία και η ποιότητα Demeter
Για ν’ αναγνωριστούν τα προϊόντα ως βιοδυναμικά με το διεθνώς κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο σήμα εγγύησης της ιδιαίτερης αυτής ποιότητας DEMETER (πρόκειται για την ελληνική λέξη Δημήτηρα, η αρχαία θεά της γεωργίας) απαιτούνται τα εξής:

1) Το αγρόκτημα, η επιχείρηση, να έχει και να συνεχίζει να έχει την πιστοποίηση: πλήρως βιολογικό προϊόν της ευρωπαϊκής κοινότητας.
2) Να εφαρμόζεται επιπλέον και ο κανονισμός, οι προδιαγραφές Demeter, για να φθάσουν τα προϊόντα στην ιδιαίτερη ποιότητα DEMETER.
3) Το αγρόκτημα συνιστάται να ξεκινήσει με έναν αναγνωρισμένο σύμβουλο βιοδυναμικής
(ο σύλλογος κάθε χώρας μπορεί να συστήσει κάποιον σύμβουλο).
4) Ο υπεύθυνος του κτήματος, επιχείρησης, να συμμετάσχει σ’ έναν σύλλογο, οργάνωση, βιοδυναμικής γεωργίας αναγνωρισμένο από την Demeter International και. να παρακολουθήσει κάποια ανάλογα σεμινάρια (οργανώνει ο σύλλογος).
5) Να ελέγχεται για την εφαρμογή του κανονισμού Demeter από έναν φορέα εξουσιοδοτημένο από την οργάνωση βιοδυναμικής της χώρας, αν υπάρχει, ή την Demeter International.
6) Ο παραγωγός να γνωρίζει όσα εισάγει και χρησιμοποιεί στο κτήμα: πώς παράγονται, τι κάνουν. Για τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα υπάρχουν όλες οι οδηγίες παραγωγής και χρήσης τους. Μπορεί επιπλέον ο καθένας να φτιάξει και ομοιοπαθητικά σκευάσματα κατά περίπτωση π.χ. για έλεγχο εντόμων. Τα βασικά βιοδυναμικά παρασκευάσματα είναι όμως υποχρεωτικά. Στα σεμινάρια δίδονται ανάλογες εξηγήσεις.

Η βιοδυναμική (βιολογική-δυναμική) γεωργία ξεκίνησε από το γεωργικό σεμινάριο (1924) του Dr. Rudolf Steiner, φιλοσόφου, εκπαιδευτικού και καλλιτέχνη, ιδρυτού της πνευματικής επιστήμης, της ανθρωποσοφίας. Η ανθρωποσοφία εκτός από την γεωργία έχει κι άλλες πρακτικές εφαρμογές σε άλλους τομείς, όπως: παιδαγωγική, ιατρική, φαρμακολογία, κοινωνιολογία, τέχνη.

Τι διαφέρουν τα βιοδυναμικά προϊόντα DEMETER από τα βιολογικά;

-Έχουν ως προϋπόθεση την πιστοποίηση «πλήρες βιολογικό προϊόν» για να ελέγχονται επιπρόσθετα σύμφωνα με τις προδιαγραφές Demeter.
-Έχουν ιδιαιτερότητα στην ποιότητά τους, ποιότητα Demeter, παγκοσμίως κατοχυρωμένη και γνωστή.
-Έχουν καλή γεύση και συμπεριφορά, διατηρούν περισσότερο βιταμίνες και ζωντάνια, δεν μαραίνονται τόσο εύκολα, έχουν καλύτερη οργανοληπτική αποδεκτικότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
-Μεταβιβάζουν υγεία, ζωτικότητα και έμμεσα δυνατότητες για πνευματική εξέλιξη στον άνθρωπο.
Επιπλέον ο καταναλωτής ξέρει ότι αγοράζοντας τέτοια προϊόντα ενισχύει κάποιον που λειτουργεί εξυγιαντικά στη φύση και στον άνθρωπο.

Η βιοδυναμική γεωργία παγκοσμίως και στην Ελλάδα

Σήμερα υπάρχουν 18 χώρες που έχουν αναγνωρισμένη βιοδυναμική γεωργία και ανάλογες οργανώσεις, οι οποίες διαχειρίζονται το σήμα Demeter. Αυτές, με εκπροσώπους τους, συνιστούν την Demeter International. Καλλιεργούνται πιστοποιημένα βιοδυναμικά 1.070.700 στρέμματα και υπάρχουν προγράμματα για άλλα 210.000 στρέμματα.