Η Γιάννα…το Ντύσιμο… και τα 200 χρόνια στη Μάνη!

Ποικίλα είναι τα σχόλια για την εμφάνιση της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 21” Γιάννας Αγγελοπούλου η οποία με την εμφάνισή της και την παρουσία της ως θεσμός στη Μάνη και την Αρεόπολη τίμησε την φετινή επέτειο αλλά με το ντύσιμο της να αφήνει πολύ θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν πολύ θετικά την εμφάνισή της με τον συνδυασμό του χθες και του σήμερα και άλλοι εκτιμούν πως η παράδοση είναι μία και συγκεκριμένη και πρέπει να ακολουθείται με ευλάβεια ακόμα και στην φορεσιά.

Αν μη τι άλλο έκλεψε τις εντυπώσεις είτε μας άρεσε είτε όχι!

Όπως αναφέρει και το iefimerida.gr ενα παραδοσιακό μανιάτικο γιλέκο και ζώνη, από το Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, του Ηλία Δαραδήμου, επέλεξε η Γιάννα Αγγελοπούλου, για τη συμμετοχή της στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου 1821, στην Αρεόπολη Μάνης, παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συνδυάζοντας παραδοσιακά κομμάτια με σύγχρονα ρούχα, η κυρία Αγγελοπούλου δεν ήθελε απλώς να τιμήσει την περιοχή. Ηθελε να στείλει και το μήνυμα ότι ο λαϊκός πολιτισμός μας παραμένει επίκαιρος, ως στοιχείο της ταυτότητάς μας, και ότι αξίζει να τιμηθεί και να προβληθεί στο πλαίσιο του επετειακού έτους.

Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε, σε διάφορες επετειακές εκδηλώσεις, να αναμειγνύει σύγχρονα ρούχα με κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές, είτε από την προσωπική της συλλογή είτε από τα δώρα που έλαβε από τεχνίτες, συλλόγους και μουσεία στη διάρκεια της περυσινής περιοδείας της στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το μανιάτικο γιλέκο και η ζώνη ήταν κομμάτια που δάνεισε το μουσείο στο Χρισσό, ειδικά για την περίσταση, στην κυρία Αγγελοπούλου. Το σύνολο συμπλήρωνε ένα πουκάμισο φτιαγμένο από την Αιμιλία Γιαννοπούλου, η οποία έχει εργαστήριο ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών στον Πύργο Ηλείας, το οποίο αγόρασε πέρυσι η πρόεδρος της Επιτροπής, και το τσαντάκι-τσαρούχι, δώρο από την εταιρεία Calista Crafts.

Οι εκδηλώσεις του επετειακού έτους προσφέρονται για την ανάδειξη παραμελημένων πτυχών της Ιστορίας μας, η οποία δεν αποτελείται μόνο από μάχες, κατακτήσεις και συνθήκες. Ιστορία είναι και η παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα που αλλάζουν, αλλά πάντα έχουν αναφορά στο ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τιμάμε την Ιστορία μας τιμώντας όχι μόνο τους αγωνιστές και τους πολιτικούς, αλλά και όσους συνεισέφεραν στην παράδοσή μας: τις υφάντρες, τις κεντήστρες, τους μουσικούς, τους τεχνίτες, όλους και όλες που εδώ και πολλές γενιές σώρευσαν τον πλούτο του λαϊκού πολιτισμού, ο οποίος πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νεότερους τεχνίτες.

Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται η κυρία Αγγελοπούλου τη Μάνη. Την Τετάρτη, στην Αρεόπολη, οι εκδηλώσεις ήταν λιτές, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο δήμαρχος της περιοχής Πέτρος Ανδρεάκος, παρακολούθησαν την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Πλατεία των Αθανάτων, όπου ετελέστη Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της ιστορικής πλατείας. Η κυρία Αγγελοπούλου συνοδευόταν από τον γενικό διευθυντή Λειτουργίας της Επιτροπής, Αθανάσιο Κανταρτζή και τον πρέσβη Δημήτρη Καραμήτσο-Τζιρά, σύνδεσμο του ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Ελλάδα 2021.

Τα αποκαλυπτήρια της ανάγλυφης παράστασης με θέμα «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821» έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.