Η Μονεμβασία εόρτασε την 200η επέτειο απελευθέρωσης

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε την  200η επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Οι φετεινές επετειακές εκδηλώσεις συνέπεσαν με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και με τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο Μονεμβασίας, ο οποίος εκτίσθη το 1703 από τον Ιατροφιλόσοφο Ανδρέα Λικίνιο.

Σε αυτό λοιπόν τον Ιερό Χώρο του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, μετά τα θυρανοίξια, εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία, εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή και συγγραφέα κ. Δημήτριο Ανδριτσάκη. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Ελκομένου, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την Απελευθέρωση του Κάστρου, έγινε επετειακός φωτισμός του βράχου της Μονεμβασίας με ταυτόχρονη προβολή της Ελληνικής σημαίας, εμπλουτισμένη με οπτικά εφέ και τρισδιάστατη προβολή οπτικών, στοιχείων.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Κυβέρνησης  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Σταύρος Χριστάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης,  η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Χαραμή, Νεκτάριος Μαστορόπουλος και Βασίλειος Κουλουβάκος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Σπάρτης κα Γεωργία Δεδεδήμου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιρών κ. Γεώργιος Παπαδάκης.

Επίσης παρέστησαν, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης, οι Διοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, η Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως κα Βασιλική Χριστοφοράκη, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κα Ελένη Σωτηροπούλου, η Διευθύντρια του Λυκείου Μονεμβασίας κυρία Μαρία Κουντούρη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα Ευαγγελία Πάντου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Τέλος, η Πρόεδρος Κατερίνα Χριστοφοράκη και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρίζες», ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, κρατώντας σημαίες και λάβαρα της επανάστασης, μας συνέδεσαν νοερά με το χθες των προγόνων μας, δίνοντας τη λαμπρότητα και το ξεχωριστό νόημα που αρμόζει σε αυτή την ιδιαίτερη μέρα, τόσο για τη Μονεμβασία όσο και για όλη την Ελλάδα.

Το monemvasianews.gr αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους, που με την παρουσία τους επισήμαναν για ακόμα μια χρονιά την σημαντικότητα της επετείου, όχι μόνο για την Μονεμβασία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Μια επέτειο που έχουμε χρέος να την εορτάζουμε με την δέουσα προσοχή, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος

Ο Οδυσσέας Ελύτης λέει για τον ελληνισμό: «Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» , ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης».