Κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία! Απίστευτος ο διαχωρισμός στα παιδιά Ρομά με τα υπόλοιπα.

Απίστευτος ο διαχωρισμός και η διαφοροποίηση από την ίδια την πολιτεία στο θέμα ισότητας ανηλίκων με την εγκύκλιο που φέρνει στην δημοσιότητα σε αποκλειστικότητα το Report24 και το Λακωνικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης Best Λακωνίας.

Μεταφράζοντας την εγκύκλιο όλα τα παιδιά, όλοι οι μαθητές δεν είναι ίδια και γίνεται ο απόλυτος διαχωρισμός στην ευκαιρία της ισότητας στις πολύ τρυφερές ηλικίες και ειδικά στην περίπτωση της δημόσιας υγείας.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να φροντίσει η ίδια η πολιτεία να ενταχθούν στην κοινωνία δίνοντας ίσες και ίδιες ευκαιρίες.

Σύμφωνα με το Αποκλειστικό ρεπορτάζ μας το υπουργείο απέστειλε την εγκύκλιο για την εγγραφή των μαθητών στο Δημοτικό και αναφέρει ρητά πως για την εγγραφή των μαθητών θα πρέπει να έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια και να έχουν το βιβλιάριο υγείας όπως γίνεται σωστά κάθε χρόνο.

Αναλυτικά

Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

– Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

– Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή

Όμως…

Για τα παιδιά των ευπαθών ομάδων στην κατηγορία Ρομά η εγκύκλιος αναφέρει πως…

Στο Δημοτικό Σχολείο, τα παιδιά Ρομά γίνονται δεκτά ανεξάρτητα από το εάν είναι γραμμένα σε μητρώα ή δημοτολόγια.

Οι Δ/ντές/-ντριες των Δημοτικών Σχολείων δεν παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών Ρομά λόγω έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας και αποδέχονται οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση τους, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή. 

Όταν υπάρχει αδυναμία εγγραφής λόγω μη εμβολιασμού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τοπικούς φορείς, Ο.Τ.Α., Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων, Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΔΥ, Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα, Φορείς Κοινωνικής Στήριξης καθώς και με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κατ’ αντιστοιχία, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων σχετικά με την έκδοση Α.Δ.Υ.Μ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγείται επικοινωνία του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της σχολικής μονάδας με το φορέα που θα προβεί στον εμβολιασμό.

Με λίγα λόγια το ίδιο το κράτος ζητά από τους γονείς απαραίτητα να έχουν προβεί στον εμβολιασμών των παιδιών για να γραφτούν στο σχολείο αλλιώς δεν θα γίνονται δεκτά ενώ στην περίπτωση των παιδιών Ρομά το μπαλάκι το ρίχνουν στο σχολείο και τις τοπικές αρχές για να προβούν σε εμβολιασμούς. Κάτι που δυσκολεύει κατα πολύ την ίδια την διαδικασία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα υπήρξαν έντονα τα κρούσματα ιλαράς στα παιδιά Ρομά με κίνδυνο την δημόσια υγεία και εντός και εκτός σχολειών. 

Έντονη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης παιδιάτρου κ. Σπύρου Μοιράγια που μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων αναφέρθηκε στο θέμα και έθεσε πολλά ερωτήματα βάζοντας στόχο στο ίδιο το πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν είχε πάρει διάσταση και πρέπει η ίδια η πολιτεία να πάρει θέση.

Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να φοιτούν με άλλα παιδιά ελλοχεύοντας καθημερινά ο κίνδυνος διασποράς ασθενειών βάζοντας τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειες τους σε δυσμενείς διαδικασίες!

Στους χιλιάδες μετανάστες στην Λέσβο και σε άλλες περιοχές αμέσως έφτασαν στο σημείο οργανώσεις και εμβολίασαν τότε όλους όσους μπήκαν στην χώρα μας γλυτώνοντας τουλάχιστον την διασπορά ασθενειών.

Στα άτομα που είναι και ζουν στην χώρα μας γιατί να μην υπάρχει η ίδια άμεση αντιμετώπιση;

Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις: 

Γιατί στα κρούσματα Ιλαράς το 70-75% είναι Ρομά, κατά κύριο λόγο παιδιά;

Πόσα παιδιά Ρομά φέτος φοίτησαν στα Σχολεία της Λακωνίας;

Πόσα από αυτά είχαν εμβολιαστεί;

Πόσα παιδιά Ρομά εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Σπάρτης με Ιλαρά; 

Πόσα παιδιά Ρομά θα γραφτούν για το νέο έτος και θα έχουν εμβολιαστεί; 

Θέση μας είναι πως όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα είτε είναι παιδιά από την Σπάρτη, Αλλοδαπά ή Ρομά.

Δικαίωμα στην μάθηση έχουν όλα. Αλλά με ίσους όρους!

Θα πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν και την ίδια αντιμετώπιση και να έχουν την ίδια υποχρέωση απέναντι το ένα στο άλλο για να μπορούν αργότερα μεγαλώνοντας να συνυπάρξουν στην κοινωνία.

Διαβάζουμε στον Πανελλήνιο Τύπο τίτλους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

  • Θερίζει η Ιλαρά Ρομά και υγειονομικούς

  • Νεκρή 35χρονη από Ιλαρά

  • Ιλαρά- Δυο παιδιά στην ΜΕΘ

  • Από την Ρουμανία Ρομά έφεραν την Ιλαρά

  • Καταγεγραμμένα κρούσματα, το 70-75% είναι Ρομά, κατά κύριο λόγο παιδιά

Ένα θέμα που ανοίγει το Report24 και το Λακωνικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης Best Λακωνίας και θα έχουμε στη συνέχεια πλήρες ρεπορτάζ.

Γιάννης Παυλάκος