Καινοτόμο πρόγραμμα ψηφιακής φιλοξενίας εικαστικών στην Βαμβακού

«Το Φόρεμα της Ελένης» βρέθηκε στη Βαμβακού!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ψηφιακής φιλοξενίας εικαστικών (e-Residency)

22 – 27 Ιουνίου 2020, Βαμβακού – Λακωνία

Μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας εικαστικών από όλον τον κόσμο εν μέσω πανδημικής κρίσης; Μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς φυσική παρουσία; Ενα πρόγραμμα φιλοξενίας εικαστικών μετασχηματίζεται σε ψηφιακό; Και όλα αυτά, σε ένα μικρό χωριό στη Λακεδαίμονα, τη Βαμβακού;

Η πανδημική κρίση κατέστησε δύσκολη τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στο χωριό της Βαμβακούς, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας εικαστικών “Το Φόρεμα της Ελένης”, όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού! Προσαρμοζόμαστε για ακόμη μία φορά στα νέα δεδομένα που επιτάσσουν οι καιροί και διοργανώνουμε για πρώτη φορά ένα καινοτόμο ψηφιακό πρόγραμμα φιλοξενίας, eResidency από τη Βαμβακού. Οκτώ διεθνείς εικαστικοί θα “φιλοξενηθούν”, κατά το διάστημα 22 με 27 Ιουνίου 2020, στον κυβερνοχώρο από τη Βαμβακού… όπου θα παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων, εργαστηρίων και διαλέξεων γύρω από το κέντημα και την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Το e-Residency “Το Φορεμα της Ελένης” αποτελεί μία καινοτόμο απάντηση σε πρωτόγνωρες προκλήσεις των καιρών και χαράζει νέους δρόμους. Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιείται για πρώτη φορά από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της ψηφιακής εκδοχής έγινε από τους εικαστικούς Christoph Ziegler (Γερμανία) και Λουκία Ρίτσαρντς (Ελλάδα).

Οι ασκήσεις, τα νέα έργα, οι παρατηρήσεις των εικαστικών θα εκδοθούν σε έναν ψηφιακό τόμο που θα καταγράφει την πορεία της πρωτοποριακής εικαστικής προσέγγισης στο κεντρικό ερώτημα του προγράμματος: «Η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να δίνει καίριες απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα; Η ελληνική κεντητική παράδοση μπορεί να μεταφράσει αυτά τα μηνύματα στη γλώσσα των συμβόλων και των μοτίβων και ως άλλη “εσπεράντο” να τα μεταδώσει;»

Η Ελένη, η μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πανανθρώπινο αρχέτυπο που μας επιτρέπει να μιλήσουμε – σε σύγχρονους όρους – για την ισότητα των φύλων, την καταπίεση, την χειραγώγηση, τα «fake news» και τους «αποδιοπομπέους τράγους», καθώς δαιμονοποιήθηκε όσο λίγοι ως υπαίτια ενός αμείλικτου πολέμου. Σε μία εποχή που, δυστυχώς, η βία κατά των γυναικών γράφει πρωτοσέλιδα, νέες ερμηνείες του μύθου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Συμμετέχουν οι: Carla Castiajo. εικαστικός, Πορτογαλία / Anika Gupta, συγγραφέας και Trisha Gupta, εικαστικός (ύφασμα), ΗΠΑ/Ινδία / Αναστασία Χασιώτη, χορογράφος και συγγραφέας, Ελλάδα / Christina Mitrentse, εικαστικός, Ηνωμένο Βασίλειο/Ελλάδα. / Amelie Spitz, εικαστικός (κόσμημα), Γερμανία/ Hannah Stippl, εικαστικός, Αυστρία/ Aγγελική Συμεωνίδου, κεντήστρα και ακτιβίστρια για την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών, Ελλάδα.

Η ομάδα θα καταγράφει καθημερινά τις προκλήσεις που συναντά στο blog του προγράμματος, ενώ πληροφορίες, αλλά και μέρος των ψηφιακών εργαστηρίων θα είναι διαθέσιμα στο κοινό στο www.vamvakourevival.org.

#VamvakouRevival

#eRecidencyHelensDress

Επικοινωνία

Ομάδα Vamvakou Revival

Βαμβακού, 230 67, Λακωνία

info@vamvakourevival.org

+30 27310 76233

www.vamvakourevival.org

Like us on Facebook @VamvakouRevival

Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg