Ξεκίνησαν οι εργασίες για την νέα είσοδο της Σπάρτης

Τατούλης «Με τη νέα είσοδο της Σπάρτης ένα ακόμα μεγάλο έργο για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο γίνεται πραγματικότητα»

«Υλοποιούμε ένα από τα μεγάλα έργα για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, που αναβαθμίζει τη λειτουργία της Σπάρτης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την επίσκεψή του στο χώρο εργασιών της νέας εισόδου της Σπάρτης (προέκταση Λυκούργου), την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 για να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Στρατηγάκο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ.κ. Ηλία Κανελλάκη, Γιάννη Μπουκουβάλα, Χαράλαμπο Σκούρο, Γιάννη Τζεφεράκο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή εξασφάλιση του έργου, για την ένταξή του και την εξέλιξη της υλοποίησής του, σημειώνοντας ότι «για μια ακόμα φορά αποδεικνύουμε την απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Κατά την προσπάθεια αυτή είχαμε φωνές που μονίμως αντιδρούν σε οτιδήποτε έχει σχέση με την πρόοδο και την εξασφάλιση καλύτερων δυνατοτήτων για τους πολίτες. Εμείς σταθήκαμε απέναντί τους. Η άποψή τους ότι το έργο δεν θα γίνει ποτέ, αντιλαμβάνονται πλέον οι πολίτες ότι δεν ισχύει. Το έργο ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 11,4 εκατομμύρια ευρώ και η σύμβαση που υπεγράφη είναι περίπου στα 6 εκατομμύρια, ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες, με άνοιγμα στα 180 μέτρα περίπου και το σύνολο της απόστασης θα είναι στα 250 μέτρα, ενώ έχει επίσης προβλεφθεί ειδική διαδικασία για τη δημιουργία των παραδρόμων.

Ο κ. Τατούλης εξήρε ακόμη την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της περιφερειακής αρχής με τη δημοτική αρχή. «Θέλω επίσης να μιλήσω για τη στάση του κ. Δημάρχου, ο οποίος σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ αυτού του έργου, αξιοποιώντας τη σημαντική ευκαιρία που δίνεται πλέον στη Σπάρτη, ώστε να αποκτήσει μια σημαντική είσοδο, και να δημιουργήσει καλύτερο αποτύπωμα και στην τοπική της οικονομία, αλλά κυρίως στην ικανότητα και τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση».

Ανάπλαση της Σπάρτης και μεταλλική γέφυρα της παλαιάς εισόδου οι νέες προκλήσεις

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ακόμη ότι ήδη εξασφαλίζει ένα πρόγραμμα ανάπλασης της Σπάρτης, το οποίο θα μελετηθεί και θα εξειδικευθεί σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, ώστε «ενισχύοντας την προσπάθεια όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, για να παρουσιάσουμε μέσω της ανάπλασης αυτής τον ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό πλούτο της Σπάρτης» όπως δήλωσε.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης την επεξεργασία εκ μέρους της Περιφέρειας σχεδίου παρέμβασης στη μεταλλική γέφυρα της παλαιάς πλέον εισόδου της Σπάρτης, ώστε να αποδοθεί στην κυκλοφορία, η οποία είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη, υπάρχει ωστόσο η βεβαιότητα ότι θα γίνει εφικτή.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να δημιουργήσει προϋποθέσεις διπλής κατεύθυνσης και στη μεταλλική γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα, στην προετοιμασία της παράκαμψης του Βλαχιώτη να μπει στην επόμενη πρόσκληση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος. Πρόκειται για ένα έργο πάνω από 20 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας τα επόμενα έργα που θα προετοιμάσει είναι το οδικό τμήμα Πυρί – Γύθειο, μήκους 25 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό στα 50 εκατομμύρια, το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία λόγω του λιμανιού του Γυθείου, αλλά και γιατί εκεί μαζί με τη Νεάπολη πρόκειται να χωροθετηθεί ο χερσαίος χώρος εγκατάστασης των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρείών που θα κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του οικοπέδου Νοτίως της Πελοποννήσου.