Πέτρος Δούκας – Το Βιογραφικό του Υποψηφίου Δημάρχου Σπάρτης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΕΤΡΟΥ Γ. ΔΟΥΚΑ

πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

πρ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

πρ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα.

– Είναι γιος του πτέραρχου Γεωργίου Δούκα από τη Σπάρτη, που διακρίθηκε ως διοικητής της περίφημης μοίρας καταδιωκτών 335 «Σπιτφάιαρ» στη Β. Αφρική, και μετέπειτα αρχηγού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.  Η μητέρα του Μαίρη Αναστασοπούλου, με καταγωγή από το Βασσαρά, γεννήθηκε στη Βοστώνη και εργαζόταν στον Λευκό Οίκο επί προεδρείας Harry Truman, στη γραμματεία του Γενικού Γραμματέα Τύπου  κ. Charlie G. Ross,  White House Press Secretary..

– Ο παππούς του χειρουργός – γυναικολόγος Πέτρος Δούκας, γεννήθηκε στους Γοράνους, και ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου John Hopkins, στη Βαλτιμόρη, και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων!

-Η γιαγιά του Μαριγούλα Σκαρλατίνη – από το Καστόρι!

ΣΠΟΥΔΕΣ

-1971 ​Κολλέγιο Αθηνών.

– 1974​ Bachelor of Arts, International Affairs and Economics, ​The George Washington University.

-1976​ MA Economics, New York University.

-1978 ​MBA in Finance, Columbia University.

-1984 ​Ph.D. Economics, New York University.

​Υπήρξε μαθητής των Robert Mundell (Νόμπελ Οικον/κών),

Wassily Leontief Νόμπελ Οικον/κών.), Fritz Machlup, William Baumol και Oscar Morgernstern.

-1983 – 1985 ​Επισκέπτης Λέκτωρ, Pace University και Fordham University.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ  ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 

CITIBANK

1979 – 1981 ​Οικονομικός Αναλυτής, ​Currency Forecasting Dept.

1981 – 1982​ ΜάνατζερForeign Exchange Exposure Management Advisory Dept.

1982 – 1984 ​Dealer, ​Foreign Exchange Dept.

1984 – 1985 Dealer, ​Money-Markets Trading & Positioning Dept.

1986 – 1989  ​Επικεφαλής (Country Head/General Manager) για την Ελλάδα του Investment Banking Group και Country Treasurer.

Κατά την θητεία του αυτή η CITIBANK Ελλάδας σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας και πρωτιά ανάμεσα σε όλα τα υποκαταστήματά της ανά την υφήλιο!

1989 – 1992​ Επικεφαλής (Country Head/General Manager) για την Ελλάδα στα Corporate Banking Group, Financial Institutions Group, Investment Banking Group, Audit, Administration και Country Treasurer.

Παράλληλα παρακολούθησε τα ανώτατα σεμινάρια σε θέματα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειζομένων, διαχείρισης των διαφόρων πολύπλοκων οικονομικών κινδύνων, και ολοκλήρωσε το πολύ δύσκολο έργο της δραστικής μείωσης των δαπανών λειτουργίας της Citibank στην Ελλάδα!


ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

1996 – σήμερα: ​​Πρόεδρος του Δ.Σ. ​​της Capital Partners ΑΕ, που ασχολείται με αγοραπωλησίες, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ επιχειρήσεων.

1998 -2004​​: Οικονομικός Σύμβουλος = Senior Economic Advisor της Merrill Lynch, ​​της Sanwa Bank Λονδίνου και της Eurobank στην Αθήνα.

2001 – 2003​​: Πρόεδρος του ΔΣ ​​της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ – Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων.

2002 – 2004: ​​Πρόεδρος του ΔΣ της Ericsson Ελλάδας, ​​θέση από την οποία παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις Εκλογές του 2004!

2002 – 2004: ​​Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA/Netmed, ​​θέση από την οποία παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις Εκλογές του 2004!

2003 – 2004​​: Συμπρόεδρος του ΔΣ της Pepsico-ΗΒΗ Ελλάδας, ​​θέση από την οποία παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις Εκλογές του 2004!

1999 – σήμερα: ​​Πρόεδρος του ΔΣ ​​της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ. ​​Είναι δια-βίου μέλος ​​της Γενικής Συνέλευσης της Φιλίππου Ένωσης (Jockey Club).

​​Έχει εκλεγεί και διατελεί Distinguished Scholar ​​του Global Federation of Competitive Councils, Washington DC.

2018 – σήμερα​​ Πρόεδρος του ΔΣ​​του ICC The International Chamber of Commerce Greece,

​​Εθνική Ελληνική Επιτροπή – Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. ​​Μέλος του ΔΣ του Compete.Gr, The Competitiveness Council of Greece. ​​Μέλος ΔΣ του ΚΕΦΙΜ Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Έχει διατελέσει:

Πρόεδρος του ΔΣ (2018) ​​της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

​​Μέλος του ΔΣ ​​του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

​​Μέλος του ΔΣ ​​του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

​​Έφορος του ΔΣ ​​του Κολλεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1992 – 1993: ​​Εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αρμοδιότητες τη Διαχείριση του Δημοσίου Χρέους (σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με δραχμικά επιτόκια πάνω από 23%), τη Δημόσια Κτηματική Περιουσία και τις αποκρατικοποιήσεις. Συνέβαλε στη κατάρτιση του πρώτου πλεονασματικού προϋπολογισμού της Χώρας το 1992/93, στην αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Αθηνών, της Τράπεζας Πειραιώς, των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του ΟΑΣΑ (που θα καθιστούσε τους οδηγούς από υπαλλήλους σε ιδιοκτήτες λεωφορειούχους, ριζοσπαστική πρωτοβουλία που ανατράπηκε από την επόμενη Κυβέρνηση), στη παροχή των πρώτων αδειών κινητής τηλεφωνίας, στη σύνταξη των νόμων για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, για τον διαγωνισμό για ιδιωτικά καζίνα και ιδιωτικές μαρίνες, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά, τις τράπεζες, την κίνηση κεφαλαίων και συναλλάγματος, κ.α.

2004 – 2009: ​​Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής

2004 – 2007: ​​Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με αρμοδιότητες τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως την κατάρτιση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τη Διεύθυνση του Δημόσιου Χρέους, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την Κίνηση Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών, τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών, τον Χρηματοδοτικό Προγραμματισμό και τη Διαχείριση των Κρατικών Διαθεσίμων, την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, τις Δημοσιονομικές Σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων στα Υπουργεία, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στα Ν.Π.Δ.Δ., τη Δημόσια Περιουσία κ.α.

2007 – 2009​: Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία

Από το 2004 έως το 2007 στο Υπουργείο Οικονομικών:

 • Μειώσαμε το έλλειμμα από το 8,2% το 2004 σε κάτω από το 3,1% το 2007 (ρεκόρ εθελουσίας μείωσης για τόσο μικρό χρονικό διάστημα). Αποχωρώντας από το υπουργείο παρέδωσα το έλλειμμα στο 3,1%,

 • Βελτιώσαμε την πιστοληπτική αξιοπιστία της Χώρας μας (creditrating), κατά 3 βαθμούς (“notches”),

 • Για πρώτη φορά στην ιστορία της πατρίδας μας πείσαμε τις αγορές και καταφέραμε να μας δανείσουν μέσω ομολόγων για 30ετείς και 50ετείς διάρκειες, με κόστος μόνο 0,30% πάνω από τα αντίστοιχα Bunds του Γερμανικού Δημοσίου και με περίπου το ίδιο κόστος όπως της Ιταλίας!

 • ​Πετύχαμε την ουσιαστική επιμήκυνση και αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους μας.

Η διαχείριση του Δημόσιου Χρέους ήταν τέτοιας στάθμης που το εξειδικευμένο και πολύ έγκυρο διεθνές οικονομικό περιοδικό «Euroweek», μας απένειμε για πρώτη και μόνη φορά, το βραβείο «Sovereign Borrower of the Year 2007» για τον πλέον συμφέροντα σε διεθνές επίπεδο, δανεισμό του δημοσίου.

 1. ​ Με την σημαντική μείωση των δαπανών του Δημοσίουως ποσοστό του ΑΕΠ που πετύχαμε την περίοδο αυτή, κατέστη εφικτή η αύξηση του αφορολόγητου ποσού στο εισόδημα, η αποκλιμάκωση γενικότερα του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και η ουσιαστική κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, ώστε να ανασάνουν εκατομμύρια αστικές και εργατικές οικογένειες από το φορολογικό άγος και άγχος. Παράλληλα ο φόρος ακίνητης περιουσίας που ίσχυσε τότε (ΕΤΑΚ) ήταν έως και 10 φορές μικρότερος για τους ίδιους ιδιοκτήτες που σήμερα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!

2.​ Σχεδιάσαμε στο Γενικό Λογιστήριο και υλοποιήσαμε το 2007 τη μείωση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής στο 1%!

3.​ Σχεδιάσαμε με τα στελέχη του ΓΛΚ, την αναμόρφωση της κατάρτισης του Προϋπολογισμού σε ένα σύστημα που βασιζόταν σε δράσεις ολοκληρωμένων προγραμμάτων. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται σήμερα!

4.​ Αναδιοργανώσαμε το ΓΛΚ, με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών. Συστήθηκε ειδική Γενική Διεύθυνση Ελέγχων με το νόμο 3492/5-10-06 (ΦΕΚ 210 Α), μια τομή στο Υπ. Οικονομικών που προέβλεπε τη σύσταση, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων με αρμοδιότητα την επιθεώρηση και τον έλεγχο όλων των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου όπου καταλήγει χρήμα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Η Γενική Διεύθυνση αυτή σήμερα αποτελεί το κύριο εργαλείο περιορισμού της σπατάλης των δαπανών του Δημοσίου!

5.​ Πετύχαμε έγκαιρα, την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας, σε τιμές δεκαπλάσιες από αυτές που σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο τα επόμενα 5 χρόνια και έτσι μόνο από αυτή την ενέργεια το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο ήταν πάνω από 12 δισ. ευρώ!

6.​ Συντάξαμε και εφαρμόσαμε τον Ν.3427/2005 που δίνοντας έξυπνα φορολογικά κίνητρα, απέτρεψε σπουδαίες διεθνείς εταιρείες από το να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, και από το να χαθούν έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας.

7.​ Συντάξαμε τον Νόμο για τις Μισθώσεις Ακινήτων (Leasing/Sale & Leaseback), μέχρι 99 έτη για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

8.​ Σχεδιάσαμε και συντάξαμε με μεγάλη λεπτομέρεια προχωρημένα σχέδια νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την τακτοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούσαν:

8.1. ​Την Ρύθμιση των διακατεχόμενων Ακινήτων του Δημοσίου (πάνω από 80.000 καταπατημένα δημόσια κτήματα). Οι ομάδες εργασίας παρέδωσαν τις προτάσεις τους για τον καθορισμό των αυστηρότατων προϋποθέσεων εξαγοράς από τους κατέχοντες, τις δικαιούμενες εκτάσεις αγροτικών και αστικών ακινήτων, το τίμημα εξαγοράς, το χρόνο εξόφλησης κ.λπ.

8.2.​ Συντάξαμε το σχέδιο Νόμου για την Τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τους Αιγιαλούς και τις Παραλίες, δεδομένου ότι σε πολύ λίγες περιοχές είχε και έχει γίνει ο διοικητικός καθορισμός αιγιαλού και παραλίας! Η Ομάδα εργασίας υπό τον Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ. Διονύσιο Χειμώνα παρέδωσε τις προτάσεις της για την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας – παλαιού αιγιαλού, με σύγχρονες εναέριες μεθόδους για όλη την επικράτεια, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά τόσο στους πολίτες όσο και στις Υπηρεσίες, λόγω μη ύπαρξης διοικητικά καθορισμένου αιγιαλού, να συντομεύονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση των διαφόρων έργων επί του αιγιαλού και να γίνεται ορθολογικότερη διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

8.3.​ Συντάξαμε το σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Η ομάδα εργασίας υπό τον Νομικό Σύμβουλο του Ν.Σ.Κ. Φοίβο Ιατρέλλη παρέδωσε τις προτάσεις της για την ταχύτερη περάτωση του καθεστώτος της κηδεμονίας, την ανεύρεση της κληρονομιαίας περιουσίας, την αναγνώριση του Δημοσίου ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου, την παρακολούθηση του έργου των κηδεμόνων, την εξεύρεση τρόπου άμεσου εντοπισμού των περιπτώσεων σχολαζουσών κληρονομικών κ.λ.π.

8.4. Συντάξαμε το σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων! Η υπό τον κ. Αθανάσιο Ράντο ομάδα εργασίας κατάρτισε και παρέδωσε το Σχέδιο του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων, το οποίο αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου και υποβλήθηκαν σχετικές προτάσεις μετά την επεξεργασία των οποίων θα καταρτιζόταν το τελικό σχέδιο του Κώδικα. Με το σχέδιο Εθν. Κληροδοτημάτων πετυχαίναμε την εναρμόνιση των διατάξεων με το άρθρο 109 του αναθεωρημένου Συντάγματος, τη καταγραφή όλων των κοινωφελών περιουσιών, τη σύνταξη Εθνικού και Περιφερειακών Μητρώων Περιουσιών ώστε να υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και πίεση για επωφελέστερη αξιοποίησή τους.

9.​ Εκσυγχρονίσαμε και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων: Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.Ε.Λ.) τετραπλασίασε τους ρυθμούς ελέγχων των κοινοτικών προγραμμάτων με βάση τις προδιαγραφές και τα απαιτούμενα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε δώδεκα μήνες, πολλαπλασιάσαμε και βελτιώσαμε τους ελέγχους (αύξηση ρυθμού ελέγχων κατά 400%), έτσι ώστε από το 2005 και μετά να μην παραπονεθούν οι Ευρωπαϊκές αρχές, ούτε μια φορά για την ποιότητα των ελέγχων!

 1. ​Τον Αύγουστο του 2007 όταν η χώρα ζούσε την τραγωδία των πυρκαγιών στην Ηλεία, στήσαμε (συγκροτήσαμε), με δική μας πρωτοβουλία, μέσα σε ένα βράδυ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όλο τον μηχανισμό «1555» στήριξης των πυρόπληκτων! Μηχανισμός που κατά γενική και υπερκομματική ομολογία, λειτούργησε άψογα και υποδειγματικά.

Από το 2007 έως το 2009 στο Υπουργείο Εξωτερικών:

Αναβαθμίσαμε τις επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην διείσδυση των Ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και την προβολή μιας «άλλης Ελλάδας», της «Ελλάδας των νοικοκύρηδων και της δημιουργίας»! Ενδεικτικά:

 • ​Ινδία (11-15 Νοεμβρίου 2007/80 συμμετοχές)

 • ​Λιβύη (9-11 Δεκεμβρίου 2007/50 συμμετοχές)

 • ​Τουρκία – Κωνσταντινούπολη (24-25 Ιανουαρίου 2008/180 συμμετοχές) 

 • ​Συρία (5-7 Φεβρουαρίου 2008/70 συμμετοχές)

 • ​Αίγυπτος (31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2008/125 συμμετοχές)

 • ​Ρωσία (1-3 Ιουνίου 2008/180 συμμετοχές)

 • ​Κίνα με ΠτΔ (22-27 Ιουνίου 2008/40 συμμετοχές)

 • ​Ηνωμ. Βασίλειο – Λονδίνο(1-3 Οκτωβρίου 2008/80 συμμετοχές)

 • ​Βιετνάμ(11-16 Οκτωβρίου 2008/30 συμμετοχές)

 • ​Κατάρ (25-27 Οκτωβρίου 2008/85 συμμετοχές)

 • ​Σερβία – Βελιγράδι (1-3 Νοεμβρίου 2008/70 συμμετοχές)…

….όλες με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά το κλείσιμο δουλειών, την διείσδυση των Ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές τις αγορές, ή και την επίλυση επί τόπου, εκκρεμοτήτων που είχαν με τις αρχές (καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, καθυστερήσεις σε πληρωμές οφειλομένων προς αυτές, κλπ.)

Διοργανώσαμε:

 • ​Την Ημερίδα για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» (8 Ιουλίου 2008), όπου Ελληνικές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και ερευνητικά κέντρα παρουσίασαν για πρώτη φορά σε τέτοιο επίσημο φόρουμ, νέες τεχνολογίες και προϊόντα για τη διάσωση του περιβάλλοντος

 • ​Την Ημερίδα για τη «Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα» (16 Σεπτεμβρίου 2008), όπου πάνω από 40 επιχειρήσεις παρουσίασαν καινοτόμες πρωτοβουλίες τους

 • ​12-13 Μαΐου 2008, οργανώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια εξαιρετική διεθνή διημερίδα «AFRICA DAY», με συμμετοχή πάνω από 14 Υπουργών από Αφρικανικά κράτη, για να συνδέσουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις με τις τεράστιες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί!

Καταργήσαμε τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ, βλέποντας ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν έπιαναν τόπο και ακολουθώντας την αρχή ότι αν κάποιοι θέλαν να κάνουν κοινωφελές έργο έπρεπε πρώτα να αρχίσουν προσφέροντας από την δική τους τσέπη!

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1.​«Η Εποχή του Ευρώ και η Ελλάδα» [180 σελ.,1998, Εκδ. Ινστιτ. Δημοκρ. Κωνστ. Καραμανλ.]

2.​«Οικονομικές Θεωρίες, Αρχές Διοίκησης και Αρχαία Ελληνική Σκέψη»,

​[950 σελίδες, 1η εκδ. 2003, 7η εκδ. 2019]

3.​«Λακεδαιμονίων Πολιτεία: Σπάρτη: Η Πρώτη Δημοκρατία»​[400 σελιδ., 2019]

4.​«Κινδυνεύει η Δημοκρατία; Η Άνοδος και Παρακμή των Αρχαίων Ελληνικών Δημοκρατιών»,

​[700 σελ., 2019]

5.​«24 Αιώνες πριν τον Μάρξ: Κομμουνιστικές Ιδέες στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη»,

​[200 σελιδ., 2019]

6.​«Ηγετικές Αρετές σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Σκέψη»,

​[300 σελιδ., 2019]