Πρόβλημα με την Αιθαλομίχλη και στην Σπάρτη

Φαινόμενα μεγάλων αστικών κέντρων τα διακρίνουμε και στην μικρή πόλη της Σπάρτης που στην προκειμένη περίπτωση ακούνε στο όνομα “Αιθαλομίχλη”.

Κυρίως στο κέντρο της πόλης αλλά και σε πολλές γειτονιές η ατμόσφαιρα τις απογευματινές και βραδινές ώρες θυμίζει χωρίς υπερβολή κερκίδα ποδοσφαιρικού γηπέδου από τον καπνό που παρατηρείται από το σύνολο σχεδόν των καμινάδων των σπιτιών.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους για θέρμανση έχουν στραφεί στην καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες με αποτέλεσμα να υπάρχει και στην Σπάρτη το φαινόμενο που συναντούσαμε μέχρι χθες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακόμα δεν έχουν επίσημες μετρήσεις για να γνωρίζουμε με επιστημονικούς όρους τα όρια που μπορεί να φτάνει η Αιθαλομίχλη στην Σπάρτη αλλά είναι εμφανέστατη δια γυμνού οφθαλμού αλλά και όσφρησης!!!

αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης(κοινώς: καπνιάς), από τα οποία παίρνει και το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.

Φαινόμενα της εποχής μας.

Γιάννης Παυλάκος