Πυκνώνουν οι αντιδράσεις κατά Γαβρόγλου για την Νοσηλευτική και ΤΕΙ. Επιστολές Τατούλη και Φιλιππάκου

Έντονη δυσφορία έχει φέρει το θέμα της απομάκρυνσης των σχολών Νοσηλευτικής και ΤΕΙ Η/Υ από την Σπάρτη στην Τρίπολη. Μετά την ευρεία σύσκεψη φορέων που έλαβε χώρα στο Διοικητήριο μπροστά βγαίνουν Τατούλης και Φιλιππάκος για το θέμα.

Τατούλης: «Αδιανόητη η μεταφορά 
της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ από τη Σπάρτη»
«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει τη μεταφορά της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ από τη Σπάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σε κατεπείγουσα επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Πέτρος Τατούλης, η περιφερειακή αρχή «αντιτίθεται απόλυτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τον Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας» και καλεί τον Υπουργό, αφενός να απορρίψει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, και αφετέρου να συνεργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των δομών παιδείας στη Λακωνία.

«Η Περιφερειακή αρχή έχει επενδύσει τεράστιους πόρους να ανατρέψει τον αποκλεισμό μιας παραμεθορίου μέχρι χτες περιοχής και να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα ερημοποίησης και εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, τα οποία μια τέτοια εξέλιξη θα επέτεινε ακόμα περισσότερο και εντονότερα» σημειώνει στην επιστολή του ακόμη ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης.

Φιλιππάκος: «Μην ακυρώνετε 
κόπους, θυσίες και προσφορά ετών»
Ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα που έχει ανακύψει κάνει και ο Λάκωνας (από το Γύθειο), γενικός γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ζητεί «λύσεις που δεν θα ακυρώνουν τους κόπους, τις θυσίες και την προσφορά των προηγούμενων ετών, από πλευράς τόσο του ίδιου του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όσο και της κοινωνίας της Σπάρτης και φυσικά των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Αναλυτικά η επιστολή του Τζ. Φιλιππάκου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με θλίψη μου πληροφορούμαι το τελευταίο διάστημα την πρόθεση και τελικά -κατά πλειοψηφία- απόφαση της Τακτικής Συνέλευσης του Τμήματος Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, για μεταφορά του Τμήματος στην Τρίπολη, με βασικό επιχείρημα ότι το Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν επαρκεί για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών.

Ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Λάκωνας στην καταγωγή, έχω δεχθεί πληθώρα αιτημάτων από συμπατριώτες μου, που ζητούν την προσωπική μου παρέμβαση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, θεωρώντας πως μπορώ κι εγώ με τον τρόπο μου, να συμβάλλω ώστε να “ακουστεί η φωνή τους”.

Γνωρίζοντας τόσο τις παρεμβάσεις που έχετε δεχθεί ως τώρα, όσο και την δική σας τοποθέτηση επί του ζητήματος, θα ήθελα λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου, μέσω της παρούσας επιστολής, να απευθυνθώ προς το πρόσωπο σας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της παραμονής του Τμήματος της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη.

Πρόκειται για ένα Τμήμα το οποίο, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, έχει καταφέρει από το 2005 που ιδρύθηκε, να διακριθεί για το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών και για το αξιόλογο διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό που διαθέτει. Η δύναμη του Τμήματος, όμως, εδράζει επίσης και στην αγάπη της τοπικής κοινωνίας, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η απόφαση για τη μεταφορά ή μη του Τμήματος στην Τρίπολη αποτελεί πολιτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, δεχθείτε επομένως και την δική μου παρέμβαση, ώστε να βρεθούν λύσεις που δεν θα ακυρώνουν τους κόπους, τις θυσίες και την προσφορά των προηγούμενων ετών, από πλευράς τόσο του ίδιου του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όσο και της κοινωνίας της Σπάρτης και φυσικά των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Σπάρτης, που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών, αποτελεί εξάλλου όχι απλώς “λύση”, αλλά πολύ περισσότερο ευθύνη της Πολιτείας, που θα ωφελήσει πολλαπλά την τοπική κοινωνία, αλλά και την πατρίδα μας γενικότερα.   

Παραμένω στη διάθεση σας και θα χαρώ να συζητήσουμε το θέμα και σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση».