Σημαντικές ζημιές σε ελιές και πορτοκάλι μετά την έντονη χαλαζόπτωση στην Σπάρτη

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας , εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του, στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν για άλλη μια χρονιά, αυτήν την φορά από τις χαλαζοπτώσεις την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη στον Δήμο Σπάρτης, όπου η καταστροφή κυμαίνεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από το 80% στην ελιά (βρώσιμη και λαδοελιά) και στο πορτοκάλι.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ , να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα των άμεσων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της Λακωνίας που ματώνουν καθημερινά από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την φοροαφαίμαξη, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, από το τεράστιο κόστος καλλιέργειας που είναι αναντίστοιχο με τις χαμηλές τιμές ή ακόμα και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνο μέσα από αυτήν, μπορούμε για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.

  • Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι την νέα σοδιά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.

  • Καμία κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες έτσι ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους.