Σπάρτη: Προς Ανάπλαση η οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 2020, πήρε μια πολύ θαρραλέα και ιστορική απόφαση για την ανάπλαση της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου! Ύστερα από πολλούς μήνες επίμονης δουλειάς, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που όταν υλοποιηθεί θα το χαίρεται και θα το καμαρώνει όλη η Σπάρτη! 

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης, οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου και το Γραφείο του Καθηγητή κ. Κίζη που είναι και επίσημοι μελετητές/σύμβουλοι του Δήμου, εξέτασαν πλήθος εναλλακτικών σχεδίων και δυνατοτήτων και κατέληξαν στο προκαταρκτικό σχέδιο που εξετάσαμε, βελτιώσαμε, αποδεχθήκαμε και υπερψηφίσαμε χθες βράδυ!

Προκρίναμε την επιλογή που τοποθετεί τον πάνω και κάτω δρόμο της Παλαιολόγου, τον ένα δίπλα στον άλλο με ένα κατάλληλο διαχωριστικό, γιατί αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για πολύ φαρδιά πεζοδρόμια σε κάθε πλευρά και θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπορικής αξίας όλων των καταστημάτων της Παλαιολόγου!

Το να προσθέταμε ένα φαρδύ παρτέρι στο μέσο της Παλαιολόγου, απλά θα μίκραινε το πλάτος του πεζοδρομίου κάθε πλευράς, χωρίς να δημιουργεί ένα χρήσιμο πάρκο!

Ποιος θα το χρησιμοποιούσε ως πάρκο ή έστω ως στάση για ξεκούραση στο μέσο δύο δρόμων;

Ούτε τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους!

Και όχι μόνο!

Δεδομένου ότι η λύση αυτή έχει προκριθεί από τους Καθηγητές – μελετητές του Πολυτεχνείου, τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες, τη Δημοτική Αρχή, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων μνημείων και δύο από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μας έφερε μπροστά από έναν ανεπανάληπτο συγκερασμό απόψεων!

Κάθε αναβολή θα σήμαινε απραξία και καταδίκη κάθε προσπάθειας ανάπλασης! Ας μην ξεχνάμε ότι η 31/12/20 (σε 5 βδομάδες) είναι η καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης για έργα Αστικής Αναζωογόνησης του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» .

Βέβαια, όποιοι θέλουν να βάλλουν εμπόδια και ουσιαστικά να μην γίνει τίποτα, θα αναζητήσουν κάποιο σημείο ανάμεσα στις εκατοντάδες διατάξεις που αφορούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τέτοια θέματα, για να υποβάλλουν ‘ενστάσεις’!

Αντί να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα, αναζητούν προβλήματα στις λύσεις!

Αλλά δεν θα πετύχουν τίποτα.

Η Σπάρτη θα πάει μπροστά.

Σε κάθε όμως περίπτωση, με βάση αυτό το προκαταρκτικό σχέδιο που υπερψηφίσαμε (πέραν από το πλήθος των απόψεων που έχουν ήδη κατατεθεί), θα ρωτήσουμε μέσω ανοικτής πρόσκλησης, όχι μόνο τους φορείς και ομάδες που εκπροσωπούν τα εύλογα δικά τους συμφέροντα αλλά και τους απλούς Σπαρτιάτες και τις Σπαρτιάτισσες για τις απόψεις τους και τυχόν ‘πινελιές’ τους πάνω σε αυτό το βασικό προκαταρκτικό σχέδιο – και φυσικά κάθε βελτίωση που σκοπεύει στο συνολικό καλό, και όχι μόνο στο συντεχνιακό, θα είναι ευπρόσδεκτη και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη!

Όσον αφορά στους ΦΟΙΝΙΚΕΣ: Θα φυτευτούν πολλοί νέοι φοίνικες -περισσότεροι απ’ όσους υπάρχουν σήμερα- σε διάφορα σημεία και σύμφωνα με τις υποδείξεις των πιο ειδικών και αρμόδιων για τέτοια θέματα! Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα είδη δένδρων που θα φυτευτούν!

Επ´ ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο κ. Καπονικολό, τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Ράλλη, τον συντονιστή της ομάδας εργασίας για τα θέματα της Ανάπλασης κ. Λαζαρίδη, την κα. Καρακίτσου και τον κ. Βαρζακάκο των Τεχνικών μας Υπηρεσιών, τους κκ. Καθηγητές Κίζη, Σερράο και Βλαστό, και τον τ. Δήμαρχο κ. Βαλιώτη (επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η προσπάθεια) για την πραγματικά ουσιαστική συμβολή τους στο συλλογικό αυτό εγχείρημα!