Τι γίνεται τελικά με τα Αρχαία της Πελλάνας;

14Αγαπητοί κύριοι,

Αναφορικά µε τις αρχαιότητες οι οποίες έχουν ανακαλυφθεί και αποκαλυφθεί στην Πελλάνα Λακωνίας έχουν ειπωθεί πολλά αλλά δυστυχώς ∆ΕΝ έχουν γίνει πολλά, ως οφείλαµε και οφείλατε. Η ιστορία των αρχαιοτήτων στην περιοχή (όπως πολύ καλά γνωρίζετε) ξεκινά πριν περίπου ένα αιώνα (1926) και η κύρια ανασκαφή και αποκάλυψη πραγµατοποιήθηκε το διάστηµα 1980 – 1995 από τον κ. Θ. Σπυρόπουλο, τον τότε Έφορο της Υπηρεσίας σας. Οι µνήµες των κατοίκων της περιοχής (συµπεριλαµβανοµένου και του υπογράφοντος) είναι ακόµη νωπές από τις επισκέψεις στα «αρχαία» πλήθους απλού κόσµου και πολιτειακών παραγόντων (από την δεκαετία του ’80), στέλνοντας και αυτοί µε την σειρά τους το «σήµα» του ξεκινήµατος της ανακάλυψης και αποκάλυψης της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΛΑΚΕ∆ΑΙΜΩΝ.

Παρόλα αυτά οι ελπίδες δεν ευοδώθηκαν καθώς οι προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν «καλπάζοντας», εγκαταλείφθηκαν στην µοίρα της νοοτροπίας µας. Εν προκειµένω, Στην επίσηµη ιστοσελίδα της Υπηρεσία σας (Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού – Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) στην ενότητα Αρχαιολογικοί χώροι αρµοδιότητας της Υπηρεσίας σας – Πελλάνα Λακωνίας αναγράφεται αυτολεξεί «… Έχει γίνει µελέτη στερέωσης και στέγασης του µεγάλου θολωτού τάφου από την ∆ιεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνηµείων του Υπουργείου Πολιτισµού, αλλά το έργο δεν έχει ακόµα πραγµατοποιηθεί.».

Επιπροσθέτως αναφέρω ότι οι ανακαλύψεις χρονολογούνται από το 1.500 π.Χ. και τα αρχαία αντικείµενα που ανακαλύφθηκαν κοσµούν το Μουσείο Σπάρτης.

Υπό το πρίσµα του ανωτέρου σχετικού χωρίου και δεδοµένης της γενικότερης κατάστασης και αίσθησης των µνηµείων της Πελλάνας (ελλιπής φύλαξη, µπάζωµα χώρων, ατελής περίφραξη µε κίνδυνο σύλησης των µνηµείων από τυµβωρύχους , µη εκτέλεση έργων ανάδειξης του χώρου, µη συνέχιση και ολοκλήρωση των ανασκαφών κ.α.), παρακαλώ όπως µου απαντήσετε στα ερωτήµατα: 1. Γιατί σταµάτησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, δεδοµένου ότι πρόκειται ή έστω υποστηρίζεται ότι πρόκειται για την Οµηρική πόλη Λακεδαίµων;

Τι πράξατε για την χρηµατοδότησή της συνέχισης τους; 2. Γιατί δεν έχει πραγµατοποιηθεί η στερέωση και στέγαση του µεγάλου θολωτού τάφου; Από πότε εκκρεµεί η σχετική µελέτη; Τι πράξατε για την χρηµατοδότησή του έργου; 3. Τι µέτρα λάβατε για την φύλαξη του µνηµείου; Πότε έγινε τελευταία αναθεώρηση των προβλεπόµενων µέτρων φύλαξής του; 4. Υπάρχει σχεδιασµός εργασιών για την περιοχή και ποιο είναι το χρονοδιάγραµµα; Όπως αντιλαµβάνεστε το θέµα είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο, καθώς µαζί µε εµένα ενδιαφέρονται και οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και όλος ο κόσµος, µεγαλωµένοι µε το όνειρο κάποια στιγµή η ΠΕΛΛΑΝΑ – ΛΑΚΩΝΙΑΣ να τύχει από την Πολιτεία και τις Υπηρεσίες της, του εύρους της αναγνώρισης που της αξίζει. Οι προσπάθειες πίεσης προς Υπηρεσίες και παράγοντες, για την ανάδειξη των µνηµείων θα συνεχιστούν αδιάκοπα, µε µεγαλύτερο σθένος, µε σύµπτυξη ευρύτερων δυνάµεων, αναζητώντας τους υπεύθυνους της εγκατάλειψης της προσπάθειας και σε αυτή την διαδροµή η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ οφείλει να είναι συµπαραστάτης.

Παρακαλώ όπως µου απαντήσετε εγγράφως στα ανωτέρω ερωτήµατα, λόγω του εύλογου του ενδιαφέροντος γενικότερα, εντός των προβλεπόµενων προθεσµιών που ορίζονται από την νοµοθεσία, χωρίς να καταφύγετε σε κοινοτυπίες της µορφής «δεν γνωρίζουµε…», «οι προηγούµενοι…» κλπ καθώς η διοίκηση έχει συνέχεια και µέσω των αρχείων της ανατρέχει στο παρελθόν.

Μετά τιµής Γεωργακόπουλος Παναγιώτης