Το έθιμο της Δευτέρας του Πάσχα στη Λιαντίνα Λακωνίας

Το έθιμο της Δευτέρας του Πάσχα στη Λιαντίνα Λακωνίας – το χωριό του Δημήτρη Λιαντίνη. ΜΕΡΟΣ 1ο.

Ένα ιδιαίτερο, καταπληκτικό, σοφό έθιμο που κρατάει – από τα λεγόμενα των παλιών του χωριού – από την επανάσταση πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Λιαντίνα. Το πρωί ξεκινά η περιφορά της εικόνας από την εκκλησιά του χωριού. Αφού φθάσει στο πρώτο σπίτι, ο νοικοκύρης υποδέχεται τον παππά και την εικόνα. Ακολουθεί κέρασμα με κρασί, τσίπουρο με συνοδευτικούς μεζέδες που προσφέρει το νοικοκυριό.

Μετά όλοι μαζί πηγαίνουν στο 2ο σπίτι, στο 3ο σπίτι, στο 4ο κλπ, όπου επαναλαμβάνεται το κέρασμα η ανταλλαγή των ευχών…. Έτσι τη μέρα αυτή όλοι ανοίγουν τα σπίτια τους και είναι η ημέρα που όλοι όσοι παρευρίσκονται στο μικρό χωριό θα βρεθούν, θα μιλήσουν, θα ειδωθούν, θα γελάσουν, θα κάνουν αστεία … θα περπατήσουν σε όλο το χωριό.

Αφού η λιτανεία ολοκληρωθεί καταλήγει στην εκκλησία όπου πραγματοποιείται η δημοπρασία για τις κουλούρες και η κλήρωση του αμνού. Τις κουλούρες έχουν προσφέρει οι κάτοικοι του χωριού. Τα χρήματα της δημοπρασίας των πασχαλιάτικων κουλούρων πηγαίνουν στην εκκλησία.

Και του Χρόνου !!!!!!!!!!!

Ευχαριστούμε την Πολύτιμη Νικολακάκου και τους γονείς της για την μοναδική – υπέροχη φιλοξενία, στο σπίτι τους και για τους εκλεκτούς μεζέδες, το γευστικό κρασάκι, τα φανταστικά γλυκίσματα, κάτω από την κληματαριά του Δ. Λιαντίνη !!!!!!!!!!!!

Χρήστος Πλειώτας.