Το ΚΑΠΗ Καρυών και τη Βιβλιοθήκη Καστορείου εγκαινίασε ο Δήμος Σπάρτης

Νέες δομές που θα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, συνεισφέροντας συνολικά στην τοπική κοινωνία, εγκαινίασε ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παραρτήματος ΚΑΠΗ της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, στα οποία χοροστάτησε ο π. Γεώργιος Μπλάθρας, ενώ το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, εγκαινιάσθηκε η Βιβλιοθήκη της Τοπικής Κοινότητας Καστορείου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Ευστάθιου.

Η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ΚΑΠΗ συμβάλλει στην κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, λειτουργώντας ως «βαλβίδα» ανακούφισης σε έννοιες και προβληματισμούς της καθημερινότητας. Τα εν λόγω κέντρα αποτελούν χώρο έκφρασης, ζωντάνιας, ανάπτυξης της δημιουργικότητας, παροχής φροντίδας και κάλυψης πολιτιστικών αναζητήσεων. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη να συνεχίζουν να είναι δημιουργικά, παραγωγικά και δυναμικά.

Συγχρόνως, με τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστορίου, επιδιώκεται η άνοδος της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης των δημοτών. Σαφέστατα, η γνώση συνιστά μια από τις πιο σταθερές και ουσιαστικές επενδύσεις, ενώ ανεκτίμητη είναι η συμβολή του βιβλίου στην πνευματική εγρήγορση και τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Στις τελετές παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος του ΝΠ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Θέμης Πατσιλίβας, ο Βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης, Ταξίαρχος Ιορδάνης Χατζηνικολάου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σκρουμπέλος, η Πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Γεωργία Γαλανοπούλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και λοιποί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Άλλωστε, η πολυπληθής παρουσία δημοτών στα εγκαίνια είναι ενδεικτική της απήχησης του εγχειρήματος.

Η Δημοτική Αρχή με εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες, παρουσιάζει τα έμπρακτα αποτελέσματα της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει συνειδητά, εδώ και τέσσερα χρόνια, με αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς. Διαβεβαιώνει, δε, πως η προαγωγή της ποιότητας ζωής των δημοτών, εντάσσεται στις αξιακές προτεραιότητές της.

Από το Γραφείο Δημάρχου

 


Από σήμερα , ο πρώτος όροφος του ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου Π.Μπακή στο Καστόρι, φιλοξενεί την ολοκαίνουρια δημοτική βιβλιοθήκη μας. Σε ένα χώρο φωτεινό, που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού μας, βρήκαν τη θέση τους βιβλία παλιά και νεώτερα, της παλιάς κοινοτικής βιβλιοθήκης του χωριού, θύμα των αναπροσαρμογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα τους , κλασσικά μυθιστορήματα που σημάδεψαν τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια, ποιητικές συλλογές, άπαντα αρχαίων συγγραφέων και νεώτερων ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, και σημαντικά ιστορικά πονήματα και ντοκουμέντα, δίπλα σε αξιόλογα σχολικά βοηθήματα, δώρα των πρώτων φοιτητών του χωριού μας προς τους μικρότερους μαθητές που ονειρευόντουσαν να σπουδάσουν.

Συνήθως μια βιβλιοθήκη θεωρείται τόπος περίκλειστος, προορισμένος για χρήση από τους «ειδήμονες», κάτι μάλλον ξένο προς μια μικρή αγροτική κοινωνία σαν τη δική μας. Όμως το βιβλίο δεν είναι, δεν πρέπει να είναι φετίχ και προνόμιο των λίγων, αλλά ένα παράθυρο στον κόσμο για όλους, και περισσότερο για τα παιδιά. Αυτή η –προσωρινά- μικρή βιβλιοθήκη μας, θέλουμε να γίνει ένας τόπος συνάντησης της τοπικής μας κοινωνίας με τη γνώση, με τις ιδέες και τον πολιτισμό. Θέλουμε να μας βοηθήσει να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να αναπτύξουμε τη φαντασία μας και να έρθουμε σε επαφή με πρωτοπόρες κινήσεις και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ελπίζοντας στην στήριξη και την αγάπη όσων συμφωνούν με τους στόχους μας, θα δουλέψουμε συλλογικά, σε συνεργασία με το σχολείο, τους τοπικούς και όχι μόνο, συλλόγους και φορείς, και βέβαια με την Βιβλιοθήκη Σπάρτης που από την πρώτη στιγμή μας έδωσε κάθε είδους βοήθεια.

Από σήμερα 1 / 12 / 2018 ξεκινούμε ένα όμορφο ταξίδι, βαθειά πεισμένοι ότι η Γνώση είναι Δύναμη, και ότι το διάβασμα και η καλλιέργεια του νου είναι οι βασικές προΫποθέσεις για να υπάρξουμε σαν ώριμοι και συνειδητοί πολίτες, με σεβασμό στον συνάνθρωπο και αγάπη για τη ζωή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρώτους μας δωρητές , και σε όσες και όσους θέλουν να συνεισφέρουν με δωρεές, εθελοντική εργασία, ιδέες και προτάσεις σε αυτή την ελπιδοφόρα διαδρομή!

Για την Επιτροπή Διαχείρισης της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστορείου

Άβα Μπουλούμπαση, αρχιτέκτων μηχανικός