“Το νερό που θέλουμε” – Διάκριση μαθητών και από την Σπάρτη σε διεθνή διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός στοχεύει να ενεργοποιήσει νέους ανθρώπους ώστε να οραματιστούν ένα αειφόρο μέλλον για τον πλανήτη, προβάλλοντας την πολυδιάστατη υδάτινη κληρονομιά κάθε χώρας και προωθώντας τον σεβασμό γι’ αυτή, μέσα από την ανάδειξη ορθών πρακτικών χρήσης και διαχείρισης του νερού.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε οργανισμός και μουσείο που εκθέτει οτιδήποτε σχετικό με υδάτινη κληρονομιά οφείλει να δίνει προσοχή όχι μόνο στη διαφύλαξή του και τη σωστή μετάδοση των πυκνών στρωμάτων Ιστορίας που εμπεριέχονται στους πολύτιμους υγρούς μας θησαυρούς, αλλά και στη σύνδεσή τους με την παγκόσμια κρίση νερού», υπογραμμίζει ο Eriberto Eulisse, διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Μουσείων Νερού, πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Υδρολογικού Προγράμματος (IHP) της UNESCO (UNESCO-IHP).

Η ψηφιακή έκθεση των έργων

Η ψηφιακή έκθεση με έργα που υποβλήθηκαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό θα λάβει μεγάλη προβολή σε διεθνές επίπεδο και θα αναπαράγεται σε video screen στα κεντρικά της UNESCO για πολλούς μήνες.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα των μαθητών και των σχολείων που ξεχώρισαν (102 έργα συνολικά), ενώ η κριτική επιτροπή επέλεξε τους έξι τελικούς νικητές (δύο ανά κατηγορία και ανά ηλικιακή ομάδα 6-12, 12-18).

Ένα ιστορικό ποτάμι – Εκπαιδευτήρια Πολυχρονάκου, Σπάρτη (Ζωγραφική)

«Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού, ως γνήσια Σπαρτιατόπουλα, ζωντάνεψαν μέσα από τα έργα τους τον ιστορικό ποταμό Ευρώτα», δηλώνει στο ert.gr η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων, Βάννα Πολυχρονάκου. «Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες που γυμνάζονταν σκληρά και με πειθαρχία στις καλαμιές δίπλα στα παγωμένα νερά του Ευρώτα, καθώς και η νύμφη Σπάρτη, κόρη του ποταμού Ευρώτα, πήραν ζωή μέσα από τα έργα των μαθητών.

Το έργο που διακρίθηκε είναι ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι που από κάτω κυλά ο ιστορικός ποταμός και κολυμπούν παπάκια. Χαρούμενα παιδάκια στέκονται πάνω στο γεφύρι και ταΐζουν τα παπάκια. Ο ποταμός δίνει ζωή στην καταπράσινη κοιλάδα».