Το παιχνίδι του ήλιου που δημιουργεί ένα γλυπτό

1O Tριαντάφυλλος Βαΐτσης «ζωγραφίζει» στους τοίχους με τη βοήθεια του… φωτός. Ενας καλλιτέχνης της shadow art που με το καινούριο του έργο στην Ξάνθη εντυπωσιάζει. Πρόκειται για την… «Νίκη της Ξάνθης» που κάθε μέρα στις 10:23 ποτίζει το λουλούδι της. Μόνο τότε και για μερικά λεπτά μόνο.

Η «Νίκη της Ξάνθης» είναι το πρώτο ηλιακό γλυπτό του Τριαντάφυλλου Βαΐτση. Πρόκειται για ένα άμορφο ανάγλυφο έργο στον τοίχο του “Σπιτιού της Σκιάς – The House of Shadow” στην οδό Μαυρομιχάλη 3. Δίπλα στον ανάγλυφο τοίχο υπάρχει μια ζωγραφισμένη γλάστρα με λουλούδια… τα οποία η «Νίκη της Ξάνθης» ποτίζει καθημερινά στις 10:23.

Ο Τριάνταφυλλος Βαΐτσης: «Δίπλα στον ανάγλυφο τοίχο υπάρχει μια ζωγραφισμένη γλάστρα με λουλούδια…Επειδή λοιπόν τα λουλούδια θέλουν νερό, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια γυναίκα, «η Νίκη της Ξάνθης», θα βγαίνει στις 10.23, κάθε πρωί για να τα ποτίσει. Η γυναίκα αυτή θα είναι η σκιά του «άμορφου» γλυπτού, που θα παράγεται από το φως του ήλιου.
Το χρονικό διάστημα της σκιάς στο τέλειο σχήμα της είναι περίπου 3 με 4 λεπτά, ενώ είναι αναγνωρίσιμη για 20 λεπτά περίπου, με τα χαρακτηριστικά της να αλλοιώνονται όσο απομακρυνόμαστε από τη χρονική στιγμή 10:23. Είναι επίσης χαρακτηριστικό να αναφέρω πως η τέλεια σκιά σχηματίζεται στις 10:23 της 19ης Ιουλίου. Κάθε μέρα πριν και μετά από την 19η Ιουλίου, η γωνία του ήλιου είναι ελάχιστα διαφορετική (το καλοκαίρι ο ήλιος είναι ψηλότερος από το χειμώνα) κι αυτό συμβάλλει σε μια ασήμαντη ημερήσια αλλαγή της σκιάς.

Η «Νίκη της Ξάνθης» θα σας περιμένει για μια κουβέντα κάθε πρωί….». 

 

Πηγή: Ηuffington Post