Όλες οι ανατροπές που έρχονται – Πώς θα κινούμαστε από τη Δευτέρα

Λίγες μόλις ώρες απομένουν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των αρμόδιων υπουργών αναφορικά με την επόμενη μέρα και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα αρθούν μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και του κλεισίματος διαφόρων καταστημάτων, επιχειρήσεων και χώρων εστίασης, δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα που θα έχουν σκοπό να μην επιτρέψουν στον φονικό ιό να εξαπλωθεί και πάλι. Σε αυτά ακριβώς θα αναφερθούν σήμερα, από τις 18:00 και μετά, ο πρωθυπουργός, έξι υφυπουργοί, καθώς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όλα θα ξεκινήσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει το σχέδιο για επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) όπως επίσης και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό).

Ο καθένας θα αναλύσει στον τομέα του για τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ζούσαμε στην προ κοροναϊού εποχή.

Με μάσκες η επόμενη μέρα

Δεδομένου λοιπόν ότι πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε στην προ κοροναϊού εποχή, η επόμενη ημέρα θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που ζούσαμε.

Πρώτα από όλα, οι προστατευτικές μάσκες και τα γάντια, μετά από εβδομάδες συζητήσεων και αντικρουόμενων απόψεων θα πρέπει να γίνουν εξάρτημα της καθημερινότητάς μας.

Αυτό διότι, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή απεφάνθη υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, αυτό αποτελεί και ένα μέτρο το οποίο θα αφορά τόσο τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα διασφαλιστεί η χρήση της μάσκας, καθώς και αν θα υπάρχει πρόστιμο στη μη χρήση της.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα πλαστικά γάντια μιας χρήσης.

Αλλάζουν όλα και στην εστίαση

Ακόμα μια συνήθεια που αναμένεται να αλλάξει ριζικά στην καθημερινότητά μας είναι η έξοδος για καφέ, φαγητό ή ποτό.

Αυτό διότι, ενώ τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, η επαναλειτουργία τους θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των αποστάσεων, όσο και για την αποφυγή του συγχρωτισμού πελατών.

Τα καφέ θα είναι δεύτερα ή τρίτα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.

Λίγα τραπεζοκαθίσματα και με αποστάσεις

Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.

Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.