Απάντηση του Δήμου Σπάρτης στην κα.Κανελλοπούλου για την κατηγορία της στο θέμα της αποκατάστασης της μαθητικής εστίας

Σε απάντηση του περισπούδαστου «άρθρου» της κας Κανελλοπούλου, όπου με μεγάλη προχειρότητα κατηγορεί (συκοφαντεί) τη Δημοτική Αρχή για αδράνεια στο θέμα της αποκατάστασης της μαθητικής εστίας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Αν και το θέμα της μαθητικής – φοιτητικής εστίας δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου Σπάρτης (όπως θα έπρεπε να γνωρίζει η ‘αρθρογράφος’), από τις 10/10/19 η νέα Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος προσωπικά, έβαλε μπρος το θέμα της ανακατασκευής και λειτουργίας της φοιτητικής εστίας.

Μάλιστα από τον Μάρτιο του 2020 ήρθε σε επαφή και κινητοποίησε και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ώστε και αυτό να επιβεβαιώσει στο Υπουργείο την ανάγκη για φοιτητική εστία.

Ακολούθησε σειρά επικοινωνιών με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την Υπουργό Παιδείας για να επιλυθεί το χρονίζων θέμα της αποκατάστασης.

Στις 03/03/20, έγινε ενημέρωση από τον κ. Βαϊρακτάρη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη δημοπράτηση του έργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Στις 30 Μαρτίου 2020, ο Δήμαρχος έστειλε προσωπική ηλεκτρονική Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας με το εξής περιεχόμενο: «…. Η ημιτελής Φοιτητική Εστία Σπάρτης έχει τα χάλια της. Ασχημαίνει τη πόλη! …. Αν θα ήταν δυνατό, να δοθεί το ταχύτερο εντολή στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ να μην απενταχθεί το έργο από το ΠΔΕ (ποσού 8.000.000.€ περίπου – ενταγμένο εδώ και 10 χρόνια). Ή αν στο μεταξύ απεντάχθηκε, θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να επανενταχθεί! Ο δε Δήμος Σπάρτης, επειδή η Φοιτητική Εστία είναι έργο πολύ μεγάλης σημασίας και προτεραιότητας για την πόλη, προτίθεται να συμβάλει ουσιαστικά και ενεργά στα πλαίσια τόσο ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ των υφιστάμενων μελετών με δικά του μέσα, και να προτείνει τρόπους που θα καταστήσουν βιώσιμη και αυτοχρηματοδοτούμενη τη μελλοντική λειτουργία της Εστίας! ….»

Την ίδια μέρα, το Γραφείο της Υπουργού απάντησε, «Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Θα το λάβουμε υπ’ όψιν μας. Είμαστε σε επικοινωνία.»

Στις 08 Απριλίου 2020, απεστάλη νέο έγγραφο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με αρ. πρωτ. οικ. 9191, με το οποίο, σε συνέχεια προηγούμενου εγγράφου που είχε αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (αρ. πρωτ.. 16512/13-8-2019) με θέμα την αποστολή μελέτης με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ», ο Δήμος ζητούσε τη επιτάχυνση της δημοπράτησης του έργου, δαπάνης 67.989,62€, λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου.

Στις 14 Μαΐου, ο Δήμαρχος έστειλε νέα Επιστολή- υπενθύμιση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (και στην Υπουργό), με το ακόλουθο περιεχόμενο: «…. Όπως έχουμε συζητήσει, ο Δήμος Σπάρτης ενδιαφέρεται άμεσα για την ολοκλήρωση της Φοιτητικής Εστίας! …. Και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται άμεσα φοιτητική εστία! …. Η Φοιτητική Εστία θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο να αναπτύξει τις Σχολές και τις δράσεις του! …. Δεν νοείται Πανεπιστημιακή ανάπτυξη και προσέλκυση ξένων Πανεπιστημιακών Σχολών και φοιτητών χωρίς Φοιτητική Εστία! …. Οι φοιτητές, καθώς και οι φίλοι και συγγενείς που θα τους επισκέπτονται, θα συμβάλλουν και στη τόνωση της εμπορικής κίνησης της Πόλης μας. …. Εναλλακτικά, το κτίριο αυτό, θα πρέπει να γκρεμιστεί (γιατί χαλάει όλη την εικόνα της Πόλης), με ευθύνη του Υπουργείου που θα αναλάβει και την αποκομιδή των μπαζών!

Στις 29 Μαΐου στέλνει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ νέα υπενθύμιση.

Στις 03 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μας δίνει την θετική απάντησή του (την απόφασή του) για το ενδιαφέρον του και την ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο

Στις 05 Ιουνίου ο Δήμαρχος επικοινωνεί για τα θέμα αυτό με τον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ.

Στις 06 Ιουνίου 2020, ο Δήμαρχος έστειλε νέα υπενθύμιση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στις 24 Ιουν 2020, υπενθύμιση της υπενθύμισης!

Στις 29 Ιουνίου ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας, με τον Βουλευτή κ. Ν. Κρητικό και της έθεσε (έθεσαν) τα θέματα της φοιτητικής εστίες και της ίδρυσης ΤΕΦΑΑ. Επιφυλάχθηκε να τα εξετάσει στα πλαίσια των αντίστοιχων γενικότερων σχεδιασμών του Υπουργείου.

Στις 30 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μας ενημερώνει ότι το «ΙΝΕΔΙΒΙΜ τους ζήτησε λίγο χρόνο να το εξετάσουν»!

Τα ίδια και στις 24/08/20: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μας ενημερώνει ότι το «ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεσμεύτηκε να ερευνήσει το θέμα και να μας ενημερώσει σχετικά»!

Οι παραινέσεις του Δημάρχου προς την Υπουργό Παιδείας ήταν διαδοχικές: 24/06/20, 29/06/20, 22/07/20, 07/09/29, 26/09/20, 03/10/20, 19/10/20, 13/11/20, 21/01/21 και 02/02/21!

Φυσικά ο Δήμαρχος ενημέρωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο (βλ. συνεδριάσεις στις 01-07-2020 και 21-10-2020 ) για τις ενέργειές του!!

Επί του παρόντος, η βασική θέση του Υπουργείου είναι ότι ναι, αντιλαμβάνονται το ζήτημα και το εξετάζουν στα πλαίσια του συνολικότερου ζητήματος των φοιτητικών εστιών και ότι θα βρεθούμε πολύ σύντομα για να δρομολογήσουμε λύσεις!

Τα δε περί μη ανταπόκρισης του Δήμου σε αίτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είναι και αυτό άλλη μια φαντασίωση και ανοησία!

Αναμένουμε από την ‘αρθρογράφο’ να ζητήσει άμεσα συγνώμη για το συκοφαντικό άρθρο της (αφού μας ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις παρεμβάσεις της για το θέμα αυτό την τελευταία 7-ετία και το ξαφνικό ενδιαφέρον της), αν και μάλλον πρέπει να την ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας έδωσε να ενημερώσουμε τους Δημότες μας.