Εκτός μένουν τα προϊόντα ΠΟΠ Φέτας και Ελιάς Καλαμάτας

1Η συμφωνία ΕΕ με Ν. Αφρική εξαιρεί της προστασίας δύο σημαντικών ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας

Καταστροφική για την χώρα μας είναι η συμφωνία της ΕΕ με τη Νότια Αφρική. Εξαιρούνται της λίστας προστασίας δύο σημαντικά ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π. η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, προϊόντα που θεωρούνται οι ναυαρχίδες των ελληνικών εξαγωγών,

Για αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να παρέχει ισχυρή προστασία στα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.
Δυστυχώς η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης των 28 χωρών – μελών και των έξι χωρών μελών της SADC, προβλέπει ότι εξαιρούνται της λίστας προστασίας, τα δύο αυτα σημαντικά ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π. η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας.
Αποτελεί λοιπόν εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, ιδιαίτερα όταν κάποιοι μάλιστα έχουν μερίδιο ευθύνης.
Εαν δεν μπορειτε κυριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τοτε θα πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ικανοι υπουργοί που θα μπορούν να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρέπει να αναβαθμιστεί το Υπουργείο ωστε να μπορεί να σηκώνει ανάστημα στην ΕΕ για να προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα.

Αυτό εάν τελικά επικρατήσει πλήττει ανεπανόρθωτα τα δύο προϊόντα που αποτελούν τη ναυαρχίδα της γεωργίας μας και στηρίζουν την εθνική μας οικονομία, κατακτώντας την παγκόσμια αγορά με την εξαιρετική τους ποιότητα και θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο για τις επόμενες εμπορικές συμφωνίες , όπως στην συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά (CΕΤΑ) και στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Η.Π.Α.

Γιάννης Βίσσιας

Υπεύθυνος Αγροτικού ΝΟΔΕ Λακωνίας.