Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών στο Ιστορικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών «Π.Πουλίτσας»

Η 4η επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες στον νομό Λακωνίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 στο Πουλημενάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Γερακίου, στοχεύοντας στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του Ιστορικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών “Π. Πουλίτσας” και την ανάδειξη των “πειραματικών θησαυρών” του.

Εκπαιδευτικοί από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λακωνίας, παρακάμπτοντας κωλύματα μετακίνησης και με ιδιαίτερη προσπάθεια διευθετώντας τα όρια που θέτουν οι αυξημένες διδακτικές τους υποχρεώσεις, συμμετείχαν στη συνάντηση, με ενδιαφέρον και παλμό.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα της Διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Γερακίου κας Δήμητρας Παυλάκου, οι εισηγήτριες εκπαιδευτικοί Ανθή Σαράντη και Ελένη Παλούμπα, αναφέρθηκαν σε θέματα αξίας, ασφάλειας και εκπαιδευτικής λειτουργίας του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών καθώς και στην ίδρυση και πορεία του Ιστορικού Εργαστηρίου του σχολείου. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, υλοποιήθηκαν εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής για τις ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις, τη διατήρηση της ορμής, τη μελέτη της ευθύγραμμης κίνησης κ.ά., με τη χρήση επιστημονικών οργάνων και πειραματικών διατάξεων τόσο του σύγχρονου όσο και του Ιστορικού Εργαστηρίου.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών κ. Κων/νο Τρίκολα, με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Αντώνιου Χριστοφοράκου και της Διευθύντριας του Λυκείου κας  Δήμητρας Παυλάκου και την ενεργό συμμετοχή της  υπεύθυνης του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου Γερακίου, κας Ανθής Σαράντη.

Σχετικά με το Ι.Ε.Φ.Ε. “Π. Πουλίτσας”

Το εργαστήριο δημιουργήθηκε το 1976 στο νεόκτιστο τότε διδακτήριο, χάρη σε μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη προσφορά του  Νικολάου Ηλ. Πουλίτσα στη μνήμη του αδελφού του Παναγιώτη Ηλ. Πουλίτσα, ακαδημαϊκού, διακεκριμένου λόγιου και πολιτικού, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και προσωρινού πρωθυπουργού της Ελλάδας (http://bit.ly/2iydfer). Τα επιστημονικά όργανα προορίζονταν για την εργαστηριακή διδασκαλία των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Τεχνολογίας. Παρόμοιες συλλογές οργάνων και διατάξεων διέθεταν την εποχή εκείνη μόνο ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα!

Τον Μάρτιο του 2016, σε μια σεμνή εκδήλωση, ονομάστηκε επίσημα η αίθουσα «Ιστορικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Παναγιώτης Πουλίτσας», ως εκπλήρωση της επιθυμίας του δωρητή. Στην εκδήλωση παρών και τιμώμενος ήταν ο Δάσκαλος Φυσικής κ. Ιωάννης Γάτσιος, ο οποίος, διορισμένος στο Γεράκι το 1976, σχεδίασε και εξόπλισε το Ιστορικό Εργαστήριο αξιοποιώντας την προσφορά  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεδομένου ότι το ανακαινισμένο ιστορικό εργαστήριο βρίσκεται στη διπλανή αίθουσα εκείνης του σύγχρονου εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Πουλημενάκειου Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει «εν ριπή οφθαλμού» την εξέλιξη της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών μέσα από τα αξιόλογα εποπτικά μέσα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του προσελκύεται έντονα από τη διαδραστικότητα, αφού τα  επιστημονικά όργανα του Ιστορικού Εργαστηρίου περνούν πολύ εύκολα από τις προθήκες στο ευμέγεθες κεντρικό τραπέζι και καθίστανται ανεκτίμητα διδακτικά εργαλεία!

Η επίσκεψη στο γραφικό Γεράκι, και στον ξεχωριστό αυτόν χώρο του Ιστορικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών «Παν. Πουλίτσας», είναι μια ιδιαίτερη μορφωτική εμπειρία, με διεπιστημονικό ενδιαφέρον, για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας και κάθε ενδιαφερόμενο!