Η ΝΔ δεν κυρώνει συμφωνία για το Σκοπιανό στην παρούσα Βουλή η οποία έχει εύθραυστες ισορροπίες.

Η ΝΔ τηρεί σκληρή στάση και θα επιμείνει στην γραμμή της για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, θεωρώντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τη χώρα και δεν θα την κυρώσει στη Βουλή.  “Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Εμείς θα κάνουμε την επόμενη ημέρα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα” ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Μ. Σπυράκη.

Οι αντιδράσεις στους ΑΝΕΛ και τα διαλυτικά φαινόμενα δείχνουν πως όταν έλθει στη Βουλή η συμφωνία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και ίσως πέσει αν το κόμμα του κ. Καμμένου επιμείνει στην θέση ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Υπάρχουν όπως δείχνουν αυτή την στιγμή πρόθυμοι για την υπερψήφιση της συμφωνίας, 2 ανεξάρτητοι βουλευτές, 5 από το Ποτάμι, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος. Συνολικά, 154 ψήφοι.

Στην περίπτωση αυτή θα περάσει η συμφωνία αλλά η κυβέρνηση θα έχει εύθραυστη πλειοψηφία αφού δεν θα συμφωνούν με μνημονιακές πολιτικές οι βουλευτές του Ποταμιού.

Μπορεί σε αυτή τη φάση ο κ. Καμμένος να δηλώνει πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μόνο με διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει να διασωθεί στην επόμενη Βουλή.

Έτσι, το παζλ μπορεί να έχει πρόσκαιρες λύσεις επί χάρτου αλλά στην πρακτική της πολιτικής όλα δείχνουν πως οι εκλογές πριν τα Χριστούγεννα είναι πιο κοντά, λέει στέλεχος της ΝΔ.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ο Ζάεφ θα σπεύσει να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει την αναθεώρηση πριν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα καθώς η ΝΔ δηλώνει πως εάν είναι κυβέρνηση δεν θα την κυρώσει – κάτι που, όπως αναγνωρίζουν στη ΝΔ,  θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα. Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της ΝΔ “ στο άρθρο 4 στη παράγραφο Ζ επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να φέρουν χωρίς καθυστέρηση τη συμφωνία που υπέγραψαν τα κοινοβούλια τους … «Μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των Συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη παρούσα συμφωνία».

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμούν στελέχη της ΝΔ, αφού βλέπουν πως αφενός η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σταθερή λόγω των διαφωνιών των ΑΝΕΛ αλλά και λόγω των διαφωνιών στην οικονομική κυβερνητική πολιτική των “προθύμων” στη συμφωνία για το Σκοπιανό. Εν ολίγοις , όπως το περιέγραφε στέλεχος της ΝΔ : “μονά -ζυγά, κερδίζει ο Κυριάκος” αφού εάν δεν πέσει η κυβέρνηση, θα έχει μια εύθραυστη πλειοψηφία που θα φέρει τις εκλογές πολύ νωρίτερα από το Μάιο του 2019. Το μοναδικό σενάριο να μην πέσει η κυβέρνηση είναι να χάσει ο Ζάεφ το δημοψήφισμα και πιθανές εκλογές στα Σκόπια και να μην προχωρήσει η συμφωνία αλλά θα έχει επωμιστεί το πολιτικό κόστος.