Καταγγελία για bullying σε Δημοτικό Σχολείο της Σπάρτης.

Επιστολή προς την Διεύθυνση Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με κοινοποίηση στην Πρωτοβάθμια αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ έστειλε το βράδυ της Κυριακής ένας συμπολίτης μας ο οποίος καταγγέλλει πως το εγγόνι του είναι θύμα bullying.

Παρακάμψαμε την ονοματολογία αλλά και το δημοτικό σχολείο καθώς η επιστολή έρχεται στο φως της δημοσιότητας με σκοπό να αφυπνίσει αλλά και να δώσει λύση στην αγωνία του παππού που έχοντας υπόψιν  την ψυχολογία του παιδιού μη θέλοντας την στοχοποίηση αλλά και την ταυτοποίηση προσώπων και δη ανηλίκων.

Σήμερα στο Λακωνικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης Best στις 7:30 το απόγευμα θα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε το θέμα και να αναλύσουμε το μείζον θέμα του bullying ως προς την νομική του υφή αλλά και ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που φτάνει και στα σχολεία της Λακωνίας. 

Αναλυτικά η επιστολή.

Αφορμή της επιστολής αποτελεί ο «σχολικός εκφοβισμός (bullying)», ένα φαινόμενο δηλαδή νεανικής παραβατικότητας που συναντάται διεθνώς αλλά και στην χώρα μας. Το εν λόγω φαινόμενο έλαβε χώρα και στο σχολείο σας κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο, 2017-2018 παραδόξως δε συνεχίζεται και στην περίοδο που διανύουμε. Αφορά το εγγόνι μου που φοιτά στο σχολείο σας και υπέστη την δυσάρεστη αυτή εμπειρία κυρίως, από μία συμμαθήτρια της η οποία παρακινεί και άλλα παιδάκια να κάνουν το ίδιο, τόσο στο προηγούμενο διάστημα (σχολική χρονιά 2017-2018), δυστυχώς όμως για αυτήν, αλλά, και για το σχολείο σας και την Δ/νση του υφίσταται ακόμη και σήμερα «bullying». Παρόλες τις επισημάνσεις της οικογένειας της μικρής ( γονείς, γιαγιάδες κ.λ.π) δεν διευθετήθηκε το φαινόμενο την περυσινή χρονιά, προφανώς δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή από την Δ/νση του σχολείου ως αλλά και δεν ενημέρωση κανένα ως όφειλε σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί. Το επισημάναμε και σε εσάς στην έναρξη της σχολικής χρονιάς , τόσο η σύζυγός μου καθώς και οι γονείς της, οι απαντήσεις όμως ήταν διαφορετικές και αντιφατικές μεταξύ των π.χ. δείχνατε έκπληκτη στην πρώτη εξ αυτών διότι νομίσατε πως έχει διευθετηθεί το ζήτημα, ενώ στους γονείς αναφέρατε πως εξετάζουμε το θέμα. Ακόμη περιμένουμε να μας ενημερώσετε ως οφείλετε αλλά δεν πράξατε σε τι ενέργειες προβήκατε ώστε να εξαλειφθεί η παραβατικότητα.

Δεν είναι δυνατόν ένας ολόκληρος χρόνος να συνεχίζεται το ίδιο και η πρώτος λογικός συνειρμός που έρχεται στο νου κάποιου είναι ότι η Δ/νση του σχολείου και όσοι έχουν την ευθύνη δεν έπραξαν τίποτα όλο το χρονικό διάστημα, που δεν το λες λίγο, ή το κάνατε πλημμελώς.

Επισημαίνω σε αυτό το σημείο πως όταν αναλαμβάνει κανείς μια υπόθεση ή θέμα θα πρέπει να το παρακολουθεί στενά να ενημερώνει εκεί που πρέπει και να γνωρίζει την κατάληξη του.

Γνωρίζουμε όλοι νομίζω τι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει το bullying ακόμη και σε παιδιά που ΑΕΙ, υπάρχουν δυστυχώς πολλά ακραία παραδείγματα. Το παιδί μας εκμυστηρεύθηκε πριν μερικές ημέρες το εξής: «παππού με κοροϊδεύουν με λένε βρώμικο αισθάνομαι άσχημα και κλαίω». Σας επισημαίνω λοιπόν πως ο ψυχικός κόσμος του παιδιού έχει διαταραχθεί, σε ποιο βαθμό δεν το γνωρίζω.

Σας εγκαλώ λοιπόν να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα ως έχετε υποχρέωση το οποίο προφανώς έχετε αφήσει στη τύχη του, αν δεν μπορείτε διότι ενδεχομένως δεν έχετε τις ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες υπάρχουν ειδικοί ώστε να σας βοηθήσουν στο έργο σας. Παρακαλώ και την Δ/νση Α΄ Εκπαίδευσης στην οποία γίνεται κοινοποίηση να παρακολουθεί το στενά το ζήτημα και αν το θεωρεί απαραίτητο να παρέμβει.

Παρακαλώ για δικές σας ενέργειες, σας καθιστώ δε υπεύθυνη ως Δ/νση του σχολείου σε περίπτωση που δεν λάβετε να αναγκαία μέτρα αν επιδεινωθεί περαιτέρω η ψυχική υγεία του παιδιού.

Ενημερώστε μας παρακαλώ σε 1-2 μέρες το αργότερο σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί σχετικά με το θέμα , άλλως θα θεωρήσω ότι δεν ασχολείσθε και δηλώνω πως επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός για περαιτέρω ενέργειες.

Με εκτίμηση

Ο Παππούς (Ονομα)

Η επιστολή και τα στοιχεία είναι στην διάθεση του Report24 για όποιον επίσημο φορέα τα ζητήσει.