Κρητικός «Το φράγμα της Κελεφίνας προτεραιότητα»

«Το φράγμα της Κελεφίνας προτεραιότητα»

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του φράγματος της Κελεφίνας θέτει με ερώτησή του ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός, προς το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μάκη Βορίδη, τονίζοντας χαρακτηριστιστικά ότι: «Είναι ένα έργο απόλυτης στρατηγικής σημασίας για όλην την περιοχή, καθώς θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης και ιδιαίτερα της άρδευσης μεγάλης έκτασης καλλιεργήσιμης γης.».

Ο κ.Κρητικός στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Σπάρτης, σχετικά με το έργο του φράγματος τόνισε ότι: «Είμαστε η γενιά που πρέπει με γρήγορες διαδικασίες, να δώσουμε λύσεις, αφού είναι πια δεδομένο πως η Λακωνία κινδυνεύει τα αμέσως επόμενα χρόνια, να βρεθεί σε αδιέξοδα, λόγω έλλειψης του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού», ενώ συνεχισε: «Καλούμεθα εμείς, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, για ένα έργο ζωής για τη Λακωνία, το οποίο υπήρξε σαν σκέψη εδώ και 100 χρόνια, ενώ ο σχεδιασμός του ξεκίνησε 30 περίπου χρόνια πριν».

Παρακάτω η ερώτηση του κ.Κρητικού προς τον κ.Βορίδη:

«Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Ένα έργο το οποίο αποτελεί ορόσημο για την Λακωνία είναι η κατασκευή του φράγματος της Κελεφίνας. Ένα έργο απόλυτης στρατηγικής σημασίας για όλην την περιοχή, καθώς θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης και ιδιαίτερα της άρδευσης μεγάλης έκτασης καλλιεργήσιμης γης.

Κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την αναγκαιότητα και σημαντικότητα εκτέλεσης του έργου, την ιστορία του σχεδιασμού, η οποία ξεκινά σε πρώτη φάση πριν από εκατό χρόνια, τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στις καλλιέργειες και συνεπώς στην οικονομία της περιοχής, μιας και η εύκολη πρόσβαση σε υδάτινους πόρους θα μειώσει αισθητά το καλλιεργήσιμο κόστος των αγροτών, αλλά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Σίγουρα θα δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν μεγαλύτερες εκτάσεις, σε μεγάλυτερα ύψη, γεγονός που θα αυξήσει την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Είναι δεδομένο ότι πολλοί και διαφορετικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας έχουν επανειλημμένως αναφερθεί και επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας του συγκεκριμένου φράγματος. Η Λακωνία είναι ο μόνος νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου χωρίς φράγμα. Μία περιφερειακή ενότητα με πλούσια αγροτική δραστηριότητα, πλούσια γεωμορφολογική διαβάθμιση, μεγάλη ανάγκη σε υδάτινους πόρους σε ποσότητα και ποιότητα.

Είναι επίσης σημαντικό με την ευκαιρία εκτέλεσης του έργου, να προβλεφθούν όλες εκείνες οι παράμετροι ώστε να καλυφθούν όλες οι δυνατές περιοχές σε ύδρευση και άρδευση, οι οποίες στην αρχική μελέτη δεν συμπεριλαμβάνονται. Είναι ένα έργο εκατονταετίας, το οποίο θα πρέπει εκ προοιμίου να λύσει θέματα σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της λακωνικής γης. Η πρόβλεψη πάντοτε είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση και είναι στοιχείο ανάπτυξης και προόδου σε κάθε έργο πνοής.

Είναι αισιόδοξο ότι μετά από πολλές προσπάθειες, αλλά και καθυστερήσεις, βλέπουμε να μπαίνουν οι βάσεις για την εξέλιξη του έργου.

Με αφορμή τα παραπάνω ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, ήτοι το χρονοδιάγραμμα απαλλοτριώσεων, δημοπράτησης του έργου, ανάθεσης και εν τέλει κατασκευής αυτού;

Με εκτίμηση,

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας»