Ο Δήμος Αν.Μάνης στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ύστερα από πρόσκληση του αδελφοποιημένου Δήμου Δελφών, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, που έλαβαν χώρα στις 12 έως 15 Απριλίου 2018.

Στις 24 Μαρτίου 1821 οι Στερεοελλαδίτες, με οπλαρχηγό τον Πανουριά, αποφάσισαν σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε να επιτεθούν στους Τούρκους και τη νύχτα της 26ης Μαρτίου ξεκίνησαν να πολιορκούν το φρούριο. Οι Τούρκοι που είχαν υποπτευθεί την εξέγερση των Ελλήνων είχαν προλάβει και κλείστηκαν στο φρούριο με όλα τα γυναικόπαιδα.

Μετά από στενότατη πολιορκία, οι Τούρκοι στερούμενοι τροφών και νερού αναγκάστηκαν να παραδοθούν στις 10 Απριλίου.

Ο Δήμος Δελφών, με στόχο την αναβίωση των ιστορικών εκείνων στιγμών πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Απριλίου παρουσίαση αναπαράστασης της Γενικής Συνέλευσης στην οικία Πανουριά, ιστορική αφήγηση της Μάχης Κατάληψης των Πηγών και Αναπαράσταση της πολιορκίας και της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, με την ενεργή συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, υποδέχτηκε τη μανιάτικη αποστολή στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου και σαν ανταπόδοση της φιλοξενίας που τους επιφύλαξαν του προσφέρθηκε αναμνηστική πλακέτα και ένας μανιάτικος πύργος εκ μέρους του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κου Πέτρου Ανδρεάκου.

Την Κυριακή 15 Απριλίου, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, τιμητικό στέφανο εκ μέρους των Μανιατών κατέθεσε ο Μανιάτης πρώην Βουλευτής Πειραιά κ. Πέτρος Μαντούβαλος αναφωνώντας «Αθάνατοι» στους Ήρωες Πεσόντες. Οι Μανιάτες με τη δική τους ξεχωριστή παρουσία παρέλασαν τιμώντας τις Ηρωικές Μορφές του 1821.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής στις εκδηλώσεις, η αντιπροσωπία δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και να ασπαστεί το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστο, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στην αποστολή συμμετείχαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ελένη Δρακουλάκου, Αικατερίνη Κολοκοτρώνη και Γεώργιος Καπασούρης – Σεψάκος.