Στο Γεωργίτσι ο 1ος Βασιλικός Αγώνας Δρόμου 11χλμ – “Πηνελόπειος Δρόμος”

 1ος ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ 11 ΧΛΜ                                                                                                                                                            “ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ”

Η αυλαία των φετινών «ΥΑΚΙΝΘΕΙΩΝ 2019» θα πέσει με ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Το Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ, θα διεξαχθεί στο Γεωργίτσι ο πρώτος «ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ 11 ΧΛΜ». Επίσης το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει «ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ & ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ ΤΩΝ 2 ΧΛΜ» για παιδιά και ενήλικες.

Δύο ώρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα αναβίωση του αρχαίου αγωνίσματος της λιθοβολίας1 με ελεύθερη συμμετοχή.

Σύμφωνα με το μύθο2 ο πρώτος αγώνας δρόμου Παγκοσμίου ενδιαφέροντος και με Βασιλική σφραγίδα, διοργανώθηκε στην περιοχή της σημερινής Πελλάνας το 1300 με 1200π.Χ. από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πριγκίπισσα Πηνελόπη (πρώτη ξαδέρφη της Ωραίας Ελένης). Όπου νικητής αναδείχθηκε ο μετέπειτα σύζυγός της ο Οδυσσέας.

Ο Βασιλικός αυτός αγώνας διεξήχθη στα Μυκηναϊκά χρόνια και η αναβίωσή του γίνεται για πρώτη φορά στο ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, μετά από περίπου 3.200 έτη.

Πριν ξεσπάσει ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ο Βασιλιάς Ικάριος προκήρυξε έναν Βασιλικό Αγώνα Δρόμου, με απώτερο σκοπό ο θριαμβευτής του αγωνίσματος να νυμφευθεί την μονάκριβη κόρη του την Πριγκίπισσα Πηνελόπη και να βασιλέψουν μαζί στην Λακεδαίμονα. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι μνηστήρες και άξιοι διάδοχοι του θρόνου από ολόκληρο τον τότε αρχαίο κόσμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Ικαρίου. Αλλά νικητής  στέφθηκε, χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητά του, ο Βασιλιάς της Ιθάκης και βασικός πρωταγωνιστής της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ο Πολυμήχανος Οδυσσέας, ο οποίος προτίμησε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του μαζί με το βαρύτιμο «τρόπαιό» του.

Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρει λοιπόν στα «Λακωνικά» του ότι μετά το γάμο ο Ικάριος προσπάθησε να πείσει, μάταια όμως, την Πηνελόπη και τον Οδυσσέα να παραμείνουν μαζί του στην Λακεδαίμονα. Η μόνη απάντηση της Πηνελόπης ήταν να καλύψει το πρόσωπό της μ’ ένα μαντήλι από την ντροπή της, να επιβιβαστεί στο άρμα και να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην Ιθάκη. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου διαδραματίστηκε το επεισόδιο, ο Βασιλιάς Ικάριος στενοχωρημένος έστησε το περίφημο άγαλμα της ΑΙΔΟΥΣ.

Ο σημερινός αγώνας τιμά την μνήμη αυτών των σπουδαίων ηρώων, γνωστοί από τα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ, όπου έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Εκεί όπου γεννήθηκαν και ανατράφηκαν η Ελένη και οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης, στα Βασιλικά Ανάκτορα και τον περίφημο Τάφο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης στην αρχαία Πελλάνα ή ΟΜΗΡΙΚΗ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ, όπως είναι γνωστή σήμερα σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο που τα ανακάλυψε.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι απ’ αρχή της Ελληνικής Μυθολογίας η Λακεδαίμων κατείχε μια αξιοζήλευτη πρωτιά, ως ο μοναδικός Βασιλικός Οίκος με τις περισσότερες Βασίλισσες στην Ιστορία, «τις Τυνδαρίδες», δηλαδή τις ξακουστές κόρες του Βασιλιά Τυνδάρεω και της Λύδας: η Ωραία Ελένη της Λακεδαίμονος, η Κλυταιμνήστρα των Μυκηνών, η Τιμάνδρα της Τεγέας και η ξαδέρφη τους η Πηνελόπη της Ιθάκης.

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 11 ΧΛΜ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Ο αγώνας ξεκινάει από το ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, ακολουθώντας το αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση έως τα 1,2 χλμ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα έως τα 2 χλμ. (νεκροταφείο Αγίου Κωνσταντίνου). Ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στα 2,3 χλμ. οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο, στρίβοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς Αγόριανη. Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στο 5ο χλμ. οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης. Τα πρώτα περίπου 300 μ. έχει γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στα 5,6 χλμ. οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των ΑΘΑΝΑΤΩΝ έως τα 7,5 χλμ. (όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα 754 μ.). Στο σημείο εκείνο οι δρομείς κάνουν αριστερά προς το γήπεδο του Γεωργιτσίου όπου αρχίζει η κατηφόρα του αγώνα έως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο. Στο 8,8 χλμ. ο δρόμος γίνεται πάλι χωμάτινος με μικρά κομμάτια τσιμέντου σε αγροτικό δρόμο έως τον τερματισμό (κυκλική διαδρομή). Δεν απαιτείται trail παπούτσι. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό!

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο αγώνας είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspxh=069d14e7516895d7652a4a557c0ac0ab&l=GR                                                                                                                          μέχρι και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό βαρύτιμο μετάλλιο. Βραβεύσεις θα γίνουν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του αγώνα. Δεν θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.

ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ~ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Στο ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων, καθώς και θα υπάρχουν χώροι αποδυτηρίων, προκειμένου για την καλύτερή σας εξυπηρέτηση.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του αγώνα, περίπου στις 19:00.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Μετά τον αγώνα θα δοθεί δωρεάν γεύμα – μπουφές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΤΟΥΣ.

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:                                                                                                                                                                                                                                                    Σύλλογος “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΔΡΟΜΕΙΣ”                                                                                                                                                                                                           DIMOPOULOS COACHING

 Νίκος Μπακής

Σημειώσεις:

( 1 ) Η λιθοβολία ήταν για τα χωριατόπουλα των προηγούμενων δεκαετιών η πιο απλή μορφή ρίψεως ή παιχνιδιού. Πολύ δε διαδεδομένη ήταν στα λημέρια των Κλεφτών και Αρματολών. Η Ιστορία της όμως ξεκινά χιλιάδες χρόνια πίσω. Αγώνες λιθοβολίας συναντούμε στην Τροιζήνα προς τιμήν των Παρθένων Δαμίας και Αυξησίας που σκοτώθηκαν άδικα δια λιθοβολισμού και στη συνέχεια λατρεύτηκαν ως θεότητες της καρποφορίας και ευφορίας της Γης. Σε επίσημους αγώνες μπαίνει πρώτη φορά στους Πανελλήνιους αγώνες του 1899 και θα συνεχιστεί έως τη δεκαετία του 1950. Μία μοναδική φορά μπήκε στην Μεσοολυμπιάδα της Αθήνας του 1906 με νικητή τον Νικόλαο Γεωργαντά από το Στενό Αρκαδίας με 20 μέτρα. Το βάρος δε του λίθου είναι όσο της σφαίρας και της σφύρας, στα 7,250 κιλά.