Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το Κέντρο Εξέλιξη

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες όπως η πληροφόρηση, η αυτογνωσία-αυτοαντίληψη, η λήψη αποφάσεων, η μετάβαση- τοποθέτηση

Η ατομική συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού γίνεται με τρόπο «εξατομικευμένο» με τη βοήθεια της ατομικής συμβουλευτικής συνέντευξης. Με τη μέθοδο αυτή εξειδικευμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού συζητούν κατ’ ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους ή/και με τους γονείς του (δια ζώσης ή ακόμα εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες) με σκοπό να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες) και να μάθουν τον τρόπο να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους. (Δεμερτζής 2011)

Επίσης, είναι δυνατόν να βοηθήσουν τα άτομα στον επανασχεδιασμό και τη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους σε διάφορα στάδια κρίσιμων μεταβάσεων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας καθώς και στην καλλιέργεια σχετικών δεξιοτήτων δια βίου μάθησης. Τονίζεται ότι η αξία της ατομικής συμβουλευτικής έγκειται στην προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο.

3 βήματα πριν το Πανεπιστήμιο!

1ο Βήμα :

  • Συμπλήρωση ψυχομετρικών εργαλείων για τον προσδιορισμό των ενδιαφερόντων, των κλίσεων, των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων του υποψηφίου.

2ο Βήμα :

  • Συμβουλευτική Συνέντευξη = Ενημέρωση για το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα (προσανατολισμοί).
  • Γνώση χαρακτηριστικών προσωπικότητας και εργασιακών περιβάλλοντων.

3ο Βήμα :

  • Συμπλήρωση μηχανογραφικού (οδηγίες για την καλύτερη δυνατή συμπλήρωση , «οφθαλμαπάτες» του μηχανογραφικού)