Συνάντηση εργασίας φορέων της Σπάρτης με τον φορέα NOWASTE21

Συνάντηση Εργασίας Επιμελητηρίων, Συλλόγων, Δήμου Σπάρτης και του περιβαλλοντικού φορέα NOWASTE21 ΓΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα 8μμ, πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας και της ΟΕΒΕ Λακωνίας, Συνάντηση Εργασίας με θέμα την Κυκλική Οικονομία και την επίτευξη Μηδενικών Αποβλήτων στον τομέα των επιχειρήσεων.

Η συνάντηση εργασίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟN ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ» το οποίο διακρίθηκε πρώτο και χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, με εταίρους του έργου, εκτός από τον Δήμο Σπάρτης, τον περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό φορέα NoWaste21 και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ). Η NoWaste21, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον χωρίς Απόβλητα», και οι εκπαιδευτικές της δράσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Αθανάσιος Καρλαύτης – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Σπάρτης, ο κ. Φλώρος Παναγιώτης – Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ο κ. Ροϊνός Σωτήριος- Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών και Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ), ο κ. Ηλιόπουλος Σωτήριος, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του ΟΕΒΕΛ καθώς και οι εκπρόσωποι της NoWaste21: Δρ. Εφη Τριτοπούλου, Πρόεδρος και Νάταλι Κρέτση Μπακόλα, Επ. Συνεργάτης.

Οι εκπρόσωποι της NoWaste21, παρουσίασαν τις δράσεις του έργου σε σχολεία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και επέκτασης των δράσεων στο σύνολο του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν στους εκπροσώπους τα τρία (3) εγχειρίδια κυκλικής οικονομίας και μηδενικών αποβλήτων, για μαθητές, για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου και των συλλόγων, ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο του Δήμου ως συντονιστής των δράσεων, καθώς και της αναγκαιότητας των δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε θέματα κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Ο Δήμος επίσης εκτός από την εκτεταμένη ενημέρωση των Δημοτών θα πρέπει να παίξει και τον ρόλο του ελεγκτή όσον αφορά τη σωστή συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση και εφόσον υπάρχουν σημαντικές αστοχίες να προχωρεί και σε επιβολή ποινών, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό καθαριότητας.

Σημειώθηκε ότι είναι σημαντικό η ανάπτυξη υποδομών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών να συνδυάζεται πάντα με δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την εκπαίδευση στα σχολεία, όπως πολύ σωστά έχει σχεδιασθεί και υλοποιείται στο έργο της κυκλικής οικονομίας και μηδενικών αποβλήτων που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν για θέματα όπως η κυκλική οικονομία, όπου δίνεται έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στα προϊόντα, πριν αυτά γίνουν απόβλητα, όπου τότε θα πρέπει πάντα να ακολουθούν τον δρόμο της ορθής ανακύκλωσης, έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα υλικά που προκύπτουν από την ανακύκλωση για την παραγωγή νέων προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία των δημοτών μας.

Επίσης οι επιχειρήσεις θα συμμετείχαν περισσότερο σε προγράμματα κυκλικής οικονομίας, εάν αυτό ενίσχυε την προβολή τους ως «πράσινες» επιχειρήσεις και είχαν κάποια ανταποδοτικά οφέλη από τον Δήμο.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ ικανοποιημένοι από την συνάντηση και δεσμεύθηκαν στη συμμετοχή τους, σε μια νέα συνάντηση εργασίας σχετικά με την κυκλική οικονομία στον τομέα των επιχειρήσεων.