Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Σπάρτης στο Wifi4GR

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την έγκριση συμμετοχής του Δήμου Σπάρτης στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου με τίτλο: «Wifi4GR -Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», για την υλοποίηση στο Δήμο δικτύου δωρεάν σημείων wifi ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σπάρτης με την αρ. 9/2022 απόφασή της, σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανωτέρω επιστολή, στο πλαίσιο του έργου θα παρασχεθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους, σε περίπου 2.500 περιοχές σε όλη την επικράτεια.
Ο Δήμος Σπάρτης πρότεινε 9 περιοχές ασύρματης πρόσβασης, που θεωρεί κατάλληλες προς ένταξη στο έργο (5 περιοχές που αντιστοιχούν στο Δήμο, καθώς και 4 επιπλέον σημεία εκμεταλλευόμενος τη σχετική δυνατότητα) τεκμηριώνοντας αντίστοιχα τις αυξημένες ανάγκες και την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρουσιάζουν.
Προτεινόμενα σημεία ασύρματης πρόσβασης:
Οικισμός Σημείο Τοποθεσίας
ΣΠΑΡΤΗ Πάρκο Ευαγγελίστριας
ΣΠΑΡΤΗ Κενοτάφειο Λεωνίδα
ΣΕΛΛΑΣΙΑ Πλατεία Σελλασίας
ΓΚΟΡΙΤΣΑ Πλατεία Γκοριτσάς
ΚΑΣΤΟΡΙ Πλατεία Καστορείου
Επιπλέον προτεινόμενα σημεία:
ΚΑΡΥΕΣ Πλατεία Καρυών
ΣΠΑΡΤΗ Πλατεία Σαϊνόπουλου (Νέος Κόσμος)
ΜΥΣΤΡΑΣ Άνω πύλη Κάστρου
ΜΥΣΤΡΑΣ Κάτω πύλη Κάστρου
Η δράση θα υλοποιηθεί με Μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Σπάρτης και της «Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (ΕΥΔΕ-ΤΠΕ) της «Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρείται υστέρηση, στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή , στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες, στην διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο και στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο.
Ο Δήμος Σπάρτης στο πλαίσιο του έργου αναλαμβάνει την υποχρέωση για την λειτουργία του εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης στα εν λόγω σημεία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, καθώς και τη δέσμευση για παροχή ρεύματος και σύνδεσης της μέγιστης διαθέσιμης ταχύτητας στο διαδίκτυο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, βαρύνει το Δήμο.
Με το έργο αυτό συμπληρώνονται τα σημεία ασύρματης πρόσβασης (Wifi Hotspots) που λειτουργούν σε διάφορα σημεία της Σπάρτης έχοντας υλοποιηθεί με συμμετοχή του Δήμου μας σε προηγούμενα προγράμματα.