Ανακοινώθηκαν οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του Αυγούστου στη Μάνη…

Δήλωση Θανάση Δαβάκη
Ανακοινώθηκε πριν λίγο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης,σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ,η ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας για την οικονομική στήριξη μεταξύ άλλων και των αγροτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης,των οποίων καήκαν οι αγροτικές τους εκμεταλεύσεις.
Ειδικότερα:
🔴Το ποσοστό που θα καταβληθεί ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης.Δηλαδή θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.
👉Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν πληρώσει την εισφορά τους στον ΕΛΓΑ.
🟠Μέριμνα έχει ληφθεί και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι όμως πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και για το λόγο αυτόν θα ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία στην αμέσως επόμενη φάση.
🔵Σε επόμενο στάδιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών με την εξατομίκευση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάση της τελικής τιμής εκτίμησης ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς.
✅Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση,αποτελεί ένα πρώτο μέτρο στήριξης του αγροτών που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.
Θα παρακολουθώ στενά την όλη διαδικασία με στόχο να φθάσουμε σε ένα ελπιδοφόρο για την περιοχή αποτέλεσμα….