Ανησυχία για το Metaverse και την ιδιωτικότητα

 

Παρότι ακόμα δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα, το Metaverse χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάποιες άλλες χώρες, αποτελώντας πλέον μία πραγματικότητα. Το γεγονός πως έχει αρχίσει να κερδίζει την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών όπως η Microsoft, η Nvidia, η Nike και η Ralph Lauren, πέρα φυσικά από το Facebook, δείχνει πώς μάλλον δεν αποτελεί απλά ένα πείραμα, αλλά κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε αρκετά τα επόμενα χρόνια. Το θέμα είναι όμως πως σε ένα νέο περιβάλλον επικοινωνίας υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα μας στις εικονικές ζωές τις οποίες πρόκειται να βιώσουμε.

Τι ακριβώς είναι το Metaverse

Το Metaverse αποτελεί έναν συνδυασμό εμπειριών εντός και εκτός διαδικτύου, που πραγματοποιείται σε έναν αριθμό από εναλλακτικούς κόσμους, περιλαμβάνοντας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οικονομικές συναλλαγές, επιτεύγματα κλπ.

Μέχρι σήμερα, η αλληλεπίδραση που είχαμε στα κοινωνικά δίκτυα προσδιορίζονταν κυρίως από τις σκέψεις, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιραζόμασταν με φίλους και γνωστούς. Ουσιαστικά, δημιουργούσαμε μία εικόνα για τον εαυτό μας, που κάποιες φορές αντικατόπτριζε την πραγματικότητα και κάποιες άλλες φορές πάλι όχι. Αποτελούσε, ενδεχομένως, μία εικόνα την οποία θα θέλαμε να έχουν οι άλλοι για εμάς.

Το Metaverse προσφέρει νέα επίπεδα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μέσω της εικονικής πραγματικότητας (VR). Έτσι δημιουργούμε μία ψηφιακή ζωή για τον εαυτό μας. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως θα γίνεται η καταγραφή και η χρήση όλων αυτών των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ο ψηφιακός κόσμος. Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται, όπως τι είδους πληροφορίες θα μπορεί να συγκεντρώσει η πλατφόρμα, εάν θα υπάρχει προστασία της ιδιωτικότητας και σε ποιο βαθμό, εάν το Metaverse θα πουλά τα προσωπικά μας δεδομένα κι εάν τελικά οι ίδιοι οι χρήστες θα αποτελούν το ουσιαστικό προϊόν.

Ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί ήδη είναι η προβληματική συμπεριφορά των άλλων χρηστών που υπάρχουν και αλληλοεπιδρούν μαζί με εμάς στο εικονικό περιβάλλον. Τέτοιου είδους άσχημες συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ακόμα και την πραγματική μας ζωή, προκαλώντας εκνευρισμό, άγχος, φόβο και αλλά δυσάρεστα συναισθήματα.

Η λύση που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη

Το ToxMod της εταιρείας Modulate κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω δημόσιας χρηματοδότησης περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια κι αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, που έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει προβληματικές περιπτώσεις συμπεριφοράς στην επικοινωνία που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο και την κατάχρηση που κάνουν συγκεκριμένοι χρήστες όταν συζητούν.

Το συγκεκριμένο λογισμικό, αλλά και αντίστοιχα άλλα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, θα χρησιμοποιηθούν πρώτα σε πλατφόρμες όπως της PokerStars που διαθέτουν εκατομμύρια παίκτες και στη συνέχεια η χρήση τους θα επεκταθεί σε άλλα συστήματα, στο Metaverse και σε αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα. Η PokerStars, η οποία ανήκει στη Flatter Entertainment plc είναι μία εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με ηγετικό ρόλο στο διαδίκτυο. Λόγω της καθημερινής αλληλεπίδρασης των παικτών, αποτελεί την ιδανική αρχή για τη δοκιμή του λογισμικού και της λειτουργικότητας αυτού, πριν η χρήση του επεκταθεί στο Metaverse και σε άλλες πλατφόρμες.

Το πρόβλημα των τοξικών χρηστών πρόκειται να επιδεινωθεί στο μέλλον καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το Metaverse. Πάντως, οι δημιουργοί του λογισμικού φαίνονται πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που είχαν σε ένα μεγάλο δείγμα χρηστών που χρησιμοποίησαν το PokerStars VR και το REC Room, ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας πολλαπλών παικτών στο διαδίκτυο.

Θα χρειαστεί χρόνος

Πρέπει κανείς να υποψιάζεται ότι όταν κάτι είναι ελεύθερο, όπως η χρήση του Metaverse ή οποιουδήποτε μελλοντικού κοινωνικού δικτύου, πως τελικά οι χρήστες αποτελούν το προϊόν. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως η εμπειρία μας δεν θα είναι ανεμπόδιστη από διαφημίσεις και υλικό, το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να ανεχτούμε προκειμένου να αποτελέσουμε μέλη αυτού του ψηφιακού κόσμου. Κάποια στιγμή οι πραγματικές και ψηφιακές ζωές για κάποιους ίσως σε ένα βαθμό να συνδυαστούν, κάτι το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει πολλούς, αλλά αντίστοιχα ίσως δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε κάποιους άλλους. 

Γεγονός είναι ότι πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη και ενδιαφέρουσα τεχνολογία. Το Metaverse προσφέρει πολλές ευκαιρίες για καινοτομία, διασκέδαση και εμπορική εκμετάλλευση. Σε εμάς πέφτει ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης να είμαστε ενημερωμένοι και να προστατεύουμε τον εαυτό μας, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα μας. Θα χρειαστεί, σίγουρα, χρόνος προκειμένου τα πράγματα να μπουν στο σωστό δρόμο ή έστω σε αυτόν που θα μας δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα.