Διακρίθηκαν τα ελαιόλαδα της ΕΑΣ Λακωνίας και ΚΑΣΕΛΛ στο Φεστιβάλ Καλαμάτας

eleoladoΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 17 Απριλίου, το 2ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς της Καλαμάτας. Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου και της έκθεσης, να μπει ένα λιθαράκι για την δημιουργία “εθνικής στρατηγικής” για την πραγματική ανάδειξη και αξιοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς και παράλληλα την στήριξη των παραγωγών και της ελληνικής οικονομίας.

Η έναρξή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο. Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ότι η Μεσσηνία ζει και αναπνέει για το ελαιόλαδο και την ελιά. Επισήμανε δε, ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του εθνικού προϊόντος  τόσο για ξεχωριστά χαρακτηριστικά του όσο και για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ελαιολάδου στην προστασία της υγείας.

Το 2ο Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης. Από την πλευρά του ο κύριος Χαράλαμπος  Κασίμης κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, εξέφρασε την χαρά του που δίνει το παρών στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που έρχεται ως επιστέγασμα της επιτυχίας που σημείωσε η πρώτη διοργάνωση.

Στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Το διαγωνισμό συντόνισε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ τμήμα Ελαίας Καλαμάτας και Υπεύθυνη της ομάδας γευσιγνωσίας ήταν η κα Έφη Χριστοπούλου εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Στην ομάδα συμμετείχαν γευσιγνώστες από διαπιστευμένα panel γευσιγνωσίας της Αθήνας, της Μυτιλήνης, των Χανίων και από τα δυο διαπιστευμένα panel της Καλαμάτας.

Ο διαγωνισμός έγινε στο πρότυπο του παγκόσμιου διαγωνισμού Mario Solinas Quality Award που διεξάγει κάθε χρόνο στη Μαδρίτη το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Η κλίμακα αξιολόγησης στον εν λόγω διαγωνισμό έχει ως άριστα το 100 και με αυτή βαθμολογήθηκαν τα διαγωνιζόμενα ελαιόλαδα. Τα δείγματα κωδικοποιήθηκαν τυχαία από τη συμβολαιογράφο κα Ζωντανού και υποβλήθηκαν σε τυφλό τεστ από την ομάδα γευσιγνωσίας, εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Το υψηλό επίπεδο ποιότητας στον εν λόγω διαγωνισμό οδήγησε σε τριπλή ισοβαθμία στη δεύτερη θέση για το αργυρό μετάλλιο με ελάχιστη διαφορά από την πρώτη αλλά και στην απονομή 5 συνολικά επαίνων μετά τα τρία πρώτα βραβεία. Συνολικά βραβεύθηκαν 10 από τα 25 ελαιόλαδα που διαγωνίσθηκαν. Ανάμεσα στα ελαιόλαδα που βραβεύτηκαν ήταν το «Δωρικό Λακωνίας» της ΕΑΣ Λακωνίας (Χάλκινο) και το «9» της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ από τη Λακωνία (1ος Έπαινος).

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου ανανεώνει το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, έχοντας ως στόχο να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να καθιερωθεί ως θεσμός σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως και επίσης και να συμβάλλει στην προβολή αυτού του εθνικού προϊόντος, όσο και να προωθήσει την δημιουργία και ανάπτυξη συνεργασιών, φέρνοντας σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα, στην πόλη το όνομα της οποίας έχει άμεσα συνδεθεί με το ελαιόλαδο, την Καλαμάτα.

agronews.gr