Ενιαίοι ή κλειστοί χώροι: Το ερώτημα της σύγχρονης διακοσμητικής

 

 

Ενιαίοι ή κλειστοί χώροι: Το ερώτημα της σύγχρονης διακοσμητικής

 

 

Οι τάσεις στη διαρρύθμιση του καθιστικού έρχονται και παρέρχονται. Ήταν τη δεκαετία του ’50 κι έπειτα, που η «σαλοτραπεζαρία» ήταν διαδεδομένη. Εν συνεχεία οι χώροι μίκρυναν και τα δωμάτια είχαν σαφή όρια, ενώ στη δεκαετία των 00s επανήλθαν οι μεγάλοι χώροι με την ανοιχτή κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι. Σήμερα έγινε μια στροφή στην προηγούμενη τάση, όπου και πάλι οι ιδιοκτήτες θέλουν να «ανυψώσουν» τα τείχη και να δώσουν σαφή χρήση σε κάθε δωμάτιο.

Πολυθρόνες και καναπέδες σε ρόλο διαχωριστικού

Τι παρακίνησε όμως τους ενοίκους και διακοσμητές να βάλουν τις πολυθρόνες, τους καναπέδες και άλλα έπιπλα σε ρόλο διαχωριστικού; Καθένας έχει τους δικούς του λόγους. Από τη μια η περίοδος της πανδημίας έκλεισε τους ανθρώπους εντός για μεγάλο διάστημα. Αυτό τους έκανε να ξανασκεφτούν τους χώρους και τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η ανάγκη για προσωπικό χώρο και σαφή ορισμό του. Από την άλλη οι διακοσμητές είδαν μια νέα δημιουργική ευκαιρία να αναδύεται στον κλάδο της διακοσμητικής. Την ίδια στιγμή οι σαφώς διαχωρισμένοι χώροι έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους ταυτότητα. Αυτό επιτρέπει σε έναν επαγγελματία να παίξει με υφάσματα και υφές, με τέχνη και διακόσμηση. Έτσι έχουν την ευελιξία να δημιουργήσουν εξαιρετικούς χώρους. 

Σύμφωνα πάλι με άλλους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων οι άνθρωποι απλώς επανεκτίμησαν την αξία των τοίχων. Σήμερα πιο συχνά από ποτέ συναντάμε οικογένειες, όπου η πλειονότητα των μελών εργάζεται από το σπίτι. Ως εκ τούτου η ηχομόνωση και τα ξεχωριστά δωμάτια είναι πλέον μια αναγκαιότητα. Εκτός από αυτό όμως υποστηρίζουν τη διακόσμηση με χρήση κάδρων ή τη δημιουργία μιας γωνιάς συγκεκριμένου σκοπού. Στο τέλος όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν εκτιμούσαν τον ορισμένο ρόλο ενός δωματίου. 

Καθένας στο είδος του και ο καναπές κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο

«Καθείς εφ ω ετάχθη» λέει ο θυμόσοφος λαός μας και ο καναπές κρεβάτι ετάχθη στο υπνοδωμάτιο, λένε οι διακοσμητές. Στο πλαίσιο όπου οι ένοικοι εκτιμούν εκ νέου την ορισμένη χρήση για κάθε δωμάτιο, το συγκεκριμένο έπιπλο τοποθετείται στο υπνοδωμάτιο. Εφόσον προορίζεται για να φιλοξενήσει και να κοιμίσει κόσμο αυτή είναι και η θέση του. Εναλλακτικά αν βρεθεί σε άλλο δωμάτιο, αυτό θα είναι ο ξενώνας, όπου και πάλι δηλαδή εξυπηρετεί για να κοιμίσει κόσμο. 

Ποιο όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια των δωματίων με όρια; Οι τοίχοι. Η πανοραμική θέα είναι εξαιρετική, όταν τα μέλη της οικογένειας τρέχουν να ολοκληρώσουν διάφορες υποχρεώσεις, όχι όμως όταν χρειάζεται απόλυτη ησυχία. Το στοιχείο της συγκάλυψης είναι το βασικό πλεονέκτημα των ξεχωριστών δωματίων, κάτι που με μεγάλη έμφαση επιβεβαιώνει κάθε νοικοκυρά. Ένα καλάθι ασιδέρωτα, τα ασυμμάζευτα παιδικά παιχνίδια, η ακατάστατη κουζίνα είναι 3 συνθήκες της καθημερινότητας ενός σπιτιού. Όταν τα δωμάτια είναι κλειστά, μπορεί κάποιος να υποδεχθεί φίλους ή να κάνει μια τηλεδιάσκεψη χωρίς να ανησυχεί για τις παραπάνω συνθήκες. 

Τι λένε όμως οι σχεδιαστές για τους μεγάλους χώρους;

Ένα μεγάλο «όχι» είναι η απάντηση των σχεδιαστών, όσον αφορά τους ενιαίους χώρους. Δε θα το φανταζόταν κανείς, αλλά οι ενιαίοι χώροι λειτουργούν περιοριστικά ως προς το εύρος των επιλογών των σχεδιαστών. Η διαμόρφωση ξεχωριστών ζωνών σε έναν μεγάλο χώρο περιορίζει τις επιλογές. Δεν είναι όμως όλοι οι σχεδιαστές ενάντιοι σε αυτή τη λογική. 

Τα τραπέζια σαλονιού δίνουν στυλ

Υπάρχουν και οι πιστοί των ανοιχτών χώρων, που δίνουν στυλ στα δωμάτια χρησιμοποιώντας τα τραπέζια σαλονιού για να δώσουν στυλ. Οι ανοιχτοί χώροι δίνουν την αίσθηση άλλωστε, ότι η κίνηση είναι ανεμπόδιστη και η ενέργεια ρέει στον χώρο. Το ίδιο και τα παιδιά που παίζουν και τρέχουν. Γι’ αυτό και συνήθως επιλέγεται από οικογένειες αυτή η διαρρύθμιση. Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια οι ζωές μας έχουν γίνει λιγότερο «επίσημες» σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές. Οι ανοιχτοί και ενιαίοι χώροι παραπέμπουν σε έναν πιο casual τρόπο ζωής. 

Οι ανεπίσημες τραπεζαρίες και οι μεγάλες νησίδες στις κουζίνες ήρθαν για να μείνουν, καθώς οι ένοικοι ενός σπιτιού έφυγαν από τις παραδοσιακές τραπεζαρίες, που χρησιμοποιούνταν μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Από τις οικογένειες με παιδιά ως τους φανατικούς του ποδοσφαίρου, που δε θέλουν να χάσουν στυγμιότυπο του αγώνα όσο ετοιμάζουν τις μπριζόλες τους, υπάρχουν εκείνοι, που είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τους μεγάλους χώρους τους. Άλλωστε το κλειδί για το πετυχημένο design είναι να βρει κανείς αυτό που λειτουργεί για όλη την οικογένεια. Κι αν κάποιον τον εξυπηρετούν τα ξεχωριστά δωμάτια, αλλά δεν έχει τοίχους;

Οι ογκώδεις βιβλιοθήκες ως όριο του δωματίου

Αν διαθέτετε ενιαίους χώρους, αλλά λαχταράτε τη ζεστασιά, που αποπνέουν οι μικροί, οριοθετημένοι χώροι, δε χάθηκαν όλα. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να φανούν πολύτιμοι σύμμαχοί σας. Τα ογκώδη έπιπλα εν γένει μπορούν όμορφα να λειτουργήσουν ως όρια ενός χώρου ταξινομώντας τον σε ζώνες. Επιπρόσθετα μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη γυψοσανίδα, που με τη βοήθεια μικρών σποτ δίνουν χρώμα και δημιουργούν επίπεδα στο δωμάτιο. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει και ένα διακοσμητικό παραβάν. 

Τέλος μην ξεχνάμε το περιβόητο layering, που κατακτά όλο και περισσότερα σπίτια. Τα χαλιά ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν για να διαμορφώσουν επίπεδα και σε αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν κατά κόρον. Αν έχετε ενιαίους χώρους, δε χρειάζεται να πιάσετε το μυστρί για να δημιουργήσετε επίπεδα. Απλώς αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε.