Η ανεξάντλητη δύναμη της τέχνης μέσα από τις μεταξοτυπίες
Η ανεξάντλητη δύναμη της τέχνης μέσα από τις μεταξοτυπίες
Η επιτυχία ενός έργου τέχνης, είτε είναι βιβλίο είτε μεταξοτυπίες είτε φωτογραφίες, έγκειται στη δυνατότητά του να αγγίξει το κοινό. Και συνάμα αυτή είναι και η πρόκληση. Όσοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω, τόσες είναι και οι προσλαμβάνουσες. Πως να αγγίξει δισεκατομμύρια ανθρώπους ένας άνθρωπος, που ζητά να εκφραστεί; Θα πρέπει να είναι αυτός ο σκοπός του; Γεννάται το ερώτημα: Η αυτοέκφραση μέσω τέχνης ή η προσέγγιση του κοινού, οφείλει να είναι ο στόχος του καλλιτέχνη. Ακόμη κι αν αυτά τα διλήματα λάβουν απάντηση, πως θα φτάσει σε όλους; Μην ξεχνάμε, ότι υπήρξε θέμα πάντα η πρόσβαση απλών ανθρώπων στην υψηλή τέχνη. Αν και ένας καλλιτέχνης θα αρνούνταν σίγουρα τον προσδιορισμό «υψηλή». Ήταν μάλιστα αυτοί οι διαχωρισμοί και η ευχέρεια των μαζών να έχουν πρόσβαση στο ιδανικό, το εκλεκτό, που γέννησε σειρά άλλων καλλιτεχνικών ζητημάτων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο καλλιτέχνης ζει έναν βίο μοναχικό. Άλλοτε δημιουργεί για τον εαυτό του και άλλοτε υποκύπτει στον πειρασμό να δημιουργήσει για το κοινό. Το κίνημα του νταντά ήταν αυτό ακριβώς: Μια επανάσταση, διεκδίκηση των καλλιτεχνών να μπορούν ζωγραφίζουν ή να συγγράφουν για τον εαυτό τους. Ήταν η ανάγκη τους να εκφράσουν τον εαυτό τους μέσα από την αγαπημένη τους τέχνη. Ακόμη κι όταν η δημιουργία έρχονταν μέσα από τις μεταξοτυπίες, σημαίνοντας την αύξηση των αντιτύπων, η ουσία της δεν άλλαξε.
Η δύναμη ενός έργου μέσα από τα χαρακτικά
Θέμα ερίδων πολλές φορές αποτέλεσε το κατά πόσο τα χαρακτικά αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Την απάντηση δίνει ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Βαρλάμος: «Το έργο τέχνης είναι κατάθεση ψυχής». Εκείνο που κάνει το έργο τέχνης, δεν είναι η τεχνική αλλά η συγκίνηση που εκπέμπει. Γι’ αυτό και οι μεταξοτυπίες, που φέρουν την υπογραφή του δημιουργού του έργου τέχνης δε συγκρίνονται με τις κοινές αναπαραγωγές. Όσο πιστό αντίγραφο ενός έργου κι αν έχει δημιουργήσει ένας ικανός καλλιτέχνης, μόνο ο δημιουργός μπορεί να μεταφέρει το συναίσθημα. Όσα κι αν είναι τα αντίτυπα, εφόσον τα έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης δε στερούνται ομορφιάς ή αξίας καλλιτεχνικής.
Σε αυτή τη λογική είναι συγκλονιστικό να αναλογιστεί κανείς, πόση δύναμη, πόσο συναίσθημα κρύβει ένα έργο τέχνης, όταν «μιλάει» σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο καλλιτέχνης και το κοινό βρίσκονται σε μια συγκλονιστική επικοινωνία. Εκεί έγκειται η μαγεία της τέχνης. Στη σύνδεση όλων, ξένων μεταξύ τους, αισθανόμενοι το ίδιο συναίσθημα. Θα είναι ένα σφίξιμο στο στομάχι, ένα φτερούγισμα στην καρδιά, ένα μούδιασμα στο μυαλό, μια ανοιξιάτικη ευφορία ή θα νιώσουν τον διάχυτο ερωτισμό του καλλιτέχνη προς την πηγή της έμπνευσής του; Όντες κοινωνοί των ίδιων συναισθημάτων, μετουσιώνεται ο σκοπός της τέχνης, που έχει πια καταστεί κλισέ στα χείλη των πολλών. Η τέχνη ενώνει ακόμη κι αν έχει προέλθει από χαρακτικά.
Sianti Gallery: Δημιουργός και κοινό σε σύνδεση
Αυτή η σύνδεση του καλλιτέχνη με το κοινό, αλλά και η πρόσβαση των φιλότεχνων σε διάφορες μορφές τέχνης πρέπει να επιδιώκει μια γκαλερί, όπως η Sianti Gallery. Κάθε άνθρωπος αποδίδει ξεχωριστές ιδιότητες σε εκείνους, που θαυμάζει. Είναι σαν να τους τοποθετεί ως είδωλα στη συνείδησή του. Είναι αναπόφευκτο να συμβεί το ίδιου και με τους δημιουργούς, που μαγεύουν τον κόσμο με τα έργα τους. Το κοινό τότε αποκτά την επιθυμία να γνωρίσει καλύτερα εκείνον, που του εμπνέει τέτοιον θαυμασμό. Θέλει να μάθει πράγματα για τον ίδιο, να γνωρίσει πτυχές της προσωπικότητάς τους. Ταυτόχρονα μια ματιά στον χώρο της δημιουργίας, το ατελιέ του καλλιτέχνη μοιάζει με μικρή είσοδο στα άδυτα της ψυχοσύνθεσης του δημιουργου. Και η σύνδεση- ταύτιση με τον καλλιτέχνη αυξάνεται, όταν στο κοινό προσφέρεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα έργο εν τη γενέση του. Να βιώσει τη συγκίνηση, την αγωνία για την ολοκλήρωση του έργου. Γκαλερί, όπως η sianti gallery ανοίγουν ένα παράθυρο στον θαυμαστό κόσμος της τέχνης. Αυτός είναι άλλωστε ο ιδανικότερος τρόπος να εξοικειωθεί καθένας μας με την καλλιτεχνική δημιουργία επωφελούμενος σε πολλαπλά επίπεδα. Με αφετηρία τις παλιότερες γενιές και το βλέμμα στραμμένο στις νεότερες, το εικαστικό γίγνεσθαι ξετυλίγεται σε μια γκαλερί, που συνδέει κοινό και καλλιτέχνες.
Μεταξοτυπίες Φασιανού: Ο μεγάλος ζωγράφος κοντά στο κοινό
Ακόμη κι ένα μικρό παιδί αναγνωρίζει την τέχνη του μεγάλου ζωγράφου, ακόμη κι αν προέρχεται από τις μεταξοτυπίες Φασιανού. Η δε τέχνη του οικουμενική καθώς το τοπικό στοιχείο, που απεικόνιζε, όπως ο ίδιος είχε πει, με εικόνες του καθημερινού ελληνικού βίου, καθιστά τα έργα του οικουμενικά. Ο ίδιος έλεγε για τα έργα του: «Για μένα ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι τοπικός, δηλαδή τα δημιουργήματά του να αντικατοπτρίζουν αυτήν την τοπική πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν…. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η ζωγραφική αυτής της πηγής θα έχει απήχηση σε όλον τον κόσμο. Όχι γιατί είναι ελληνική, αλλά γιατί η τοπική πραγματικότητα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη».
Η αισιοδοξία που εμπνέουν τα έργα του είναι διάχυτη και στις μεταξοτυπίες Φασιανού. Οι πληθωρικές μορφές του, τα έντονα χρώματα προκαλούν για απελευθέρωση, ώστε να υλοποιήσει κανείς το όραμά του. Εν προκειμένω ο ίδιος είχε την ανάγκη να δημιουργεί. Καθένας μας μέσα από την ενασχόλησή του με την τέχνη εκπληρώνει τις δικές του ανάγκες με οδηγό όσα ένα έργο εμπνέει.