Θέμα με την Δακοκτονία σε Κονιδίτσα και Σελλασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου που έγινε στις 28/9/22 ,ένα από τα θέματα ήταν πρόταση που έφεραν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κονιδίτσας και Σελλασίας για να εξαιρεθούν οι περιοχές τους από το πρόγραμμα δακοκτονίας, για τον λόγο ότι κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός, δηλαδή κανένας εργολάβος δεν πλειοδότησε για τις συγκεκριμένες περιοχές, αναγκάζοντας να γίνουν ψεκασμοί από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς ένα επιπλέον έξοδο ενώ τους έχει είδη παρακρατηθεί το 2% της παραγωγής 2021-2022 . Η συζήτηση στον θέμα αυτό μεθοδευμένα από την δημοτική αρχή οδηγήθηκε σε μία τυπική απόφαση του ναι ή όχι, αποκρύπτοντας το πραγματικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας.

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και οι άλλες παρατάξεις για πολλά άλλα θέματα συζητάει ατέλειωτες ώρες ενώ γι’ αυτό το σοβαρό θέμα φρόντισε να μπει στο τέλος τις συνεδρίασης στις 12:40 τα ξημερώματα και να διεκπεραιωθεί, όχι να συζητηθεί επί της ουσίας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητήσαμε να εξαιρεθεί και να συζητηθεί διεξοδικά σε άλλη συνεδρίαση ώστε να υπάρχει χρόνος για να μπει ολοκληρωμένα.

Η δημοτική αρχή το αρνήθηκε και ήθελε να κλείσει το θέμα, όπως όπως αδιαφορώντας για την ουσία του προβλήματος. Φέρουν ευθύνη όλες οι παρατάξεις που με την στάση τους και τις αποφάσεις που πήραν δεν στηρίζουν σε καμία των περιπτώσεων τους βιοπαλαιστές αγρότες που προσπαθούν να βγάλουν πέρα την παραγωγή τους με χίλιες δυο δυσκολίες.

Παραθέτουμε την θέση μας στους αγρότες ώστε να γίνει κατανοητό ότι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μόνο με επιστημονικό τρόπο, με ευθύνη του κράτους μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα και εργολάβους, που οι υπόλοιπες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο διαφωνούν.

Όπως είναι γνωστό η δακοκτονία αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ’επέκταση και του λαδιού. Και επειδή τα προϊόντα αυτά αποτελούν βασική πηγή της διατροφής του λαού μας και είναι επίσης σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν, η προστασία του θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστης σημασίας ζήτημα για το κράτος. Παρόλα αυτά ,για άλλη μια χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, την ανοχή δημοτικών αρχών και τοπικών κοινοτήτων που αποδέχονται και υλοποιούν την πολιτική για τη δακοκτονία, ακολουθείται η τακτική με την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με κουτσουρεμένα κονδύλια, που αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Ο ψεκασμός που προτείνεται σήμερα από την Περιφέρεια κατά του δάκου τον Οκτώβρη, δεν ωφελεί πουθενά γιατί είναι αντιεπιστημονικός και δεν έχει καμία λογική. Πρόκειται για εμπαιγμό στις πλάτες των βιοπαλαιστών αγροτών . Δεν δικαιούται η περιφερειακή αρχή της ΝΔ να πανηγυρίζει για την επιτυχία της δακοκτονίας, όταν το 80% των χωριών είναι εκτός προγράμματος! Όπως καταγγέλλουν οι αγροτικοί σύλλογοι τα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, υπάρχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση, με τις παγίδες να είναι λίγες και η ανάρτηση τους να γίνεται αργά, η έναρξη του πρώτου ψεκασμού που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων είναι εκτός χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου, οι προσλήψεις γεωπόνων να είναι λίγες και να μην φτάνουν για να εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα, ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων γίνεται αργά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε στη αρχή ό,τι υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά.

Να γιατί είναι αντιεπιστημονικός ο τρόπος που προτείνεται να γίνεται η δακοκτονία!

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις προχωρούν χρόνο με το χρόνο σε σταδιακή μείωση των ποσών που διατίθενται για την προστασία των καλλιεργειών με ψεκασμούς, μείωση που φτάνει περίπου στο 40% ! Όταν λοιπόν μειώνονται οι δαπάνες για τη δακοκτονία από την άλλη αυξάνονται τα κοστολόγια στους ελαιοπαραγωγούς και μάλιστα προτρέπουν με επίσημες ανακοινώσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί επικαλύψεις με ψεκασμούς, αν θέλουν να σώσουν το βιός τους, τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση της δακοκτονίας αφήνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Με μπαλώματα δε δίνεται ουσιαστική λύση!

Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία της δακοκτονίας και για τον παραγωγό και για τον εργαζόμενο που θα αγοράσει το λάδι, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν κρατική ευθύνη, γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του, από το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας και του Υπουργείου, που σήμερα απαξιώνεται με την πολιτική των περικοπών και εκχώρησης σε ιδιώτες.

Με βάση αυτά ζητάμε να ψηφιστεί η δική μας πρόταση :

Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.

Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.

 

Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

 

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.