Κρητικός: Φάκελο με συμπληρωματικά στοιχεία για το Λάγιο στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Νέα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός συνοδευόμενος από τον δικηγόρο κ. Απόστολο Γεροντίδη και τον επιχειρηματία κ. Λεωνίδα Πολυμενάκο για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του χωριού Λάγιο του Νομού Λακωνίας.

Ο κ. Κρητικός παρέδωσε στον κ. Πικραμμένο συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα σε φάκελο, ο οποίος περιείχε και γνωμοδότηση από τον ομότιμο καθηγητή κ. Φίλιππο Δωρή, στην οποία ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα της διευρυμένης σύσκεψης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, την οποία είχε συγκαλέσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στις 15 Φεβρουαρίου 2022, μετά από πρόταση του κ. Κρητικού.

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι η κατάτμηση των ιδιοκτησιών του κάποτε «Δασοκτήματος Λαγίου» έχει γίνει ήδη προ του έτους 1850 και ότι οι σημερινοί κάτοικοι δεν είναι καταπατητές, αφού έχουν αγοράσει τα κτήματά τους από τους απώτερους καθολικούς και ειδικούς διαδόχους των προεστών κατά το χρόνο της Ανεξαρτησίας, χωρίς και την ελάχιστη αντίρρηση του Δημοσίου, το οποίο ως την έναρξη της κτηματογράφησης δεν είχε καταχωρήσει τη διεκδίκησή του στο Υποθηκοφυλακείο.

Στη συζήτηση τέθηκαν βάσεις επίλυσης καθώς διακριβώθηκαν τα σημεία, αλλά εντοπίστηκε ταυτόχρονα και ο τρόπος μέσω του οποίου μπορεί να βρεθεί νομοθετικό εργαλείο για να θεραπεύσει το πολύ σύνθετο αυτό ιδιοκτησιακό ζήτημα.

Πάντως επισημάνθηκε ότι είναι παράδοξο ένα ολόκληρο χωριό, που με ιστορικές αποδείξεις υφίσταται στην ίδια θέση τουλάχιστον από το έτος 1500, να είναι ένα χωριό ακτημόνων.

Επίσης τονίστηκε ότι οι Λαγιώτες, παρότι πρωτοβάθμια είχαν δικαιωθεί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους στην Επιτροπή Ενστάσεων, στο Δευτεροβάθμιο όργανο, καθώς εκείνη την περίοδο η κλήτευση δεν ήταν υποχρεωτική, όργανο το οποίο στη συνέχεια καταργήθηκε.

Ο κ. Κρητικός μετά τη νέα συνάντηση με τον κ. Πικραμμένο και το φάκελο τον οποίο παρέδωσε με τους κ. Γεροντίδη και Πολυμένακο δήλωσε: «Με τον κ. Γεροντίδη έχουμε εργαστεί πολύ, ο φάκελος είναι πλήρης και αποδεικνύει το δίκαιο αίτημα των Λαγιωτών για επανάκριση των τίτλων ιδιοκτησίας, διαδικασία η οποία εκτιμούν ότι θα επιλύσει ες αεί αυτόν «ιδιοκτησιακό» γόρδιο δεσμό. Προχωράμε βήμα βήμα μέχρι την τελική επίλυση του ζητήματος.»