Λαμπρή η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων της 17ης Μαρτίου σε Αρεόπολη και Γύθειο

Το πλούσιο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης προκειμένου να τιμήσει και να αναδείξει την τεράστια συνεισφορά του τόπου μας στην εθνική παλιγγενεσία ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα, 13 Μαρτίου.

Το έναυσμα δόθηκε το πρωί της Κυριακής 12/3 από την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη, με τον 4ο Αγώνα Κήρυξης Ελληνικής Επανάστασης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Πέτρου Μαυρομιχάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται στο Λιμένι.

Η συνέχεια προέβλεπε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και ιστορικών κειμηλίων με τίτλο «Η ζωή στη Μάνη το 1821». Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης (πλατεία 17ης Μαρτίου) έως την 1η Απριλίου, αποτελεί δημιουργία του Ηλία Περγαντή από το 2017. Θέμα της είναι η αναβίωση και αποτύπωση της ελληνικής παράδοσης και της ιστορίας της Μάνης την περίοδο πριν και μετά την ελληνική επανάσταση, συμπεριλαμβάνοντας και ιστορικά γεγονότα με τη συμμετοχή Μανιατών και εκτός της ευρύτερης περιοχής της Μάνης. Επίκεντρο στην εικόνα έχει το ιστορικό γεγονός, ο άνθρωπος, η φορεσιά και το συναίσθημα. Επισκέψιμη θα είναι από τις 10.00’ το πρωί έως τις 2.00’ το μεσημέρι και από τις 6.00’ έως τις 8.00’ το απόγευμα.

Σήμερα το μεσημέρι επίσημοι, σχολεία, σύλλογοι, σωματεία και οργανώσεις μετέβησαν στο μνημείο πεσόντων ηρώων στο Γύθειο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών, ενώ μαθητές αναπαρέστησαν το πολεμικό συμβούλιο των Γρηγοράκηδων. Στο ίδιο κλίμα, στη 1.00’ μμ η πλατεία του δημαρχιακού μεγάρου φιλοξένησε μαθητικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μάνη και 1821». Με την ολοκλήρωσή του τα σχολεία της πόλης του Γυθείου παρουσίασαν δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς.

Αύριο Τρίτη, 14 Μαρτίου οι εκδηλώσεις μετατοπίζονται εκ νέου στην Αρεόπολη. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των προσεχών ημερών στον σύνδεσμο: https://www.anatolikimani.gov.gr/news/ekdiloseis/programmaekdiloseon17hsmartiou2023.html

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Υποέργου 1: Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Manifest» της Πράξης «Διοργάνωση εκδηλώσεων Manifest» με Κωδικό ΟΠΣ 5168465, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).