Ξεκινούν οι εργασίες στην «καρδιά» της Σπάρτης για το έργο της ανάπλασης της λεωφόρου Κων/νου Παλαιολόγου

Οι πρώτες εργασίες αφορούσαν την αφαίρεση των ξερών φοίνικων

Ξεκινούν οι εργασίες στην «καρδιά» της Σπάρτης για το έργο της ανάπλασης της λεωφόρου Κων/νου Παλαιολόγου. Η αποπεράτωση του έργου θα γίνει στα τέλη του 2023.

Η περιοχή παρέμβασης, συνολικής έκτασης 10.900 τετραγωνικών μέτρων, ορίζεται στα τμήματα της Κ. Παλαιολόγου μεταξύ των οδών Βρασίδου και Θερμοπυλών και ανάμεσα σε Ευαγγελιστρίας και Όθωνος Αμαλίας.

Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 υπογράφηκε η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης», μεταξύ του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα και του ανάδοχου εργολάβου Νικόλαου Γεωργαλή. Το έργο, δαπάνης 2.034.722 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», αναμένεται σύμφωνα με τους υπεύθυνους να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Η αρχική πρόταση για την υλοποίηση του έργου ανήκει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Σπάρτης του Ευάγγελου Βαλιώτη. Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης Βλαστού το 2016, και το 2019 έγινε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πάρνων».

Στις 22 Μαρτίου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την οριστική μελέτη του έργου.

Τον Ιούλιο του 2021, το Συμβούλιο  Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας ενέκρινε την πρόταση του Δήμου και ακολούθως δόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου η προέγκριση της δημοπράτησης για τμήμα της περιοχής παρέμβασης.

Την 1η Φεβρουαρίου 2022 η Οικονομική Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου εγκρίνοντας τους όρους διακήρυξης.