Ο ΟΕΒΕΛ για την κινητοποίηση της Τρίτης

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα και τα οποία υποχρεώνουν στο εξής τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test κατά την είσοδό τους στα λιανεμπορικά καταστήματα και τους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα στην προσπάθεια της να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ίδια στιγμή που έχει αποσύρει κάθε υποστηρικτικό μέτρο προς τις επιχειρήσεις.

Η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη (μη τρόφιμα) στα σουπερμάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και για τους εξωτερικούς χώρους περιορίζει ακόμα περισσότερο την πελατειακή βάση του κλάδου, η οποία έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί επιλέγει να βάλει για μια ακόμα φορά σε ρόλο “χωροφύλακα” τις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει καμία στήριξη ενώ βάλλονται και από ένα εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα, που κάνει ακόμα δυσκολότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητά τους, αλλά και την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα lockdown

Κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Χώρα εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας που εξελίσσεται. Οι επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους, όλο το προηγούμενο διάστημα με υψηλό κόστος τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19, όμως, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας, των πολιτών και των εργαζομένων και την επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Διαφορετικά βαδίζουμε προς έναν ακόμα χειμώνα δυσκολότερο του περσινού και τα λουκέτα που θα μετρήσουμε στο τέλος του θα αποτελέσουν «καταστροφικό μονόδρομο» για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Ένας από τους πλέον δοκιμαζόμενους από την αρχή της πανδημίας κλάδος, ίσως περισσότερο από όλους, αυτός της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων αποφάσισε, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2021, να προβεί σε 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων.

Ο «Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης», αποφάσισε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων του Κλάδου στο 24ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεων, καθώς και συγκέντρωση των μελών του στην κεντρική Πλατεία Σπάρτης στις 11 το πρωί της Τρίτης 16 Νοεμβρίου.

Η Ομοσπονδία μας θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, όπου και καλούμε τα μέλη μας

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 16ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Όπου ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

να επιβεβαιώσουμε το σεβασμό και τις προσπάθειές μας για την τήρηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας,

ταυτόχρονα όμως να

ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα και

ΖΗΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να «κλείσει» κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντέξουν και να επιβιώσουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Μεταξύ άλλων ζητούμε:

Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.