Πολιτισμός VS Δούκας..Νέες αιχμές για τον Δήμαρχο Σπάρτης από την παράταξη Αργειτάκου

Πολιτισμός VS Δούκας
Το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού & Λαϊκού Βίου βρίσκεται επί της οδού Ανανίου 13 στη Σπάρτη. Το κτίριο του 19ου αιώνα που στεγάζεται το μουσείο, μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό κλπ., έγινε δωρεά στον Δήμο της Σπάρτης το 1996 από τον αείμνηστο Λεωνίδα Μανουσάκη. Στο μουσείο οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα μέσα από τις αναπαραστάσεις των χώρων της κατοικίας, τις εκθέσεις αντικειμένων και τις προβολές πολυμέσων, να γνωρίσουν όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μίας άλλης εποχής, των ανθρώπων που κατοίκησαν και δημιούργησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης. Τότε που η Σπάρτη ήταν ωραία.

Ένας περαστικός, κάνοντας τον περίπατο του στην οδό Ανανίου εάν δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πως στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει Μουσείο, είναι αδύνατον να το αντιληφθεί. Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης! Στο διάζωμα της οδού, μισό μέτρο χορτάρι, η είσοδος του μουσείου χορταριασμένη με την κλειδαριά σκουριασμένη οριακά να κρατά την πόρτα της αυλής κλειστή. Στο εσωτερικό της αυλής και στη βεράντα του νεοκλασικού, συκές πάνω από ενάμισι μέτρο, καλύπτουν όλη την πόρτα… Οι γκρεμισμένοι αρμοί της πέτρινης κατοικίας μαζί με το χώμα έχουν σκεπάσει τον περιβάλλοντα χώρο, θυμίζοντας εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο περιμένει καρτερικά το πλήρωμα του χρόνου για να γκρεμίσει εντελώς. Δυστυχώς, αυτή είναι η εικόνα του Μουσείου σήμερα αγαπητοί συμπολίτες.

Ο κύριος Δούκας καυχάται συνεχώς για τον πολιτισμό της πόλης της Σπάρτης, κάνει ομιλίες, γράφει βιβλία και δίνει μεγάλες υποσχέσεις. Τι όμως έχει κάνει ουσιαστικά για τον πολιτισμό αυτής της πόλης; Η απάντηση ψιθυρίζεται καθημερινά στα στόματα των πολιτών! Τίποτα! Τίποτα για πολιτισμό! Κάποιος πολίτης θα μπορούσε να πει, εδώ η πόλη μας ασφυκτιά στα σκουπίδια, τον πολιτισμό περιμένουμε; Ναι! Τον περιμένουμε! Κάποιοι έχουν κοπιάσει για να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο και κάθε μουσείο και κάθε σημείο της πόλης που σήμερα με τη παρούσα Δημοτική Αρχή είναι εγκαταλελειμμένο. Η απαράδεκτη στάση της Δημοτική Αρχής λειτουργεί ως αντικίνητρο για μελλοντικές δωρεές.

Ντροπή σας κύριε Δούκα, η εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο…

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ