Πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας επηρεάζει την παραγωγικότητα

 

 

Πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας επηρεάζει την παραγωγικότητα

 

 

Από την περίοδο της πανδημίας κι έπειτα μια σειρά αλλαγών επήλθε στη ζωή μας και στην εργασία μας αναπόφευκτα. Προ πανδημίας το πλήρες ωράριο και η εργασία από το γραφείο ήταν αυτονόητα. Στη συνέχεια λόγω των απαγορεύσεων των μετακινήσεων και στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων οι περισσότεροι εργοδότες υιοθέτησαν την τηλεργασία και το υβριδικό ωράριο εργασίας. 

Το πλεονέκτημα του υβριδικού ωραρίου εργασίας είναι, ότι αφήνει στον εργαζόμενο την ευελιξία επιλογής του ωραρίου από πλευράς εργαζομένου. Εξαρτάται πάντα και από το μοντέλο, που ακολουθεί η εταιρεία. Τα συνηθέστερα είναι: 

  • 1 ημέρα τηλεργασίας- 4 στο γραφείο
  • 2 ημέρες τηλεργασίας- 3 στο γραφείο
  • 3 ημέρες τηλεργασίας- 2 στο γραφείο

Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και η απασχόληση 4 ημερών, ενώ σε άλλες το ωράριο εργασίας είναι αυτό, που υπόκειται σε ξεχωριστή ρύθμιση. Παρόλα αυτά φαίνεται, ότι οι εργοδότες είναι διχασμένοι ως προς την αποτελεσματικότητά του. Το αντικείμενο της έριδος δεν είναι άλλο από την παραγωγικότητα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν, ότι με το υβριδικό μοντέλο οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί κι εκείνοι, που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Ας δούμε ακολούθως τι λένε οι στατιστικές αναφορικά με το μεγάλο ερώτημα.

Το υβριδικό μοντέλο αυξάνει την απόδοση των εργαζομένων;

Εν ολίγοις η απάντηση είναι, ναι. Άλλωστε οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι και είναι πιο αποδοτικοί και δεν προχωρούν σε εύρεση εργασίας σε άλλη εταιρεία. Για του λόγου το αληθές η έρευνα της Microsoft υποστηρίζει ότι:

  • 87% των υπαλλήλων θεωρούν ότι είναι πιο παραγωγικοί
  • 12% των managers πιστεύουν, ότι η ομάδα τους είναι πιο παραγωγική

Όπως γίνεται σαφές, η εκτίμηση των υπαλλήλων διαφέρει σε σχέση με εκείνη των προϊσταμένων σε όρους παραγωγικότητας. Η αδυναμία μέτρησης της παραγωγικότητας ως εκ τούτου οδηγεί σε περιορισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ υπαλλήλου και manager μιας εταιρείας. Αυτό έχει προεκτάσεις και σε επίπεδο επαγγελματικής εξέλιξης. Πάνω από 85% των προϊσταμένων ισχυρίζονται, ότι συνιστά πρόκληση για εκείνους το να πιστεύουν στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους από τη στιγμή της μεταστροφής στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. 

Το παρανοϊκό κυνήγι της παραγωγικότητας

Κάπως έτσι κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του το φαινόμενο της «παράνοιας της παραγωγικότητας» στο πλαίσιο του υβριδικού μοντέλου εργασίας. Σαν αποτέλεσμα η υβριδική εργασία καθίσταται μια μη βιώσιμη επιλογή. Κεντρικός πυλώνας αυτής της σκέψης δε θα έπρεπε να είναι, αν οι managers έχουν να διαχειριστούν μια ομάδα παραγωγικών υπαλλήλων, αλλά ο ορισμός προτεραιοτήτων. Η έλλειψη καθοδήγησης είναι ο λόγος, που το 81% των εργαζομένων εκτιμά, ότι δεν μπορεί να βάλει τις υποχρεώσεις του σε προτεραιότητα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν εστιάζουν στα πρωτεύοντα tasks.

Οι στατιστικές και οι θέσεις εργασίας σε υβριδικό μοντέλο

Η επιστήμη της στατιστικής ρίχνει άπλετο φως τι συμβαίνει με την πολυπόθητη παραγωγικότητα σε θέσεις εργασίας, όπου εφαρμόζεται το υβριδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Prodoscore, David Powell, ένας υπάλληλος που είναι ιδιαίτερα αποδοτικός στο περιβάλλον του γραφείου, θα είναι εξίσου αποδοτικός και εργαζόμενος από το σπίτι. Εάν από την άλλη εργαζόταν με αργούς ρυθμούς στο γραφείο, το ίδιο θα έκανε και στο σπίτι. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει μετά από ανάλυση 105 εκατομμυρίων δεδομένων από 30.000 χρήστες του Prodoscore, ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 5% κατά την περίοδο της τηλεργασίας λόγω πανδημίας. 

Άλλη μελέτη της PwC έδειξε, ότι σε αρκετές εταιρείες η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 57% των εταιρειών όχι μόνο πέτυχαν, αλλά και ξεπέρασαν τους στόχους τους τα τελευταία έτη χάρη στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. 

Τρίτη έρευνα από Ergotron σε τυχαίο δείγμα 1000 ατόμων διαπίστωσε, ότι όταν οι υπάλληλοι προσαρμόστηκαν στην τηλεργασία, ενδυναμώθηκε η φυσική τους κατάσταση και είδαν οφέλη και σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Το 66% των εργαζομένων σημείωσαν καλύτερη φυσική δραστηριότητα, ψυχική ευεξία και καλύτερη ισορροπία εργασίας- ιδιωτικής ζωής. Ως εκ τούτου είδαν αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Όπως προαναφέρθηκε, οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι ισούνται με παραγωγικούς υπαλλήλους. Και σίγουρα πάντως δε θα είχαν σκοπό να αναζητήσουν έτερο εργασιακό περιβάλλον πληκτρολογώντας στο διαδίκτυο find a job.

Πως η υβριδική εργασία προάγει την παραγωγικότητα;

Εν κατακλείδι το να παρέχει μια εταιρεία τη δυνατότητα στο ανθρώπινο δυναμικό της την ελευθερία να επιλέξει το ωράριο εργασίας συμβάλει στην επαγγελματική πρόοδο κι εξέλιξη. Η απόδοση των εργαζομένων εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται στους στόχους και η υβριδική εργασία προσφέρει ακριβώς αυτό. Ο εργαζόμενος είναι πιο αποδοστικός κι εστιασμένος, όταν εργάζεται σε περιβάλλον, που ο ίδιος ελέγχει. Τέλος βασική προϋπόθεση είναι η ομαδική εργασία και η καλή συνεργασία μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Ο υπλογισμός μισθού πλέον είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή για όλα τα μέλη μιας ομάδας, που συνεργάστηκαν καλά και πέτυχαν τους στόχους τους.