Σε επ’ αόριστον αποχή οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ

ELGAΣε κατάληψη των γραφείων της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ και των υποκαταστημάτων του σ’ όλη τη χώρα και αποχή επ’ αόριστον από το εκτιμητικό έργο, προχώρησε ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με άρθρο του agronews.gr

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΕΛΓΑ στη Λάρισα Γιάννη Καψάλη, στην εφημερίδα Ελευθερία, «ο ΕΛΓΑ είναι ο μόνος γεωργοασφαλιστικός οργανισμός δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά παράλληλα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα μοναδικά του έσοδα προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών. Τα έσοδα αυτά αφορούν στην καταβολή προς τον ΕΛΓΑ ποσοστού 15% από τις αγροτικές εισφορές, καθώς και των τελών εκτίμησης δηλώσεων ζημιάς, από τα οποία καταβαλλόταν η ημερήσια αποζημίωση των εκτιμητών του οργανισμού.

Με τον νόμο 4335/2015, τα έσοδα αυτά είχαν καταργηθεί, αλλά με δύο άρθρα στο αρχικό σχέδιο νόμου της τωρινής κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προβλεπόταν η εξαίρεση του ΕΛΓΑ από τις συγκεκριμένες μνημονιακές ρυθμίσεις. Παραδόξως, τα δύο αυτά άρθρα αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή!»

Σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, η κατάσταση στην οποία έχουν πλέον περιέλθει οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ – με δεδομένες τις μειώσεις των μισθών, τις καταργήσεις των Δώρων και όλων όσων έχουν επιφέρει σε όλους τους εργαζομένους οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων – καθιστά αδύνατη τη διεκπεραίωση του εκτιμητικού τους έργου, καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα ποσά της ημερήσιας αποζημίωσης, αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και να πληρώνουν την απαιτούμενη βενζίνη από την τσέπη τους.

Σημειωτέον ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Έτσι, από την περασμένη Τρίτη, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό ξεκίνησαν αποχή από το εκτιμητικό τους έργο, αποχή που αφορά τόσο τη ζωική όσο και τη φυτική παραγωγή, ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να επανεξετάσει το πρόβλημά τους.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος αναφέρει τα εξής: «οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε εξαθλίωση. Η επερχόμενη λαίλαπα του φορολογικού και ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγροτιά με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και την συγκέντρωση της γης στα χέρια ολίγων. Ο ΕΛ.Γ.Α., ως ο μόνος γεωργοασφαλιστικός οργανισμός δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς την οικονομική στήριξη του κράτους, με μοναδικά έσοδα τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, προστατεύει την αγροτική δραστηριότητα από φυσικούς κινδύνους, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης του εισοδήματος των αγροτών. Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α. παρά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, που έχουν υποστεί και αυτοί από τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Έλληνα αγρότη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Με τις ανεφάρμοστες και αντικρουόμενες διατάξεις που εμπεριέχονται στον νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους Έλληνες αγρότες και καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη η διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου. Επίσης ανεπανόρθωτα πλήττεται και το πλαίσιο συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α. με τους συνεργάτες ανταποκριτές των Δήμων όλης της χώρας. Γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών βάζει «βόμβα» στα θεμέλια του Οργανισμού, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. και τις παρερχόμενες υπηρεσίες στον Έλληνα αγρότη, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Γεωργίας. Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α. υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματά μας που κατακτήθηκαν με αγώνες και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα γεωργοασφαλιστικό σύστημα που θα παρέχει προστασία στην αγροτική παραγωγή και θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας».