Σε παύση λειτουργίας προχωρά το συσκευαστήριο του Γ. Φραγκίστα στην Αργολίδα

Σε παύση της λειτουργίας του εργοστασίου της στην Αργολίδα, εν μέσω περιόδου συγκομιδής του πορτοκαλιού, προχωρά η εταιρεία GEFRA, του Γιώργου Φραγκίστα, o οποίος είναι και πρόεδρος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πραγματοποίησαν διαμαρτυρία την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, ενώ σήμερα το θέμα στη Βουλή έθεσε σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα τη δακοκτονία ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός.

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου με τη συμμετοχή εργαζομένων της επιχείρησης και αίτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη στις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των εργαζομένων και την εταιρεία.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου της 26ης Νοεμβρίου αναφέρει τα εξής:

«Συναδέλφισες, -φοι,

Η εργοδοσία της εξαγωγικής αγροτικής βιομηχανίας «GERFA-Γ.Ν.Φραγκίστας», με έδρα την Αργολίδα, επικαλείται οικονομικές δυσχέρειες με αποτέλεσμα να έχει προχωρήσει σε παύση της λειτουργίας της. Με το πρόσχημα της μη ρευστότητας, για την αντιμετώπιση της οποίας ο βασικός της μέτοχος δεσμεύεται, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της, να τη στηρίξει με την απαιτούμενη ρευστότητα, όποτε κριθεί αναγκαίο, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο και καλύπτοντας εξ ολοκλήρου την αύξησή του, η επιχείρηση καθυστερεί σε εργαζόμενους τα δεδουλευμένα των μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, και την άδεια και το επίδομα αδείας.

Οι εργαζόμενοι και οικογένειες τους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης τη στιγμή που σύμφωνα με τον 55ο ισολογισμό της, η εταιρεία την περίοδο Ιουλίου 2015-Ιουνίου 2016 κατέγραψε έσοδα 19,795 εκατ. ευρώ έναντι 16,41 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αυξημένα κατά 20,7% (+3,39 εκατ. ευρώ).

Η επιχείρηση ενίσχυσε κατά 6,1 εκατοστιαίες μονάδες τον συντελεστή των μεικτών κερδών της, γεγονός που τα οδήγησε στο επίπεδο των 5,92 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων μεικτών κερδών 3,91 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+51,3% ή +2 εκατ. ευρώ). Ενδυνάμωσε το περιθώριο μεικτού κέρδους της σε 29,9%, από 23,8% τη χρήση 2014-2015, γεγονός που καθόρισε την καταγραφή θετικών αποτελεσμάτων προ φόρων και μετά φόρων.

Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), λαμβανομένων υπόψη των πάσης φύσεως εσόδων και εξόδων της, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 164,8%, καθώς ανήλθαν σε 0,81 εκατ. ευρώ και ήταν ίσα προς το 4,1% των εσόδων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 1,9% (0,30 εκατ. ευρώ) έναν χρόνο πριν.

Η πολιτική παρέμβαση μέσω επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τραπεζικά θέματα, κ. Α. Φλαμπουράρη, που έκανε ο βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης, για τη διάσωση της επιχείρησης «GEFRA Γ. Ν. Φραγκίστας», και κατ’ επέκταση και για κάθε επιχείρηση που παρουσιάζει ενδεχόμενα μη ρευστότητας, δίνει αέρα στα πανιά των βιομηχάνων.Προκλητικό είναι δε, το όψιμο ενδιαφέρον του, για τους αγρότες που δεν πήραν τα χρήματά τους από την πώληση των προϊόντων τους, αλλά και για τους εργαζομένους της επιχείρησης που είναι απλήρωτοι.

Φαίνεται ξέχασε το αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο είχαν εξοπλίσει την εργοδοσία οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες ήταν βασικό στέλεχος, για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι την κρίση τους.

Από κοντά και η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να το θωρακίσει, να το μονιμοποιήσει και να το ενισχύσει με νέες αντεργατικές ανατροπές για να εξασφαλίσει φθηνούς και υποταγμένους εργάτες και θυσίες δίχως τέλος στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων και στην περίοδο της όποιας ανάπτυξης επικαλούνται.

Η εργοδοσία της βιομηχανίας «GERFA-Γ.Ν.Φραγκίστας» και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της παραπέμπουν εργαζόμενους και αγρότες, στην αναμονή χρηματοδότησης από τις τράπεζες και στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Μανιάτη. Αλήθεια είναι άμοιροι ευθυνών;

Από το 1953 όπως και όποια άλλη επιχείρηση, έχει εκμεταλλευτεί χιλιάδες εργαζόμενους. Έχει απαιτήσει και αυτή διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τη μείωση των μισθών των εργαζομένων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την φοροαπαλλαγή της κ.ο.κ.

Όμως στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε κάθε εργοδότης μπορεί να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο, λόγω των «νόμων της αγοράς» και της ανταγωνιστικότητας.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έβγαλαν κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους, με τα ψίχουλα που μας δίνουν.

Οι 400 εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι 700 εργάτες γης καθώς και οι σχεδόν 2000 αγρότες της Αργολίδας και άλλων περιοχών(Κορινθίας, Ηλείας, κ.ά.), δεν μπορούν να περιμένουν αν και πότε θα χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση, τη στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, να τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους, γιατί χρωστούν και αδυνατούν να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες τους και τα δυσβάσταχτα χρέη που τους πνίγουν.

Γι’ αυτό είτε χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση είτε όχι, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δεν αφορά τους εργαζόμενους που θέλουν να πληρωθούν αλλά και να συνεχίσουν να εργάζονται.

Γιατί οι εργαζόμενοι παράγουν το πλούτο, που καρπώνονται οι εργοδότες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, καμιά εμπιστοσύνη στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και στα κόμματα του κεφαλαίου, ότι δήθεν νοιάζονται, ανησυχούν και θέλουν να προστατέψουν εργαζόμενους και αγρότες. Οι μεν θέλουν όλο και περισσότερα κέρδη και οι δε τους τα εξασφαλίζουν με όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και δεν έχουν αφήσει δικαίωμα για δικαίωμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουν την οργάνωση, την ενότητα και τη διεκδίκησή τους, να δώσουν αποφασιστική απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν στους εργαζόμενους.• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να διασφαλισθεί η συνέχεια της δουλειάς μας.• Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων• Όχι στην απλήρωτη εργασία»