Στα άδυτα των συμμαζεμένων και καθαρών σπιτιών

Το τρίπτυχο του σύγχρονου ανθρώπου που κατακλύζεται από πλήθος καθημερινών υποχρεώσεων, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι: Χρόνος, χρόνος κι άλλος χρόνος. Το κυνήγι του χρόνου είναι ένα παιχνίδι, το οποίο καθημερινά κατατρέχει όλους μας με αποτέλεσμα να πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες αξιολογώντας τις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο πολλές φορές οι δουλειές του σπιτιού συνήθως μένουν πίσω. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα μικρό οικιακό χάος, που όσο το αποφεύγουμε, τόσο εξαπλώνεται, ώσπου να αποδεχθούμε, ότι θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Αδιαμφισβήτητη αλήθεια και κοινός τόπος όλων όσοι έχουν καθαρό σπίτι ή σπίτι, που δείχνει καθαρό, είναι ότι λίγο κάθε μέρα και ένας συντονισμός μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορεί να φανεί σωτήριος.

Ακολούθως θα δούμε μερικά μυστικά, ώστε κάθε βράδυ να πηγαίνετε για ύπνο σε ένα συμμαζεμένο σπίτι, αλλά και πως να συντηρείτε αξιοπρεπές και καθαρό το σπίτι μέχρι την επόμενη γενική καθαριότητα.

1)Καθαρίστε στιγμιαία

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουν οι λεκέδες στο πάτωμα είναι να αρπάξετε τη σφουγγαρίστρα και να τους καθαρίσετε αμέσως μόλις προκληθούν. Αν περιμένετε για τη γενική καθαριότητα, θα ξεραθούν και θα αφαιρούνται πιο δύσκολα. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε επιφάνεια του σπιτιού σας, είτε στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

2)Μαγείρεμα και καθάρισμα μαζί

Γενικώς ο μύθος του multitasking έχει καταρρηφθεί, καθώς σειρά ερευνών έχει αποδείξει, ότι δεν προάγει την παραγωγικότητα. Μια απλή τροποποίηση αυτού παρόλα αυτά μπορεί να βρει εφαρμογή στην περίπτωση της κουζίνας. Αφού μαγειρέψετε ή όσο περιμένετε να περάσετε από το ένα στάδιο στο άλλο, αδράξτε την ευκαρία να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας, να πλύνετε πιάτα ή να καθαρίσετε την ηλεκτρική κουζίνα από λίπη. Έτσι γλυτώνετε χρόνο και τελειώνετε και τις υποχρεώσεις.

3)Πάρτε τα μαζί σας…

Οτιδήποτε και σε οποιοδήποτε δωμάτιο βρίσκεστε. Μόλις μπείτε στο σπίτι, βγάλτε τα παπούτσια σας, πηγαίνετε στο δωμάτιό σας και αφού αλλάξετε ρούχα τοποθετείστε τα κατευθείαν στη ντουλάπα ή στα άπλυτα, αν λερώθηκαν. Έτσι και συμμαζεμένα θα είναι και θα θυμηθείτε να πλύνετε το αγαπημένο σας πουκάμισο. Αντίστοιχα, αν ήπιατε καφέ στην τραπεζαρία ή το γραφείο του σπιτιού σας, κάντε μια στάση στην κουζίνα και αφήστε στον πάγκο την κούπα. Έτσι δε δημιουργείτε ακαταστασία σε όλο το σπίτι.

4)Ξεκαθαρίστε την αλληλογραφία σας

Με την είσοδό σας στο σπίτι αντί να αφήνετε την αλληλογραφία να συσσωρεύετε σε ένα σημείο δημιουργώντας στίβα, ξεδιαλέξτε λογαριασμούς και κουπόνια και πετάξτε διαφημιστικά ή οτιδήποτε δε χρειάζεστε.

5)Συμμαζέψτε ή κρύψτε

Το συμμάζεμα είναι πρώταρχικής σημασίας για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ο χώρος, όταν είναι συμμαζεμένος αυτομάτως δείχνει πιο καθαρός, δεύτερον γιατί έτσι ο ατμοκαθαριστής θα περάσει απρόσκοπτα από το πάτωμα καθαρίζοντας και ταυτόχρονα απολυμαίνοντάς το. Ιδίως στο σαλόνι μια καλή λύση είναι τα σκαμπό ή τα μπαούλε τύπου ταμπουρέ με αποθηκευτικό χώρο, οπότε μπορείτε να ρίχνετε μέσα περιοδικά, ριχτάρια, κάποια παιχνίδια των παιδιών ή των κατοικιδίων σας. Αν πάλι στο σπίτι σας δεν έχετε πολύ χώρο τα ντουλάπια ραφιέρες τοίχου αποτελούν ιδναική λύση.

6)Κάθε πράγμα… στη θέση του

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο οι τακτικοί άνθρωποι ορκίζονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, αυτό δεν είναι άλλο από την τακτοποίηση. Ορίστε τα σημεία στα οποία κάθε τι θα πρέπει να φυλάσσεται, πχ στο έπιπλο της εισόδου τοποθετήστε ένα κομψό κουτί μέσα στο οποίο θα βάζετε τα κλειδιά σας, μόλις μπαίνετε στο σπίτι. Το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας λόγω των σωληνώσεων που έχει για πολλούς είναι άχρηστο, ενώ στην πραγματικότητα μπορείτε να αποθηκεύετε εκεί όλα τα απορρυπαντικά, που χρησιμοποιείτε για την κουζίνα. Αντίστοιχα τα απορρυπαντικά του μπάνιου μπορείτε να τα κρατάτε στο ντουλάπι του μπάνιου. Αυτό εξυπηρετεί στο να καθαρίζετε ό,τι λεκέδες προκληθούν σε αυτά τα δωμάτια επί τόπου.

7)Τα έξυπνα πλυντήρια

Το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των σύγχρονων πλυντηρίων, εκτός από τα άπειρα προγράμματα, που διαθέτουν για όλων των ειδών τα υφάσματα είναι το χρονόμετρο και συγκεκριμένα η ρύθμιση με την οποία ορίζετε πότε θα ξεκινήσει η πλύση. Έτσι ορίζετε να ξεκινήσει το πρόγραμμα, όσο είστε στο σούπερ μάρκετ και όταν γυρίσετε, θα έχει τελειώσει, θα απλώσετε τα ρούχα στην απλώστρα και θα είστε έτοιμοι να συνεχίσετε με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ημέρας.

8)Διασκεδάστε το!

Πως μπορεί η καθαριστική ρουτίνα να γίνει διασκεδαστική; Με τη βοήθεια ενός χρονόμετρου! Επειδή όπως λένε η ισχύς βρίσκεται στην ένωση, επιστρατεύστε όλη την οικογένεια προς τον σκοπό της καθαριότητας. Εάν ταυτόχρονα ο διαθέσιμος χρόνος σας είναι λίγος, ορίστε καθήκοντα σε κάθε ένα μέλος της οικογένειας. Βάλτε το χρονόμετρο μπροστά και… ξεκινήστε! Ο γρηγορότερος κερδίζει, να ακούσει το αγαπημένο παραμύθι/ τραγούδι 2 φορές, να περάσει λίγο παραπάνω χρόνο πλατσουρίζοντας στο μπάνιο ίσως. Επιλέξτε το τρόπαιο των μικρών μας φίλων και επιβραβεύστε τους μαθαίνοντας τους ταυτόχρονα την υπευθυνότητα με τρόπο διαδκεδαστικό.

9)Όλα σε μια μέρα

Μπορεί για πολλούς να μοιάζει ιδανικό, φαίνεται όμως ότι δεν είναι η σωστή τακτική. Πολλοί επιλέγουν μία μέρα για να κάνουν όλες τις δουλειές. Αυτό όμως δε λειτουργεί. Για παράδειγμα το σιδέρωμα, δεν μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με την καθαριότητα, γιατί και τα δύο είναι κουραστικές εργασίες. Όσο καλή σιδερώστρα κι αν έχετε, όσο δυνατό κι αν είναι το σίδερό σας, εάν επιλέξετε να κάνετε αυτή την εργασία την ίδια μέρα με την καθαριότητα, ή θα τα παρατήσετε λόγω κούρασης ή θα αποθαρρυνθείτε και η επόμενη γενική θα πάρει παράταση, κάποιες εβδομάδες.

Γενικότερα αφιερώνοντας 15-20 λεπτά την ημέρα στο σπίτι σας θα δείτε τη διαφορά άμεσα. Μοιράζοντας δε τις υποχρεώσεις σας σε όλα τα μέλη της οικογένειας, θα είστε πιο ξεκούραστοι εκπαιδεύοντας παράλληλα και τα παιδιά, αφού τα μαθαίνετε να λειτουργούν ομαδικά και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.